Češi našli geniální trik, jak platit za zeleninu o 20 % méně. Supermarkety zuří, ale nemohou nic dělat
Ceny potravin bohužel stále trápí nejednu domácnost. Zdražování zatím podle všeho nepřestává. Právě potraviny patřily mezi položky, které za minulý rok zdražily nejvíce. Pár vybraných základních potravin sice nepatrně zlevnilo – jedná se například o polotučné mléko, pšeničnou mouku nebo chléb. Ovoce a zelenina do této kategorie ale nepatří. Třeba jablka minulý rok zdražila o 11 %. Není se tak čemu divit, že lidé hledají způsoby, jak co nejvíce při návštěvě supermarketu ušetřit. Zdá se, že Češi našli nový fígl, jak na vysoké ceny vyzrát. Obchody by ho nicméně nejraději zakázaly.
Drahá zelenina, to je u nás už dlouhodobé téma. Obecným zdražováním se zabývá dokonce i vláda, zatím se ale společnost větších výsledků nedočkala. A tak berou lidé osud do svých rukou. Vysoké ceny jsou bohužel problémem, a zbytečně velkou sumu za zeleninu a ovoce chce pravidelně platit málokdo. Nicméně je dokázané, že konzumace těchto druhů potravin má mnoho pozitivních účinků pro naše tělo. Lidé se zeleniny vzdát nechtějí, a proto se objevil způsob, jak při její koupi zaplatit méně. Řetězce proti tomuto nešvaru bojují, o příliš etickou praktiku totiž nejde.

Zdražování nekončí
Faktem je, že dřív byly papriky, okurky, mrkev, petržel nebo třeba rajčata k dostání za pár korun. Dnes se pro některé lidi jedná dokonce i o luxus, který si ne vždy mohou dopřát. V loňském podzimu se podle statistik salátové okurky prodávaly za 75 korun za kilo, v roce 2023 jste ale za kilo dali 34 korun!
Květák podražil o 30 %, průměrná cena jednoho kilogramu červených paprik je dnes 84,6 korun. „Jeden z důvodů bude v tom, že zelenina ze skleníků v Evropě nepokryje poptávku. V některých evropských regionech předtím zhoršilo úrodu počasí. Dalším bude určitě faktor obchodní přirážky,“ řekl Marek Zemánek z Potravinářské komory. Je logické, že si Češi chtějí vitamíny a minerály nabitou zeleninu stále dopřávat. Vysoké ceny nejsou příjemné, a tak se někteří zákazníci nezdráhají použít jakékoliv praktiky, aby ušetřili.
Zákazníci se snaží ušetřit za každou cenu
Někteří lidé se uchýlili k tomu, že se snaží co nejvíce snížit hmotnost vybraných druhů zeleniny. A to tím, že zeleninu otrháním zbaví všech nejedlých částí. Jedná se o listy, natě nebo třeba kořínky. Zkrátka vše, co nelze zkonzumovat, ale zvyšuje celkovou váhu. Toto lze dělat samozřejmě pouze u typů zeleniny, které se prodávají na váhu. Někteří lidé tak před konečným zvážením zeleninu důkladně prohlédnou a zbaví všech nechtěných částí, aby zaplatili co nejméně. Prodejny o tom vědí, oficiálně se bránit ale nemohou.

Důkladná prohlídka
Funguje to naprosto jednoduše. Než někteří zákazníci zeleninu oficiálně zváží, podrobí ji důkladné prohlídce. Možná jste si všimli, že pár lidí opravdu u bedýnek se zeleninou tráví větší množství času. Takoví zákazníci totiž pečlivě kontrolují, že do sáčku opravdu dávají jen jedlé části. Veškeré listy, zduřelé části, kořínky či nať jednoduše odtrhnou a nechají na místě. Tím sice sníží celkovou váhu zeleniny, nicméně listy a nať většinou moc neváží. Vybraní kupující se ale nezdráhají ušetřit i co nejmenší obnos.
Raději čtěte letáky
O nelegální metodu sice nejde, nicméně o slušnou praktiku také ne. Nakupování v dnešní době může být někdy náročné. Naštěstí existují způsoby, jak na vysoké ceny alespoň trochu vyzrát. Jestliže chcete co nejvíce ušetřit, nezapomeňte sledovat týdenní akční nabídky a číst letáky. I zelenina je čas od času ve slevě. Můžete navštívit i farmářské trhy nebo zkusit lokální dodavatele. Skvělou variantou se jeví být používání mražené nebo sterilované zeleniny. Zaměřit se můžete také na sezónní druhy, které jsou zpravidla levnější. V zimě hraje prim kořenová zelenina, jedná se například o mrkev, celer, brambory nebo petržel.