Chytrá kombinéza sleduje motorický vývoj kojenců

Finská výzkumná skupina v centru BABA v dětské nemocnici v Helsinkách vyvinula nové nositelné zařízení pro kojence, které umožňuje spolehlivě vyhodnocovat motorické schopnosti v raném vývoji. Chytrá kombinéza MAIJU (Motor Assessment of Infants with a Jumpsuit) je nositelný zdravotnický prostředek vybavený několika pohybovými senzory, které pomáhají při posuzování a předvídání neurologického vývoje dětí.

Ve své nedávné studii vědci měřili kojence ve věku 5 až 19 měsíců pomocí kombinézy MAIJU během spontánních her, většinou v domácím prostředí dětí. Na začátku studie byly postoje a pohyby kojenců vizuálně identifikovány z videozáznamu pomocí schématu popisu motoriky vyvinutého na míru pro tuto studii. Tyto informace pak byly použity k tréninku algoritmu založeného na strojovém učení, který rozpoznával stejné postoje a pohyby pro každou sekundu hry každého dítěte s přesností, která se rovnala vizuálnímu hodnocení vyškoleným odborníkem.

„Vývoj nositelného zařízení MAIJU vyžadoval technický průlom ve vývoji algoritmů strojového učení pro tento účel. Toho bylo dosaženo kombinací nového druhu popisu pohyblivosti s nejmodernějšími řešeními hlubokého učení,“ uvádí vedoucí technického vývoje, Dr. Manu Airaksinen.

Nové metody pro studium neurologického vývoje

Kombinéza MAIJU a související analytická řešení umožňují s nebývalou přesností hodnotit i sledovat motorické zrání dítěte. Tento pokrok lze využít mnoha způsoby, například při včasné klinické diagnostice a dalších hodnoceních vývoje, umožňuje také měřit účinnost různých druhů léčebných postupů a terapií.

„Náš výzkum ukazuje, že je velmi dobře možné posoudit motorický vývoj dítěte mimo nemocniční nebo speciální laboratorní prostředí. Zvláštní výhodou metodiky MAIJU je skutečnost, že nám umožňuje provádět hodnocení vývoje v přirozeném prostředí dítěte, například v domácím prostředí nebo ve školce,“ vysvětluje Sampsa Vanhatalo, profesorka fyziologie a vedoucí centra BABA.

„Metody tohoto druhu jsou naléhavě potřebné pro podporu výzkumu a nových terapeutických inovací raného neurologického vývoje,“ potvrzuje Leena Haataja, profesorka dětské neurologie.

Čím dříve se zjistí opoždění neurologického vývoje a související problémy, tím lépe můžeme podpořit nadcházející vývoj dítěte a jeho celoživotní neurokognitivní výkonnost.

Děti se pohybují, aby se učily

V současné době je všeobecně uznáváno, že motorický vývoj malého dítěte není nezávislý na veškerém dalším neurokognitivním vývoji. Silná vrozená snaha dítěte pohybovat se vyplynula z jasné potřeby, dítě se musí hodně pohybovat, aby získávalo zkušenosti a učilo se z okolního prostředí.

„Proto je důležité podporovat děti v co nejpřirozenějším a nejčastějším pohybu v každodenních životních situacích,“ říká Haataja.

Dítě s motorickými nebo jinými neurologickými problémy bude potřebovat speciální podporu nebo terapie, které nejlépe fungují, pokud jsou součástí každodenního života a prostředí dítěte. Chytrá kombinéza MAIJU umožňuje v takových situacích najít lepší terapeutické strategie a vyhodnotit účinnost těchto terapií.

Nové aplikace pro nositelná zařízení

Vývoj chytré nositelné elektroniky pro lékařské účely je mnohonásobně těžší úkol než uvedení spotřebitelského výrobku na trh. Vanhatalo věří, že jejich úspěšná práce v oblasti vývoje nositelných zařízení má rozsáhlý globální dopad a zářnou budoucnost.

„Naše metody lze automatizovat a rozšířit pro velmi široké použití. Je také možné, že naše technologie by mohla být přizpůsobena pro vývoj nositelných řešení, která by pomáhala jiným skupinám pacientů, například starším dětem nebo dokonce starším lidem.“

Zdroj: helsinki.fi