Miliony Čechů běží do Lidlu: Nejnutnější věc na vaření za 16 Kč. Všude mnohem dráž
Ceny některých základních potravin neustále stoupají, a tak není divu, že jsou spotřebitelé vždy nadšení, jakmile se některá z nich objeví v akci. Teď si jednu speciální nabídku připravil obchodní řetězec Lidl.
Obchodní řetězec Lidl si pro své zákazníky připravil další slevovou akci, během které lze výhodně nakoupit různé druhy masa, zrnkovou kávu, celou řadu sladkých dobrot, ale také třeba čisticích prostředků a pracích gelů.
Mnohé však zaujme hlavně akční nabídka másla. Kostku o hmotnosti 250 gramů zakoupíte za 39,90 Kč. 100 gramů másla tedy vychází na necelých 16 korun. Máslo se přitom běžně v posledních měsících prodává v nejrůznějších supermarketech za cenu okolo 65 korun. Sleva je to tedy velmi štědrá a vyplatí se udělat zásobu. Pak je ovšem potřeba máslo správně uchovávat, aby dlouho vydrželo.

Jak skladovat máslo?
Máslo byste měli skladovat ideálně v zadní části chladničky, kde tolik nekolísá teplota. Od výrobce zabalené máslo vydrží čerstvé zhruba tři měsíce. Řada lidí ho ovšem do ledničky vůbec nedává, neboť v ní pochopitelně ztvrdne a následně je extrémně složité jej namazat na chleba či rohlík. Nechávají jej tedy při pokojové teplotě.
Pravdou ale je, že jen tak položené na kuchyňské lince může začít už po dvou dnech žluknout. Během toho se mění jeho barva a chuť a tvoří se v něm nebezpečné patogeny. Jestliže i vy patříte mezi ty, kteří uchovávají máslo při pokojové teplotě, snažte se alespoň zmenšit jeho množství. Nechte si v máslence jen takové množství másla, u kterého víte, že jej zvládnete například během jednoho dne spotřebovat. Zbytek kostky uložte do chladničky.
V poslední době jsou pak hitem máslenky s vodním flitrem. Ty se skládají ze dvou nádob, přičemž do jedné se dá máslo a druhá se naplní vodou. Pak se nádoby vloží do sebe. Voda v tomto případě slouží jako filtr, který nepropustí žádné bakterie k máslu. To pak vydrží čerstvé i dva týdny, a to při uchovávání při pokojové teplotě. Doporučuje se vodu každé 2-3 dny měnit.
Zamražení másla
Jakmile se v nějakém obchodě objeví máslo v akci, mnoho lidí jej nakupuje po kilech. Pak se ovšem vyplatí nadbytek másla uložit namísto chladničky do mrazáku, kde přežije klidně i 8 měsíců. V případě potřeby ho pak jen nechte povolit v chladničce a zpracujte.
Je ale třeba říct, že rozmražené máslo se spíše hodí při přípravě nejrůznější pokrmů anebo při pečení. Proces zmražení totiž trochu pozmění jeho chuť, která se chuti čerstvého másla zkrátka nemůže rovnat. Rozmražené máslo už znovu nezamražujte.
Přepuštěné máslo
Máslo si ovšem nemusíte jen uchovávat na později. Můžete si z něj vyrobit stále populárnější přepuštěné máslo, které je skvělým pomocníkem nejen při vaření, ale také třeba v péči o pleť.

Nepřepaluje se, a tak jej lze využívat při smažení namísto oleje. Kromě toho je zdravé – obsahuje omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, posiluje trávení a v těle působí protizánětlivě. Umí rovněž detoxikovat tělo. Navíc krásně voní a chutná. Například takový řízek usmažený namísto oleje či sádla v přepuštěném másle je opravdovou pochoutkou.
V péči o pleť zase přepuštěné máslo nahradí různé hydratační krémy. Natřít jej můžete na popraskané rty, suché paty anebo třeba i na poškrábaná a odřená místa.
A jak jej vyrobit? Do hrnce se silnějším dnem vložte jednu kostku másla a nechte jej na mírném plameni zcela rozpustit. Jakmile začne máslo bublat, stáhněte plamen na minimum. Jemně probublávat jej nechte do doby, dokud nebude mít krásně zlatavou barvu. Na povrchu se vytvoří pěna. Tu odstraňte a pak máslo přelijte přes čisté plátýnko do vyvařené sklenice. Nechte jej zcela vychladnout a pak sklenici zavřete.
Přepuštěné máslo můžete skladovat v chladničce i při pokojové teplotě. Snadno se nekazí. V kuchyni na lince či ve spíži vám může vydržet klidně i rok.