Milujete chleba s máslem? Zjistěte, co tato klasika dělá s vaším zdravím
Kdo by nemiloval čerstvý chleba s máslem? Jedná se o stálici české kuchyně, která výborně chutná ke snídani nebo svačině. Anebo kdykoliv, kdy je na ni zrovna chuť! Zamysleli jste se už ale někdy nad tím, jaký vliv má tato kulinářská klasika na vaše zdraví. Možná budete překvapení.
Máslo (a tím myslíme skutečné máslo, ne margarín) je plnohodnotný mléčný tuk. Nejprve si pojďme něco říct o jeho příznivých účincích na náš organismus. Obsahuje velké množství vitamínů rozpustných v tucích, jako jsou A, D, E, K, které podporují správnou funkci imunitního systému, zdraví našich kostí, očí a pokožky či chrání buňky před oxidačním stresem.
Na straně druhé je také plné trans nenasycených mastných kyselin, který nedělají dobře našemu cholesterolu a cévám. Podle nejnovějších studií ale máslo ve skutečnosti není tak škodlivé, jak mu dlouhé roky přisuzují děsivé legendy. Pokud jste zdraví a máslo konzumujete v rámci vyváženého jídelničku, můžete si ho dopřávat téměř bez výčitek. Nezapomínejte však, že se hodí zejména do studené kuchyně. Na smažení si pořiďte jiné, vhodnější tuky.

Na chlebu záleží
Máslo jsme si ve zkratce probrali, významnou roli hraje ale i výběr pečiva. Nejpopulárnější je obyčejný bílý chleba. Právě on však patří k největším záškodníkům zdravého životního stylu. Průmyslově zpracovaná bílá mouka je zbavena vitamínů a vlákniny a ve střevech dokáže udělat pořádnou paseku. Kvůli vyššímu glykemickému indexu vede ke zvýšené hladině cukru v krvi, a přispívá tak k obezitě.
Mnohem zdravější je celozrnný nebo kváskový chleb, který vás zároveň překvapí vynikající chutí. Celozrnné či vícezrnné pečivo je plné vlákniny, vitamínů a minerálů. Podobně je na tom i kváskový chléb, který je pro vaše tělo lépe stravitelný a má podstatně nižší glykemický index. Díky procesu fermentace navíc obsahuje mikroorganismy, které podporují střevní mikrobiom.
Kalorická bomba
Jedno je jasné – pokud se pokoušíte zhubnout, chleba s máslem si dopřávejte jen výjimečně, a to v i v případě, že jste vybrali ty nejkvalitnější a nejvýživnější ingredience. Kombinace sacharidů s tukem patří k těm nejproblematičtějším a snadněji kvůli ní budete nabírat tukové zásoby.
Klasický pšenično-žitný chleba obsahuje ve 100 gramech až 230 kalorii. Jeden plátek tak vyjde na cca 70 kalorií. Mnoho jedlíků navíc nezůstává pouze u másla a přidává i sýr, plátek šunky nebo v nejhorším případě salám. Z obyčejné chlebové svačinky je tak rázem kalorická bomba, která v jídelníčku dietářů a zastánců zdravé stravy nemá co dělat.
Denní konzumace velkého množství másla navíc může zvýšit riziko srdečních chorob, zvláště pokud vaše strava obsahuje i další zdroje nezdravých tuků. V kombinaci s vysokým příjmem sacharidů z bílého chleba tak může docházet ke zvýšené zátěži pro srdce a cévy.
To neznamená, že byste si chleba v rámci vyvážené stravy nemohli nikdy dopřát. Jako je to ale se vším – zvolte si zlatou střední cestu a nepřecpávejte se jím pokaždé, když na vás padne hlad nebo si potřebujete udělat rychlou svačinu do práce. Myslete na to, že pečivo při pravidelné a nadměrné konzumaci přispívá k přibírání na váze, proto tomu přizpůsobte svůj energetický příjem a výdej.

Klíčem je střídmost a pestrost
Pojďme si to tedy všechno shrnout: Pokud dbáte na kvalitu surovin a stravuje se vyváženě, chleba s máslem rozhodně není takový strašák, jak by se podle rad některých výživových poradců mohlo zdát. Klíčem je střídmost a pestrost. Denní množství másla kolem 10 až 20 gramů by vám nijak nemělo uškodit. Při výběru chleba volte raději celozrnný nebo kváskový. Tato kombinace může tělu dodat potřebné vitamíny a energii a navíc podpoří vaše trávení.