Češi milují kávu. Tohle nové pravidlo v kavárnách jim ale pořádně zkomplikuje život
Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů dospělých. Většina z nás si kávu dopřává pravidelně každý den, i když v různé formě a kvalitě. Káva je do jisté míry návyková, ale v rozumném množství prokazatelně prospívá zdraví a slouží jako prevence před některými závažnými nemocemi. S jejím dochucováním to má také každý jinak. A právě zde pravděpodobně narazíme na úskalí, které pro nás chystají nová nařízení Evropské unie. Jak moc se nám pití kávy v kavárnách prodraží?
V Evropě se překvapivě nejvíce kávy pije v severských zemích a premianty jsou Finsko, Švédsko a Island. Česká republika je lehce pod evropským průměrem a možná je to dáno i vyšší cenou kávy (0,5 kg vyjde v průměru na 130 Kč).
Jak EU bojuje s plastovými obaly
Evropané si kávu rádi dopřávají v kavárnách. Ne všude se ale setkáte s oblibou cappuccina. Velká část kávičkářů preferuje spíše espresso, lungo a případně filtrovanou kávu. Do ní si přidávají cukr a mléko nebo smetanu. Jak vlastně něco takového souvisí se zdražením kávy, když Evropská unie nijak nezasahuje do její tržní hodnoty a výroby?
Z pohledu EU totiž nejde o regulace přímo u kávy a jejího pražení, ale o regulaci plastových obalů, které jsou ke kávě v kavárnách podávány zvlášť. EU se totiž snaží s jednorázovými obaly dlouhodobě bojovat a eliminovat jejich používání. Asi všichni si na to vzpomeneme při otevření plastové lahve, u které se musíme popasovat s otravným víčkem, které už od roku 2018 nejde jen tak odstranit.
Namísto toho, aby se přešlo k zákazu takových víček nebo rovnou PET lahví na jedno použití, zaměřila se EU na nejjednodušší cestu k recyklaci víček. Jinak je tomu ale logicky u malých smetánek do kávy a cukrů v plastovém pytlíku, které by měly být opravdu zakázány úplně. Novela by měla nabýt účinnosti v polovině roku 2026.

Proč by měla zdražit káva v kavárnách?
Důvodem zdražení kávy nejen v kavárnách, ale i na některých čerpacích stanicích nebo v obchodech, je eliminace plastového obalu a zákaz používání jednorázových smetánek (v Česku známých jako „kapucínek“) a cukrů. Barista, který vaši kávu připraví, totiž bude muset sáhnout po velkém balení mléka, smetany a otevřít velký sáček cukru. Pokud navíc nebude mít odbyt kávy s mlékem a cukrem, bude muset minimálně prošlé mléko vylít do odpadu. A proto si za kávu naúčtuje vyšší cenu, i když by mohlo jít jen o drobné koruny.
Problém to nemusí být pro plnohodnotné kavárny a čerpací stanice s moderními kávovary. Tam se totiž káva s kvalitním plnotučným mlékem připravuje každý den. Zdražení by se tak týkalo provozů, které kávu připravují okrajově a za nižší cenu (tudíž i v nižší kvalitě). Týkat se to pak může i některých typů ubytování, které rovněž například u snídaní nepoužívají čerstvé mléko.

Mohou se provozovatelé bránit?
Provozovatelé kaváren nebo čerpacích stanic se proti nařízení (EU) 2025/420 o obalech a obalových odpadech (PPWR) bránit nijak nemohou. Naopak je to možné u firem, které dané výrobky vyrábí. A taková žaloba už dokonce existuje. Soudní dvůr EU eviduje celkem 7 žalob od firem z Itálie, Německa, Francie, Španělska nebo Rumunska. Zda bude žaloba úspěšná a dojde ke zrušení nařízení, na to si budeme muset ještě počkat.
Češi si tak budou muset více zvykat na vyšší cenu kávy, protože když už, tak je lepší si zajít do kavárny, která má opravdu dobrou, výběrovou kávu. Jestli se tím ještě více sníží spotřeba kávy v České republice, to je otázka blízké budoucnosti.
Zdroje: foodnet, cnn.iprima.cz, novinky.cz, dtest