Lahodný pudink kombinuji s křupavou polevou. Je to nejlepší nepečený dort, jaký jsem kdy jedla
Kombinací pudinku a sušenek najdeme mezi cukrářskými recepty tolik, že se může zdát, že už nás nemají čím překvapit. S podobnou skepsí jsem ochutnávala i tenhle dezert a přiznávám, naprosto předčil moje očekávání. Jeho příprava je navíc jednoduchá, takže jestli vás čeká rodinná oslava, víkendová návštěva nebo prostě jenom milujete sladké, tenhle recept si určitě uložte.
Sociální sítě jsou výkladní skříní všemožných názorů, takže když jsem se několikrát dočetla, že nepečené dorty jsou vlastně podfukem na strávníky a s cukrařinou nemají nic společného, ani mě to nepřekvapilo. Troufám si ale tvrdit, že dezert, o kterém píšu, spolehlivě přesvědčí i toho nejzarytějšího odpůrce nepečených dortů. Ne všichni (včetně mě) zvládají vyrobit dorty, na které je radost pohledět a které ještě lépe chutnají. Všichni ale máme stejný zájem, a sice udělat radost těm, které hostíme. Tenhle dezert sice nepatří mezi umělecká díla a nevyžaduje takřka žádnou zručnost, výsledek je ale srovnatelně báječný.
Krása tohohle dortu spočívá v jeho jednoduchosti
Výhodou jednoduchých dezertů není jenom nenáročnost jejich přípravy, ale i skromnost na suroviny. Většina z nás má ingredience na přípravu doma vždycky, kdo ne, ten je sežene v nejbližším obchodě. Základem je cukrářský krém původem z Francie (crème pâtissière), který intenzivně chutná i voní po pravé vanilce.
Pro jeho přípravu potřebujete žloutky, mléko a škrob, ať už kukuřičný nebo bramborový. Společným povařením vznikne krém, který po vychladnutí připomíná pudink a rovnou zodpovím na otázku, kterou si nejspíš kladete: Ano, výrobu crème pâtissière můžete vynechat a rovnou sáhnout po pudinku v prášku. V tom případě použijte dva balíčky vanilkového pudinku na 750 ml mléka.

Přípravu zvládnou i děti
Vychladlý crème pâtissière nebo pudink o pokojové teplotě pak vyšlehejte s mascarpone a povoleným máslem. Doporučuju na míchání úplně nespěchat, všechny ingredience by navíc měly mít stejnou teplotu, jinak hrozí, že se máslo srazí. Jednotlivé suroviny přidávejte po lžičkách a vždy až poté, co se předchozí dávky dobře propojí.
Do větší části hotového krému vmíchejte máslové sušenky nalámané na menší kousky, směs nalijte do formy a nechte vychladnout. Pak už jen celý dort potřete vrstvou krému bez sušenek, posypte drobenkou a voilá, kulinářský zázrak je hotov.
Jak na to?
Možná už nervózně poposedáváte na židli a nejradši byste se do přípravy pustili hned teď, takže to nebudu dlouho zdržovat. Seznam ingrediencí najdete zde:
- 750 ml mléka
- 8 žloutků
- 3/4 hrnku cukru
- 1 a 1/2 vanilkového lusku
- 100 g škrobu
- 200 g změklého másla
- 150 g mascarpone
- 300 g sušenek (ideálně máslových, ale skvěle může chutnat i s kokosovými nebo kakaovými)

Způsob přípravy:
1. Příprava základu
Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé nadýchané pěny, až se cukr úplně rozpustí. Přidejte škrob a míchejte, dokud se nespojí. Mezitím přiveďte mléko, vydlabaná vanilková semínka i zbylé lusky a společně přiveďte k varu. Poté lusky vyjměte a horké mléko nalijte tenkým proudem za stálého míchání do žloutkové směsi. Metličkou míchejte, dokud se všechno nespojí v kompaktní hmotu. Pak směs vraťte do hrnce, ve kterém jste vařili mléko, a za stálého míchání zahřívejte na mírném ohni, dokud nedosáhnete konzistence podobné pudinku.
Hrnec pak dobře překryjte potravinářskou fólií, aby nevznikl škraloup, a nechte vychladnout. Anebo tenhle krok přeskočte a připravte náplň jen ze 750 ml mléka, 4 lžic cukru a 2 balíčků vanilkového pudinku. Hotový pudink pak vychlaďte stejným způsobem.
2. Výroba krému
Změklé máslo vyšlehejte do jemné, nadýchané konzistence. Postupně přidávejte hotový pudink a mascarpone pokojové teploty. Míchejte, dokud se vše nespojí a nevznikne lehký, nadýchaný krém. Část krému odeberte, stranou dejte také několik sušenek, které namelete na jemný prášek. Zbývající sušenky nadrťte nebo nalámejte, přidejte do hotové směsi a promíchejte.
3. Dokončení dortu
Směs vlijte do připravené formy, uhlaďte povrch, rozetřete na něm zbylý krém, zasypte sušenkovou drobenkou a dejte aspoň na 3 hodiny chladit do lednice.
Tip na servírování
Tenhle nepečený vanilkový dort chutná nejlépe vychlazený. Je perfektní jako zákusek po nedělním obědě i jako dort pro zvláštní příležitosti. Je také ohromně variabilní, nemusíte se omezovat jenom na sušenkovou drobenku. Jestli máte nějakou oblíbenou polevu, určitě se nebojte ji vyzkoušet, nebo na vrch dortu naaranžujte ovoce jako na klasický dort. Těsto vylepší i nasekané ořechy, ať už jako posypka na povrchu nebo vmíchané přímo do směsi.
A pokud se vám bude zdát, že samotný řez působí na talíři nějak smutně, klidně k němu přihoďte kopeček zmrzliny nebo ovocnou či čokoládovou omáčku. Vyzkoušet můžete i jiné příchutě pudinků, tahle kombinace skvěle funguje třeba s kokosovým. Fantazii se meze nekladou a kombinace sušenek a vanilky je pro obměny jako stvořená.