Funguje lépe než ocet. V konvici není ani gram vodního kamene
Svádíte ve své domácnosti neustálý boj s vodním kamenem? Zapomeňte na běžné čisticí prostředky nebo proslulý ocet a zkuste vychytávku, která vás jednoduše zbaví i té nejmenší usazeniny. Jako bonus vám domov nezaplní nepříjemným odérem.
Vodní kámen je tvrdá usazenina, která se tvoří na stěnách nádob a zařízení, ve kterých se voda uchovává nebo zahřívá a následně ochlazuje. Je to způsobeno změnou chemické rovnováhy mezi ionty kyseliny uhličité a hydroxidu vápenatého. Tento proces vede k vykrystalizování minerálů z vody.
Vodní kámen je většinou bílý, ale může mít i nahnědlý nebo nažloutlý odstín. Nejvíce ohroženy jsou domácnosti s tvrdou vodou, které svádí s kamenem dlouhodobý a často neúspěšný boj. Usazeniny ovlivňují nejenom vzhled domácích spotřebičů, jako jsou konvice nebo pračky, ale také jejich funkčnost a životnost. Studie ukazují, že tvrdá voda snižuje účinnost pračky až o 30 %. Obecně může už pouhá milimetrová vrstva vodního kamene způsobit 10% snížení funkčnosti přístroje. Projevit se to může i na vašem vyúčtování energií.
Boj s vodním kamenem
Základní složkou vodního kamene je nejčastěji uhličitan vápenatý. Existuje několik metod, jak se kamene zbavit a trvale mu předcházet. Jako první to může být mechanické odstranění, kdy se kámen oškrábne. Protože se jedná o technicky hůře proveditelné řešení, kterým navíc můžete poškodit zasaženou lokalitu, lidé se spíše ubírají k chemickým prostředkům. Nejúčinnější jsou kyseliny citrónové nebo kyseliny chlorovodíkové, které dokážou kámen rozpustit.
Další možností je upravit tvrdost vody magnetickým nebo galvanickým zařízením. Dobrou službu může udělat i regulace teploty vody. Abyste zamezili tvorbě kamene v kotlích, doporučuje se udržovat teplotu ohřevu pod 55 °C. Vodu v bojleru je však třeba pravidelně zahřívat nad 65 °C, aby se zabránilo množení bakterií.
Ocet – tradiční protivník vodního kamene
Tradičním bojovníkem s vodním kamenem je ocet, který najdete v každé domácnosti. Kyselina octová dokáže skvěle zatočit s usazenými minerály. Má to ovšem vedlejší účinek v podobě výrazného zápachu. Vyvařování konvice vám dokáže nepříjemným odérem zaplnit celý byt a v místnostech se může držet ještě několik hodin po použití.
Není však třeba válku s usazeninami dopředu vzdávat. Známe jiného domácího pomocníka, který vás zbaví vodního kamene stejně účinně a navíc bez štiplavého odéru.
Vychytávka z plechovky
Dvě slova – kyselina fosforečná. Jako regulátora kyselosti a konzervátora ji najdete v želé, nanucích, pečivu nebo instantních jídlech. A také v populární Coca-Cole. Právě ona dokáže velmi dobře reagovat s vodním kamenem a na dlouhou dobu vás ho zbaví ve vaší konvici. Postup je jednoduchý.
Stačí nalít nápoj do konvice, nejlépe do úrovně rysky pro maximální objem naplnění. Poté spotřebič zapněte a vařte stejně jako vodu na kávu nebo čaj. Po vypnutí nechte ještě nějakou dobu působit, klidně přes noc.
Ráno s konvicí opatrně zatřeste, aby se promíchal uvolněný vodní kámen s kolou. Vše vylijte a ještě několikrát propláchněte vodou. Poté si už můžete připravit svůj ranní šálek v konvici, která je jako nová a v nápoji po jejím použití nebudou plavat žádné usazeniny.
Další pomocníci
Vyzkoušet můžete také další babské rady. Doporučuje se třeba směs z octu, do kterého přidáte jedlou sodu. Stačí smíchat lžíci jedlé sody s trochou vody a octa a vzniklou pastu aplikovat na zanesené baterie v koupelně. Nechte působit minimálně 15 minut a poté vyčistěte měkkým kartáčkem a povrch umyjte.
V konvici můžete zkusit vyvařit také vodu s plátky citronu.