Američan nabídl milion dolarů za recept na toto jídlo. V Česku ho umí každá žena nad 50 let
Existuje asi jen málo lidí, kterým by nechutnaly kynuté buchty, připravované z nadýchaného těsta, plněné bohatou náplní. Nejsme však jediní, kdo je miluje. Nedají na ně dopustit ani mnozí turisté, kteří do Česka cestují.
Asi neexistuje žádný Čech, který by někdy nevyzkoušel kynuté buchty. Nejčastěji se plní tvarohem nebo mákem, ale také povidly nebo ořechovou náplní. Možností je spousta a každý si je zkrátka připravuje tak, jak mu chutnají nejvíce. Nejlépe je umí připravit naše maminky a babičky, které často mají svůj vlastní jedinečný recept, který se v rodině předává z generace na generaci.
Nejen Češi tyto buchty milují. Na sociálních sítích se v diskuzi zaměřené na cestování shodlo několik Američanů, že se jedná o naprosto dokonalou pochoutku. „Dám milion dolarů tomu, kdo mě naučí dělat poctivé české kynuté buchty!“ napsal pobaveně. „To teda! Takovou dobrotu u nás nejspíš nikdo neumí,“ odpověděl mu druhý muž. A s tím by nejspíš nejeden z nás souhlasil. Ty nejlepší umíme připravit zkrátka jen my.

Kynuté buchty se u nás připravují už po staletí
Historie českých kynutých buchet sahá přibližně do 17. století, kdy se podávaly pouze polité máslem. Tehdy byla jejich příprava ale výrazně odlišná. Ačkoliv dnes používáme klasické tuhé kvasnice, dříve se používaly tekuté. Zvláštní bylo také to, že kynuté buchty nebyly sladké, ale slané. To ale není všechno. Buchty se namísto pečení vařily. I když jsou dnes sladké, připravují se z téměř stejných základních surovin: z hladké nebo polohrubé mouky, mléka, cukru, vajec, droždí a másla.
Kynuté buchty jsou tak oblíbené, že nechybí snad v žádné české pohádce, kde nechybí na slavnostně prostřeném stole, nebo se dávala jako svačina na cestu. Zkrátka k našemu národu neodmyslitelně patří. Umíte si je připravit?
Recept na kynuté buchty
Dostali jste na lahodné kynuté buchty chuť? Pojďte si je upéct. Není to tak náročné, jak se může na první pohled zdát. S trochou snahy to zvládne i úplný začátečník.
Potřebné ingredience:
Následující ingredience jsou potřebné pro přípravu asi 15 kusů buchet. V případě potřeby si můžete množství surovin upravit podle sebe. Budete si však muset vyhradit dostatek času, aby těsto mohlo dostatečně nakynout.
- 500 g hladké mouky
- 80 g cukru
- 300 ml mléka
- sáček vanilkového cukru
- 30 g droždí
- 120 g másla
- 2 žloutky
- špetka soli
- citronová kůra
Maková náplň:
- 300 ml mléka
- sáček vanilkového cukru
- 100 g máku
- rum

Postup přípravy:
Do větší mísy prosijeme mouku, uděláme v ní důlek a do něj rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem, přelijeme teplým mlékem. Takto necháme těsto kynout asi 15 minut. Následně přidáme vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru, žloutek a rozpuštěné máslo. Vše pořádně promícháme a necháme kynout další půl hodiny.
Mezitím si připravíme makovou náplň, což je velmi snadné. Smícháme všechny suroviny a dáme vařit na střední teplotu, mezitím neustále mícháme. Po chvíli odstavíme a necháme vychladnout.
Vykynuté těsto si rozdělíme na čtyři díly, každý jeden následně rozdělíme na osm malých kousků. Z jednotlivých kousků vytvarujeme placky, do kterých dáme náplň a poté z nich vytvarujeme buchtu.
Ještě předtím, než začneme buchty dávat do pekáče, jej vymažeme rozpuštěným máslem. Poté do něj teprve skládáme buchty vedle sebe. Následně je necháme ještě asi půl hodiny kynout, aby pak byly dokonale jemné. Předehřejeme troubu na 180 °C a pečeme asi 30 minut dozlatova. Před vytažením z trouby doporučujeme buchty ještě potřít máslem. Před podáváním je posypeme moučkovým cukrem. Dobrou chuť!