Host odhalil tajemství známé kavárny v centru: Tohle budu rozdýchávat ještě roky
Najít v dnešní době poctivou kavárnu nebo cukrárnu, kde si člověk může vychutnat kvalitní dezert z kvalitních surovin, není jen tak. Podniky se snaží šetřit a mnohdy je to na úkor vlastních výrobků. Prodávají průmyslově zpracované dorty, které stačí jen vyndat z mrazáku, ohřát a podat hostům. Těm se ale toto jednání už nelíbí. O to větší je překvapení jednoho hosta z ciziny, který navštívil jednu známou kavárnu v centru Prahy. Zjistil, že zde se tedy žádné polotovary neprodávají. Naopak!
Návštěvník kavárny se domnívá, že jakmile si sedne na místo a objedná si z jídelního lístku, dostane čerstvě upečený zákusek, který je skladován podle přísných kritérií v chladnici. Jenže je to jinak! Jakmile se pobavíte s několika provozovateli českých cukráren, poví vám, že ne všechny dorty jsou pečeny ručně. Potom tedy může přijít až šok, když objevíte kavárnu, kde se dezerty připravují od základu podle tradičních receptur. V České republice je jich ale naštěstí spousta.
Poctivá cukrařina se dělá jinak, říká známá majitelka cukráren
Cizinci jsou při návštěvě Prahy překvapení, jak jsou Češi vynikající co se týče cukrářského řemesla. Frčí tady trendy ohledně odlehčených dezertů. Podle známé cukrářky Ivety Fabešové by měl správný dezert obsahovat co nejvíce ovoce. Oblíbené jsou zejména ty, které obsahují citron. Díky tomu je dortík svěží, lehký a chuťově zajímavý. I ona však dodává, že obecně české kuchařky pracují spíše s náhražkami. „Kvalitní suroviny, i když mohou být dražší, jsou základem,“ říká. I tak si ale české kavárny a cukrárny vedou dobře. Když si člověk dá tu práci a hledá, opravdu u nás může narazit na spoustu poctivých podniků. Dokonce i na místa, kde vzniká vyloženě cukrářské umění. Když tedy někdo skutečně hledá kvalitu, najde ji i v Praze. V mnoha českých kavárnách dostanete dezert, jaký si zasloužíte – upečený srdcem. Stačí se jen pořádně porozhlédnout.

Není důležité množství, ale chuť
Ne vždy se však v minulosti podařilo českým cukrářům sehnat kvalitní suroviny. Někteří z nich si dokonce ovoce vozili sami ze zahraničí. Dnes už je ale naštěstí situace o dost lepší a je opravdu z čeho vybírat. Cukrář musí být ale i tak obezřetný a kvalitu si pohlídat. Český zákazník ale toto všechno oceňuje a z pohledu gastronomie se Češi jako národ hodně zlepšili. „Doposud jsme za světem zaostávali jen v kvalitě čokolády, zmrzliny a cukrařiny. Ale i to se mění. Lidé si začínají uvědomovat, že u zákusků není důležité množství, ale chuť,“ nechala se slyšet Fabešová. Co se týče cizinců, tak ti jsou z kvalitních dezertů a jídla v Praze obecně nadšení. „Strašně se jim líbí, že máme sladká jídla jako hlavní, nejen jako malé dezerty,“ vypráví pobaveně jedna z českých průvodkyň.

Restaurace už jídlem dávno neplýtvají
Dobrá situace je už i v českých restauracích, kde se pomalu ale jistě přestává plýtvat jídlem. Jídlo už se dávno nevyhazuje do kontejnerů, ale daruje pomocí mobilních aplikací. Zákazník si může pokrm ze špičkového podniku koupit díky mobilu s velkou slevou. Tím se zajistí, že pochoutky připravené s láskou neskončí v koši, ale v žaludku hladových zákazníků. Většinou těch, kteří si je nemohou dovolit koupit za plnou cenu. Zbylé a nesnězené jídlo do potravinových bank čím dál častěji věnují i velké obchodní řetězce. „My tam máme dokonce pravidelného odběratele. Jedna paní odebírá pravidelně, většinou dvě polévky a dvě hlavní jídla,“ pochvaluje si mobilní aplikaci manažerka jedné pražské restaurace a kavárny.
Zdroje: lidovky.cz, novinky.cz, irozhlas.cz