Mistr cukrář: Do perníčků vždy přidejte opomíjenou surovinu. Budou měkké mnoho týdnů
Vánoce se pomalu blíží a s nimi i období, kdy naše domovy začínají vonět skořicí, hřebíčkem a medem. A protože si mnozí z nás nedokáží sváteční stůl bez perníčků snad ani představit, je nejvyšší čas zjistit, jak udělat, aby se ty letošní perníčky nepodobaly tvrdým sušenkám jako tomu bylo možná v předchozích letech. Pojďte si letos upéct měkké, voňavé perníčky, které si zachovají svou vláčnost po celé týdny. Tajemství nespočívá jen v receptu, ale i v několika osvědčených tricích.
Nejspíš už máte osvědčený recept na perníčky po své babičce nebo jste se teprve pustili do objevování toho nejlepšího receptu. Ale přiznejme si, že nic nedokáže zkazit sváteční náladu tak jako tvrdé perníčky a vylomený zub. Pečete je s láskou, ozdobíte jako profesionál, ale pak jsou tvrdé jako kámen. Co s tím? Máme pro vás jednoduchý trik, který perníčkům zajistí měkkost na dlouhé týdny. A co je na tom nejlepší? Tajemství spočívá ve zcela obyčejné surovině, kterou už pravděpodobně máte doma.
Perníčky: Tradice, vůně a také pár úskalí
Perníčky jsou jedním z nejstarších cukroví, jejich historie sahá až do starověku. Dnes jsou symbolem Vánoc, ať už si je spojujete s voňavým těstem, zdobením nebo tradicí, kdy si je děti věší na stromeček. Problém však nastává, když perníčky po upečení zatvrdnou.
Každý mistr cukrář ví, že správně připravené těsto je základ, ale ani to někdy nestačí. Pečení je věda, a tak se při každém postupu může objevit drobná chybička, ať už je to příliš dlouhé pečení, málo medu, špatně namletá mouka nebo málo času na odležení těsta. Výsledek? Tvrdé perníčky, které zachrání asi jen máčení v čaji.
Dopřejte těstu čas
Tajemství dokonalých perníčků začíná už při přípravě těsta. Připravte si kvalitní suroviny a těsto zpracujte s předstihem. Perníčky, stejně jako my, potřebují odpočinek. Než se tedy vrhnete do vykrajování hvězdiček, srdíček a zvonečků, bude třeba nechat těsto odležet alespoň jeden den. Tím se chutě krásně propojí a těsto získá lepší strukturu. Výhodou je, že odpočaté těsto vám půjde mnohem snáz rozválet, což vám ušetří spoustu nervů i vztek nad rozdrobenou moukou na vále.
Trvanlivé nebo hned měkké perníčky
Jestliže chcete upéct perníčky, které vám dlouho vydrží, sáhněte po receptu s větším množstvím medu a menším podílem vajec. Právě med přispívá k trvanlivosti pečiva, proto medové perníčky vydrží velmi dlouho. Naopak u perníčků, které by měly být po upečení hned měkké, med je zčásti nahrazen cukrem a do těsta se přidává více vajec. Takové perníčky nepotřebují dlouhé odležení, a měly by být obecně měkčí.
I pečení má vliv na tvrdost perníčků
Pečení perníčků je trochu alchymie, kde hraje roli nejen recept, ale i načasování a cit. Zásadní je nebát se je vytáhnout z trouby ještě ve chvíli, kdy vypadají možná ještě příliš měkké. Tady platí zlaté pravidlo cukrářů: „Raději o minutu dříve než o minutu později.“ Protože u tvrdých perníčků bývá největší chyba právě v jejich přepečení.
Jakmile je z trouby vytáhnete křupavé, už takové zůstanou, a žádné babské rady vám už většinou nepomůžou. Ani dostatečné odležení to v podstatě nespraví. Takže příště, až perníčky v troubě naskočí, zaoblí se a trochu se zpevní, zkuste, zda už jdou lehce nadzvednout z plechu, byť se u toho ještě maličko můžou prohnout. Určitě nečekejte, až budou pevné úplně, to už je moc. Perníčky se zpevní při chladnutí. Stejně tak nečekejte žádné velké zezlátnutí, perníčky víc zrůžoví na dolní straně, která je v kontaktu s plechem, než na té horní.
Tajemství vláčných perníčků
Zásadním trik, aby byly vaše perníčky měkké jako obláček spočívá ve skladování. Když perníčky po upečení uložíte do krabice nebo jiné nádoby společně s nakrájeným jablkem nebo plátkem chleba, začnou se dít kouzla. Jablko i chléb totiž uvolňují vlhkost, která se do perníčků vstřebá a zabrání jejich vysušení. Vaše perníčky tak zůstanou měkké a voňavé dlouhé týdny, což oceníte zvláště na svátky, kdy chcete mít všechno připravené předem.
Tento trik využívá jednoduchého fyzikálního principu – vlhkost z jablka nebo chleba se přirozeně přenáší do suchých perníčků, které ji nasají. Díky tomu se nevysuší, ale zůstanou vláčné a měkké. A co je důležité, jablko ani chléb nijak neovlivní chuť perníčků, takže se nemusíte bát nežádoucích pachutí. Jen je třeba je jednou za čas vyměnit, aby nezplesnivěly.