Tohle jsou podle cizinců nejhorší česká jídla: Raději umřít hlady
Zatímco my je milujeme, někteří cizinci je nemůžou vystát. Řeč je o tradičních českých jídlech, která neodmyslitelně patří k naší kultuře. Co je pro nás synonymem dokonalého pokrmu, může pro lidi zvenčí však představovat gastronomickou noční můru. V některých případech by snad raději zemřeli hlady.
Svíčková, vepřo knedlo zelo, kuře na paprice, smažený sýr nebo kulajda – to všechno a další jsou jídla, bez kterých si nedokážeme představit naše jídelníčky. Pohled cizinců na tyto lokální speciality však může být zcela opačný. Některé pokrmy, které v Česku milujeme, v nich vyvolávají dokonce přímo odpor. Pojďme se podívat na tři české klasiky, které zahraniční návštěvníci označují za ty nejhorší.

Vnitřnosti ve střívku
Začínáme pokrmem, který se velké oblibě netěší ani u řady českých strávníků. Jitrnice jsou položkou na zabijačkovém menu, která se vyrábí z vařeného vepřového masa, vnitřností, kůže a koření. Touto směsí, takzvaným prejtem, se poté plní vepřová střeva. Už jenom tento popis v jedlících ze zahraničí vyvolává nevolnost. V mnoha západních národech se vnitřnosti totiž nekonzumují tak běžně jako v Česku. Jitrnice se tradičně podávají pečené, s chlebem, bramborem nebo kysaným zelím. Variantou také je podávat je s cibulí a octem, tedy podobně jako tlačenku. Někteří návštěvníci popisují první sousto jitrnice jako „masový pudink v gumovém obalu“. Když k tomu připočtete specifickou vůni vařených vnitřností, je pochopitelné, proč si jitrnice získaly pověst jednoho z nejméně oblíbených českých jídel.
Podivná nasládlá omáčka s masem
Svíčková omáčka je pokrm, na který nedáme dopustit. Mnoho tuzemských strávníků k ní vzhlíží jako k národnímu pokladu. Asi by se proto hodně divili, že mezi cizinci ve skutečnosti není tak populární. Zatímco pro ně je hovězí maso s krémovou zeleninou omáčkou dochucenou brusinkami jako nebe v ústech, pro turisty je záhadou, co na ní vidíme. Nejčastější výhrady vůči svíčkové se týkají omáčky. Její hutnost a krémovitost může být pro jedince zvyklé na lehčí kuchyni příliš těžká. Podtrhuje to knedlík, který je v zahraničních očích jenom divným pečivem. Nepřipravené může zaskočit také kombinace sladkokyselé chuti s masem. Cizinci nejsou zvyklí na spojení smetany a masa s ovocnými tóny. Svíčkovou proto ochutnají jen jednou ze zvědavosti, a pak už se k ní nikdy nevrátí.
Rozmočené buchty v pudingu
Sladké jídlo jako hlavní chod? To lidé v jiných zemích obvykle neznají, a buchtičky s vanilkovým krémem u nich proto přirozeně vzbuzují podezření. Pro Čechy jsou symbolem dětství a nostalgie. Kynuté buchtičky se pečou dozlatova a servírují se s teplým vanilkovým krémem. Zatímco vám se možná sbíhají sliny jen, když to čtete, cizinci kroutí hlavou. Jinde na světě se sladké pokrmy jí pouze jako dezert. Strávníci ze zahraničí si nedokážou představit, jak by jim trocha sladkého pečiva s pudinkem mohla nahradit plnohodnotné polední jídlo. Buchtičky s krémem jim připadají spíše jako krmě pro děti. Představa rozmočených buchet navíc taky není obzvláště atraktivní. To všechno jsou důvody, proč se objevily na seznamu nejhorších jídel z Česka.

Jaký kraj, taková chuť
Na závěr dodejme, že vnímání chutí je silně ovlivněno kulturním zázemím. Co je pro jednoho lahůdkou, může být pro druhého nepoživatelné. I proto se na seznamu nejhorších českých pokrmů podle cizinců mohou objevit klasiky, po kterých se tuzemští strávníci naopak můžou utlouct. Česká kuchyně, stejně jako mnoho jiných národních kuchyní, má své speciality, které mohou být pro lidi odjinud výzvou. Rozdíly v hodnocení ale nejsou známkou kvality české kuchyně, jako spíše odrazem kulturních rozdílů a osobních preferencí.