Když jsem v Americe řekl, že jsem z Čech, hned se mi začali klanět. Za tohle nás celá Amerika obdivuje
Jenom vyslovíte, že jste z Česka, a Američané hned zbystří. Nepodceňujme Američany, dobře vědí, co je Česká republika a kde leží. Mnozí si naši zemi spojují s krásnou přírodou a historickými městy, co je ale zajímavé, znají i naši kuchyni.
Česká kuchyně je pro Američany sice trochu těžká a tučná, ale představuje pro ně synonymum pro domácí pohodu, poctivost a chutě, které zahřejí. Zatímco pro nás taková svíčková nebo buchty nejsou ničím extra a rádi objevujeme nové chutě, které se do moderní podoby české gastronomie prolínají, v Americe se těmto jídlům klaní.
Nejsme jen země piva
Součást americké kultury možná jsou burgery, nenechte se ale zmást, Američané na nich zrovna neulítávají. Je to ale jedno z mála jídel, které si ve Státech můžete koupit do ruky na rychlé zakousnutí. Ve skutečnosti dávají Američané přednost poctivé stravě a rádi ochutnávají speciality z celého světa. A právě v tuhle chvíli získává za oceánem pozornost také česká kuchyně.
Čím si získáváme srdce (a žaludky) Američanů?
1. Svíčková na smetaně
Právem je to klenot české gastronomie, a to možná i proto, že ve srovnání se zbytkem světa jde o naprostý unikát. Omáčku z kořenové zeleniny zjemněnou smetanou totiž v jiné než české nebo slovenské kuchyni nenajdete. Svíčková se v Americe těší velké oblibě, a to dokonce takové, že se stala hlavním lákadlem jedné restaurace na Manhattanu.

2. Knedlo-vepřo-zelo
Jednoduché jídlo, na kterém není co zkazit, tak vnímáme knedlo-vepřo-zelo my, Češi. Pro Američany je to ale exotická kombinace chutí, která balancuje někde mezi gurmánským zážitkem a kulturním objevem. Tohle jídlo neznají jen z obrázků nebo vyprávění, také v Americe najdete restaurace, které knedlo-vepřo-zelo zařadily na svůj jídelní lístek.
3. Guláš
Můžeme se přít, jestli je guláš skutečně českým jídlem. Pravdou je, že český guláš vychází z maďarského perkeltu, jen si ho naši předci upravili tak, aby jej zvládli uvařit z vlastních surovin. Příprava guláše navíc nezabere příliš času a ušpiníte při tom minimum nádobí, přitom za minimum úsilí získáte jedno z nejlepších jídel české kuchyně.
4. Koláče a buchty
Američany máme sice zažité jako morbidně obézní strávníky žijící na fast foodech, pravdou ale je, že čím dál více z nich přechází na zdravou a dietní stravu. Sladká jídla tak v jejich jídelníčcích příliš prostoru nedostávají. To se ale mění, když se dostanou k našim buchtám nebo koláčům. Ty jsou sice k mání hlavně tam, kde se sdružuje česká komunita, takové valašské frgály se ale rozšířily po Americe raketovou rychlostí a dnes je najdete i mezi recepty tištěných amerických kuchařek.

5. Pivo
Jak mocná by byla česká kultura bez piva? České pivo patří dlouhodobě mezi nejlepší na světě. V amerických barech sice dostanete hlavně Plzeň, přesto mají Američané povědomí i o dalších značkách. Američané však mají k pivu trochu jiný postoj než Češi. Zatímco my se s ním obvykle rádi a rychle opijeme bez hlubšího přemýšlení, Američané si jej daleko více vychutnávají.
Česko, malá země s velkou chutí
Praha, Pražský hrad nebo Miloš Forman, tohle jsou symboly, které naši zemi proslavily za oceánem. Málokoho z nás ale někdy napadlo, že také naše houskové knedlíky znají i ve světě. Česká kuchyně se rozšířila hlavně díky emigrantům, kteří si s každým zakousnutím do buchty připomenou dětství a domov v Česku. Nejspíš pak stačí, když dáte Američanům ochutnat český guláš, aby na jejich stolech zdomácněl. Česká gastronomie má evidentně velkou slávu i na druhém konci světa.