Kaufland přiznal odkud bere „čerstvou zeleninu“. Nákup si příště promyslíte
Kaufland patří mezi největší obchodní řetězce v České republice a pravidelně láká zákazníky na široký sortiment potravin za dostupné ceny. Kromě trvanlivých potravin a spotřebního zboží tvoří významnou část jeho nabídky také ovoce a zelenina, které obchod propaguje jako čerstvé a kvalitní produkty.
Zelenina z Kauflandu se dlouhodobě těší oblibě díky své dostupnosti, rozmanitosti a lákavým cenám. Obchodní řetězec často zdůrazňuje, že spolupracuje s prověřenými dodavateli a garantuje vysokou kvalitu i čerstvost svých produktů. Odkud přesně ale tato zelenina pochází a jaká cesta vede od pěstitele až na pulty prodejen? O tom se Kaufland rozepsal na svém webu.
Kaufland spolupracuje s českými dodavateli
Zelenina a ovoce patří ke každodennímu nákupu mnoha lidí, a proto není divu, že si řetězce na jejich kvalitě tolik zakládají. Možná jste někdy stáli v oddělení zeleniny, vybírali krásně vypadající salát nebo voňavé jahody a říkali si, jak dlouho trvalo, než se dostaly na pulty obchodů. Kaufland nyní otevřeně přiznal, jak u nich tento proces funguje.
Kaufland spolupracuje s více než 160 regionálními dodavateli, díky kterým se na pulty obchodů dostává místní čerstvá zelenina často již během 24 až 48 hodin od sklizně. Mezi známé firmy, které s Kauflandem dlouhodobě spolupracují, patří například Český chřest, který si již získal mezi zákazníky výborné jméno díky mimořádné kvalitě.

Dále je to třeba firma Naše rajče, která se, jak již název napovídá, stará o čerstvé rajčata, nebo Bylinky, díky nimž jsou na pultech vždy aromatické rostlinky pro dochucení nejrůznějších jídel. V neposlední řadě pak Bohemia Apple a Gira fruit – ty dodávají šťavnatá a křupavá jablka.
Zelenina a ovoce jsou kontrolovány každý den
Kaufland si stanovil přísná pravidla, aby jeho zákazníci dostávali produkty té nejvyšší kvality. Proto pro ně vytvořil speciální systém kontroly, který zajišťuje, že každý produkt na prodejně prošel důkladnou inspekcí. Tento proces kontroly je rozdělen do několika fází.
Kontroloři začínají svůj pracovní den už velmi brzy ráno, přesně v 5:30. Jejich úkolem je nejprve provést inventuru a zkontrolovat čerstvost dodaného zboží. Kontrolují nejen vzhled, ale i kalibr plodin – tedy jejich váhu, velikost a počet kusů v každém balení. A nejen to – sledují také případné vady například hnilobu, otlaky nebo plíseň. Kontrola jednoho kamionu jablek například zabere až 40 minut.
Dalším důležitým krokem je ověření označení plodin – zda odpovídá země původu, jakost a přesný druh ovoce nebo zeleniny. Kaufland také dodržuje velmi přísná pravidla týkající se teploty skladování. Každá plodina má přesně stanovené optimální teploty, které se pravidelně kontrolují. Například banány a brokolice jsou vždy pod pečlivým dohledem, jelikož jsou obzvláště náchylné k teplotním výkyvům.
Kaufland kontroluje také zralost
To znamená, že například u jablek nebo hrušek se měří pevnost dužiny, obsah šťávy a také množství cukru v jednotkách zvaných brix. Kontroloři při této práci používají speciální přístroj – refraktometr, který dokáže přesně určit sladkost ovoce.
V neposlední řadě pak zaměstnanci provádí ještě namátkové kontroly zásob, aby měli naprostou jistotu, že každý produkt splňuje přísné standardy, které jsou nastaveny nejen podle norem Evropské unie, ale navíc podle vlastních, ještě přísnějších interních kritérií Kauflandu. Na celý proces dohlíží tým přibližně 18 zkušených kontrolorů.

A právě tento důkladný přístup by vás měl možná přesvědčit k tomu, abyste si příště nákup ovoce a zeleniny pečlivěji rozmysleli. Ne proto, že by jiní obchodníci nedokázali zajistit kvalitu, ale proto, že Kaufland se rozhodl jít cestou maximální kontroly jejich plodin.