Američané propadli tomuto českému jídlu. Za recept nabízejí občanství a byt 3+1
Česká kuchyně zahrnuje obrovské množství lahodných jídel. Jedno z nich zaujalo i cizince, konkrétně Američany. Ti teď shání recept, aby si ho mohli udělat v takové podobě, v jaké ho ochutnali u nás.
Perlou české kuchyně je pro mnohé hlavně svíčková nebo třeba vepřo-knedlo-zelo. To jsou ostatně pokrmy, které si cizinci, když dorazí do naší vlasti, dopřávají vůbec nejčastěji. Čas od času jim ale do oka padnou i jiná česká jídla.
Jako například jednomu Američanovi, který v Praze ochutnal hovězí tatarák s topinkami. Pokrm připravený ze syrového masa náš národ tak trochu rozděluje. Zatímco někteří jej naprosto zbožňují, jiní ho nedokážou pozřít. Zmíněný muž z USA ale spadá do té první kategorie. Tatarák si natolik zamiloval, že si ho chce připravit i u sebe doma. Na diskuzním fóru Reddit se rozepsal o tom, že i když se o vlastní podobu tataráku už několikrát pokoušel, ani jednou se mu jej nepodařilo dobře dochutit. Za správný postup nabízí, jak v nadsázce a s humorem napsal, své americké občanství i byt.
Pochybný původ tataráku
Tatarák rozhodně není moderním vynálezem. Připravuje se už po staletí. Kde se ale vlastně vzal? Jedna z legend praví, že vznikl z „pochoutky”, kterou pojídali bojovníci náčelníka Attila. Údajně si pod koňská sedla dávali kousky hovězího masa, které se díky jízdě takřka rozklepaly a koňským potem prosolily. Tak prý vznikla naprostá lahůdka, kterou si Attilovi muži dopřávali na konci každého náročného dne.
Podle historiků je ovšem tato legenda naprostým nesmyslem. Maso by bylo jen stěží poživatelné, a navíc se mohlo během jízdy i zkazit. Že by tedy Attilovi muži syrové hovězí maso, na kterém celý den seděli, navečer konzumovali, je extrémně nepravděpodobné.
Skutečný původ tataráku je tedy nejasný. Ví se ale, že vůbec poprvé byl naservírován tak, jak jej známe, na začátku 20. století v jedné z pařížských restaurací. Nejdříve nesl názvem „americký steak”. Protože se k němu ale často podávala tatarská omáčka, dostal jméno „tatarský biftek“.

Co patří do tataráku?
Tatarský biftek si pochopitelně může každý upravit k obrazu svému, je ale několik složek, které by v něm za žádnou cenu chybět neměly. Absolutním základem je cibule. Ne však klasická kuchyňská. Zkuste použít spíše šalotku nebo cibuli bílou, které mají mnohem jemnější chuť. Dále pak také hořčice, kečup, mletá červená paprika a pochopitelně sůl a pepř. Chybět by neměl ani vaječný žloutek, který tataráku dodá plnější chuť a navíc bude mít i lepší strukturu. Pokud se obáváte konzumovat syrový žloutek, je možné jej nahradit kvalitním olivovým olejem.

Nejlepší tatarák
Jestliže si nejste jisti jednotlivými poměry, vyplatí se držet se léty ověřeného receptu. Budete potřebovat 1/2 kila hovězího masa (ideálně svíčkovou či hovězí ořech). Maso si můžete namlít v mlýnku na maso, pokud ale chcete tatarák připravit opravdu poctivě, maso ostrým nožem naškrábejte.
Připravené maso dejte do větší mísy a můžete se pustit do dochucování. K masu přidejte 2 lžíce sladkého kečupu, 1/2 lžíce dijonské hořčice, 1/2 lžíce plnotučné hořčice a zhruba 1/2 lžičky worcesteru. Nakrájejte si najemno 1 větší šalotku a rovněž přidejte k masu. Chybět nesmí ani 1 čajová lžička sladké mleté papriky a větší špetka mletého kmínu. Pokud máte rádi tatarák pikantní, vyplatí se přidat i několik kapek Tabasca či jiné pálivé omáčky. Nezapomeňte ani na 1 žloutek, sůl a pepř.
Následně všechno dohromady důkladně promíchejte, aby se chutě dobře propojily. A pak už jen servírujte. Ideálně pochopitelně s několika dozlatova osmaženými topinkami potřenými česnekem. Místo topinek ale můžete použít i bramborové hranolky. S těmi se tatarák servíruje například v Belgii.