Lékař prozradil: Tento olej je nejlepší volbou na smažení pro lidi nad 50
Na trhu je dostupná spousta druhů olejů, na smažení ale ani zdaleka nejsou vhodné všechny. Jeden z nejpoužívanějších olejů na smažení v Česku dokonce není na smažení vhodný vůbec, a přesto jej nicnetušící lidé používají. Kvůli svému zdraví byste výběr oleje neměli podceňovat, a to zejména v případě, máte-li více než 50 let.
Když se rozhodnete usmažit nějaký pokrm, sáhnete do poličky pro olej, ale příliš nezkoumáte, jaké má vlastně účinky na zdraví? To je velká chyba. Některé oleje totiž ke smažení vhodné nejsou, a tím myslíme hlavně slunečnicový olej. Jaké má dopady na zdraví?

Slunečnicový olej a smažení? To nejde dohromady
Ačkoliv je slunečnicový olej jeden z nejlevnějších na trhu, na smažení ho určitě nepoužívejte, protože není odolný proti vysokým teplotám. Obsahuje velké množství omega-6 kyselin a málo omega-3. Tato nerovnováha může vést k nadváze. Pokud na něm budete podobně jako 70 % Čechů smažit, můžete si zadělat na vážné zdravotní potíže, mezi které patří srdeční infarkt, kornatění žil nebo mozkové příhody.
Když teplota slunečnicového oleje přesáhne 180 stupňů, začnou se uvolňovat škodlivé aldehydy a další látky, které mohou vést k vážným zdravotním potížím včetně nepříjemných alergií. Olej také snadno oxiduje, což vede ke žluknutí. Pokud chcete na slunečnicovém oleji smažit, vyhledejte ten s označením “high oleic”, který má vyšší kouřový bod a navíc obsahuje i více mono nenasycených mastných kyselin.
Nejlepší olej pro smažení
S přibývajícím věkem často přibývají i zdravotní potíže, mezi ty nejrizikovější patří srdeční onemocnění. Na potíže spojené se srdcem umírá celosvětově nejvíce lidí. A právě volba správného oleje na smažení je nesmírně důležitá.
Nejspíš sami víte, že smažené pokrmy samy o sobě nejsou příliš zdravou variantou, zejména kvůli jejich vysoké kalorické hodnotě. Pokud ale chcete dělat věci nejlépe, jak jen můžete, smažte na rafinovaném řepkovém oleji. Ten má kouřový bod okolo 230 °C, i proto je pro smažení úplně nejvhodnější, protože obsahuje omega-3 mastné kyseliny, který ostatní oleje spíše neobsahují.
Na smažení je vhodný dokonce i nerafinovaný olivový olej, jelikož obsahuje vysoký podíl SFA a MUFA a má kouřový bod okolo 200 stupňů. Nemělo by se to s ním ale přehánět, je vhodný spíše na kratší smažení a restování. Rafinovaný olivový olej je pak vhodný i na delší smažení. Jen si dejte pozor na jeho specifickou chuť, na kterou je třeba si nejdříve zvyknout.

Pozor na smažení pokrmů po padesátce
Pokud si vážíte svého zdraví a chcete se dožít co nejvyššího věku bez nepříjemných zdravotních potíží, častému smažení pokrmů se vyhýbejte. S přibývajícím věkem bychom měli jíst co nejméně zpracovaných a smažených potravin, které představují největší riziko pro zdraví, a zaměřovat se spíše na pečené pokrmy. K tomu je skvělá horkovzdušná trouba, která vám připraví pokrmy bez nutnosti přidávat olej. Pokud se rádi oddáváte smaženému jídlu, nezapomínejte na dostatek ovoce a zeleninu podporující zdraví srdce a mozku.
Nezapomínejte na pravidelný pohyb
Své oblíbené jídlo si po padesátce odpírat nemusíte, snažte se ale dbát na pravidelný pohyb. Právě ten ze všeho nejvíce podporuje srdce, mozek, ale i pohybový aparát a psychiku. Najděte si jakýkoliv pohyb od procházek či túry až po plavání nebo jízdu na kole a pravidelně se mu věnujte. Kromě toho, že podpoříte své zdraví, si také užijete zasloužený odpočinek od každodenního shonu a povinností.