Tohle České jídlo je světový unikát. Vaři ho umí jen ženy nad 70 let a v Kanadě je hitem
Starodávný český pokrm, který téměř upadl v zapomnění, nyní slaví comeback nejen v českých domácnostech, ale i ve světě. Tradiční škubánky, jejichž příprava vyžaduje šikovné ruce, jsou obzvláště populární v Kanadě.
Jak se tento bramborový unikát dostal za oceán a proč je dodnes umí dokonale připravit jen ženy nad sedmdesát let?
Škubánky – česká klasika, která dobyla svět
Škubánky jsou tradičním českým pokrmem připravovaným z vařených brambor a mouky, jejichž historie sahá hluboko do minulosti české a rakouské kuchyně. Název tohoto pokrmu vznikl podle specifického způsobu přípravy – z horkého těsta se pomocí lžíce „škubou“ nebo trhají malé noky, které se následně servírují posypané mákem, cukrem a přelité rozpuštěným máslem. Škubánky však mají mnoho krajových podob a v některých oblastech jsou známé také jako kucmoch, šulánky nebo lepiduša.
Proč škubánky umí hlavně starší ženy?
Škubánky patří k pokrmům, jejichž příprava vyžaduje určitou zkušenost a dovednost, které dnes mezi mladšími generacemi pomalu mizí. Těsto ze správného poměru brambor a mouky se nejprve musí správně spařit a pak s přesností a rychlostí vytvarovat do hladkých noků, což může být pro méně zkušené kuchaře komplikované. Starší generace žen si tuto techniku osvojila už od dětství, kdy škubánky byly běžnou součástí jídelníčku ve většině českých rodin.

„Škubánky historicky patřily mezi pokrmy, které se tradičně předávaly z generace na generaci. Díky tomu jejich příprava nejlépe jde od ruky zkušeným hospodyňkám, které tento recept připravují celý život,“ říkají odborníci na gastronomii.
Škubánky dobyly svět přes sociální sítě
O tradiční českou kuchyni roste zájem i v zahraničí a velký podíl na tom mají sociální sítě a food blogeři, kteří světu představují poklady, které by jinak zůstaly jen v domácích kuchařkách. Škubánky jsou toho typickým příkladem. Díky zajímavým videoreceptům na YouTube, Instagramu a TikToku se tento původně obyčejný recept stal populárním i v místech, kde by jej ještě před pár lety neznali.
Ačkoli škubánky patří původně mezi sladká jídla, kdy se tradičně podávají posypané mákem, moučkovým cukrem a politým rozpuštěným máslem, existují i chutné slané varianty. Oblíbené jsou zejména se slaninou, brynzou nebo zelím. Škubánky se dají opéct na pánvi jako placičky, což jim dodává křupavost, a slanina nebo brynzová omáčka jim propůjčí výraznou chuť, kterou ocení zejména milovníci slaných pokrmů.
Tajemství přípravy dokonalých škubánků
Tradiční příprava škubánků je relativně náročná na přesnost a správné načasování jednotlivých kroků. Brambory typu C je třeba oloupat, nakrájet na menší kousky a uvařit v osolené vodě. Poté se většina vody slije, zbytek se ponechá, zasype moukou a nechá se propařit. Těsto se musí rychle a důkladně promíchat, aby nevznikaly hrudky. Šikovné hospodyně tvrdí, že kvalita výsledných škubánků závisí především na správné konzistenci těsta a dovedném škubání noků pomocí lžíce.
Tajemství úspěchu v Kanadě: autenticita a tradice
Co dělá škubánky populárními právě v Kanadě? Hlavní příčinou je pravděpodobně rostoucí touha po autentických a poctivých domácích pokrmech, které připomínají dětství nebo tradice předků. Kanada, známá svou multikulturností, ráda přijímá autentické recepty z celého světa. A české škubánky se díky své jednoduchosti, ale zároveň originální chuti a konzistenci, staly vyhledávaným receptem.
Zahraniční food blogeři často doporučují právě české varianty škubánků jako ideální příklad „comfort food“. Brambory, mák a máslo jsou ingredience, které jsou dostupné po celém světě, přesto jejich kombinace s tradičním způsobem přípravy fascinuje mnohé kuchaře, kteří hledají nové chuťové zážitky.
Škubánky se vracejí do českých restaurací
O renesanci tohoto tradičního jídla svědčí také fakt, že škubánky se pomalu vracejí do nabídky českých restaurací. Na menu se objevují nejen sladké varianty s mákem a cukrem, ale i slané s brynzou, špekem či cibulkou. Šéfkuchaři se nebojí inovovat a kombinovat tradiční postupy s moderními přísadami, jako jsou například sušená rajčata nebo uzený ovčí sýr.
Ať už si vyberete tradiční škubánky s mákem, nebo modernější slanou verzi, jedno je jisté – tento unikátní český pokrm stojí za ochutnání. A pokud vás osloví jeho chuť, možná se přidáte k těm, kteří jej popularizují i v zahraničí.