Americký turista ochutnal nejoblíbenější jídlo Čechů: Doma bych za tu hrůzu vysoudil miliony
Americký turista Jack na svých toulkách Evropou nemohl minout Českou republiku a její hlavní město. Na seznamu jeho plánů nechyběla tradiční kuchyně, která dle některých patří k nejlepším gastronomiím na světě. Jack chtěl ochutnat hlavně jedno klasické jídlo, o kterém psaly všechny turistické příručky.
Jedním z nejlepších způsobů, jak poznat kulturu cizí země, je ochutnat její jídlo. Věděl to i Američan Jack, který se na internetovém fóru Reddit svěřil se svým kulinářským zážitkem. PPři návštěvě Prahy ochutnal pokrm, který je u Čechů prý nejoblíbenější. Výsledkem však bylo rozčarování. Po konzumaci mu totiž bylo velmi špatně a zbytek dne prozvracel.
„To maso muselo být nejspíš zkažené. V Americe bych za tohle vysoudil miliony!“ svěřil se se svou zkušeností na sociální síti.

Klasika, kterou cizinci neocení
Možná už tušíte, že Jack ochutnal asi to nejtradičnější české jídlo, na které tuzemští strávnici nedají dopustit – vepřo knedlo zelo.
Jedná se o pokrm, který se skládá z pečeného vepřového masa, knedlíku a dušeného zelí. Jeho dokonalost podtrhuje vypečená šťáva z masa, kterou se suroviny polévají. Při servírování nesmí na stole chybět také vychlazený půllitr piva, který je podle mnoha jedlíků tím nejlepším pitím na spláchnutí. Zatímco Češi nebo Slováci na tuto kombinaci chutí nedají dopustit, pro cizince to může být zvláštní zážitek. I když v případě Jacka to byla spíše špatná úprava masa, vepřo knedlo zelo je obecně národnostní specialitou, která by se nikde jinde zřejmě neuchytila.
Knedlíky mají v naší kultuře neotřesitelné místo, lidé odjinud je však vnímají jako „zvláštní pečivo bez chuti“, v tomto případě ještě nasáklé šťávou. Přidejte k tomu těžké vepřové maso a špatně stravitelné dušené zelí a rázem máte odpovědi na to, proč si nezkušení návštěvníci ze zahraničí na tradičním jídle Česka nepochutnávají.
Jednou tolik to platí o Američanech, kteří jsou zvyklí na jednoduchý fast food a pořádnou porci hranolek na místě přílohy. Talíř plný připečeného masa, zelí topícího se ve šťávě a nevýrazných knedlíků u nich nadšení nevzbuzuje.
Pokud vám se naopak sbíhají sliny, máme pro vás recept, podle kterého si českou klasiku můžete připravit doma.

Recept na vepřo knedlo zelo
Potřebovat budete následující seznam ingrediencí.
Na pečené vepřové maso:
- 1 kg vepřové plece
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 lžičku kmínu
- 1 lžičku soli
- ½ lžičky mleté papriky
- 1 lžíci sádla
- 250 ml vývaru nebo vody
Na dušené zelí:
- 500 g kysaného zelí
- 1 cibuli
- 1 lžíci sádla
- 1 lžičku cukru
- 1 lžíci octa
- 1 lžičku kmínu
- hladkou mouku na zahuštění
- sůl a pepř
Na houskové knedlíky:
- 500 g hrubé mouky
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- ½ kostky droždí
- 1 lžičku cukru
- 1 lžičku soli
- 2 rohlíky nakrájené na kostičky
Postup: Nejprve si připravte maso. Důkladně ho osolte, opepřete a okořeňte. Pro pikantnější chuť přidejte prolisovaný česnek. Pekáč vymažte sádlem a naskládejte do něj na kolečka nakrájenou cibuli. Položte na ni maso a zalijte vývarem nebo vodou. Přikryté pečte v troubě na 180 °C asi 90 minut. Během pečení podlévejte výpekem. Posledních 20 minut pečte odkryté, aby se na mase udělala kůrka.
Zatímco se vám bude maso péct, připravte si zelí. Na sádle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Přimíchejte propláchnuté zelí, podlijte trochou vody a asi 20 minut duste doměkka. Dochuťte cukrem, octem, kmínem, solí a pepřem. Dle potřeby zelí zahusťte moukou.
Knedlíky si kupte už hotové nebo si udělejte domácí houskové. Droždí rozdrobte do vlažného mléka, přidejte cukr a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi 10 minut. Do mísy si nasypte mouku, ve které vytvoříte důlek. Do něho vložte vejce, kvásek, sůl, nakrájené rohlíky a vypracujte hladké těsto. To nechte kynout dalších 45 minut. Z těsta si poté vytvořte dva válečky, které povaříte v osolené vodě asi dvacet minut. Po vytažení knedlíky nakrájejte nití nebo kráječem.