Co jíst při cukrovce? Zde je seznam doporučených potravin
Cukrovka patří mezi civilizační choroby. Její vznik souvisí se špatnou stravou a životním stylem. Do určité míry je dědičná, ale to ještě neznamená, že ji musí trpět celá rodina. Víme, jak s cukrovkou bojovat a hlavně jaké potraviny jsou pro diabetiky ty nejvhodnější.
U všech typů cukrovky se dědí hlavně predispozice. Pokud tedy daná osoba bude udržovat zdravý životní styl, může se cukrovce i přes její dědičnost zcela vyhnout.
Co je cukrovka
Cukrovka má odborný název diabetes mellitus. Jde o chronické metabolické onemocnění, pro které je typická zvýšená hladina cukru, tedy glukózy v krvi. Důvodem je nedostatečné množství inzulinu, případně jeho snížená účinnost.
Cukrovku řadíme do dvou typů:
-
Cukrovka 1. typu (autoimunitní onemocnění, u něhož dochází k ničení buněk slinivky, která slouží k tvorbě inzulinu).
-
Cukrovka 2. typu (její vývoj je postupný a zpočátku slinivka inzulin produkuje, ale tělo je vůči němu rezistentní).
Víte, že existuje také těhotenská cukrovka? Ta postihuje některé ženy v těhotenství a představuje určitá rizika pro matku i dítě.
Hlavním příznakem je neustále zvýšená hladina glukózy v krvi. Podávání inzulinu přes injekci zajistí transport glukózy přímo do buněk. Jestliže totiž cukr zůstane v krvi, ohrožuje to orgány a cévy. Výslednou komplikací může být poškození očí, ledvin, nervů a zvyšuje se riziko mrtvice a infarktu.
Pozor na diabetické záchvaty
Cukrovkáři často trpí záchvaty, které se nazývají hypoglykemie. Jde o náhlý pokles hladiny cukru v krvi. To je další typický příznak, tedy extrémní kolísání cukru. Hypoglykemie přichází po vyšší fyzické zátěži (při sportu musí diabetik pravidelně doplňovat příjem cukrů, případně snížit dávku inzulinu), opomenutí dávky inzulinu nebo jídla a pití alkoholu nalačno. Jestliže k záchvatu dojde, je potřeba diabetikovi co nejrychleji podat příjem cukru, a to klidně ve formě džusu, Coca-Coly s cukrem, čokolády nebo kostky cukru.
Jaké jsou příznaky hypoglykemie:
- Slabost
- Nervozita, podrážděnost, porucha koncentrace
- Apatie a zmatení
- Brnění rukou nebo nohou
- Třes rukou
- Bolest hlavy
- Bušení srdce
- V nejhorším případě bezvědomí

Co jíst na cukrovku
Diabetici musí mimo pravidelný přísun inzulinu řešit i vyváženou a vhodnou stravu. V tomto ohledu jsou velmi omezeni, ale naštěstí existuje velké množství potravin, které lze bez potíží konzumovat, aniž by zruinovaly rozpočet jednotlivce i celé rodiny. Jde totiž o dobře dostupné zboží v téměř každém supermarketu.
Mezi základní zásady patří zpracování rostlinných potravin, které jsou bohaté na vlákninu (minimálně 35 g vlákniny denně). Samozřejmostí jsou zdravé tuky na bázi rostlinných olejů za studena, avokádo, ořechy a tučné ryby. Součástí jídelníčku může být i bílé maso a vejce. Denní příjem bílkovin by se měl držet na úrovni 15 až 20 %.

Praktický výčet vhodných potravin
-
Zelenina: listový salát, špenát, okurka, cuketa, chřest, žampiony a případně i fenykl, který ovšem není zrovna levný.
-
Ovoce: borůvky, maliny, jablka, kiwi, pomeranče, avokádo. Naopak je nutné omezit ovoce s vyšší cukernatostí jako jsou mango, banán a hroznové víno.
-
Celozrnné obiloviny: celozrnné pečivo i těstoviny, rýže, pohanka, bulgur, jáhly, quinoa, luštěniny.
-
Bílkoviny: kuřecí, krůtí, králičí maso, ryby, vejce, bílé jogurty, sýry, tofu, tempeh.
-
Tuky: ořechy, různá semínka, avokádo, kvalitní rostlinné oleje (nejlépe extra panenský olivový olej), máslo, sádlo. Diabetici by se měli vyhnout průmyslově zpracovaným tukům.
-
Sladidla: doporučována je především stévie, která je přírodním sladidlem a často je využívána místo cukru.
-
Nápoje: diabetici by měli preferovat vodu, kterou lze dochutit citronem, bylinkami, ale určitě ne sirupem a džusem, dále je možné pít neslazený čaj (případně oslazený stévií), úplně odpadá pití alkoholu.