Co se stane s hladinou cukru v krvi, když pravidelně jíte kvasový chléb
Podporuje trávení, čistí trávicí trakt, působí proti zácpě, dokáže zasytit na delší dobu. Zamilujete si ho nejen díky jeho jedinečné chuti. Řeč je o kváskovém chlebu, velice oblíbeném mezi příznivci zdravého životního stylu.
Odborníci v oblasti zdravé výživy doporučují diabetikům omezit pečivo. Nejen kvůli většímu množství sacharidů. Některé druhy pečiva, zejména sladké pečivo a bílé pečivo, mají vysoký glykemický index. Kváskový chléb, zejména ten celozrnný, ho má naopak nižší než ostatní druhy pečiva.
Kváskový chléb a hladina glukózy v krvi
Kváskový chléb stabilizuje hladinu glykemie (hladinu glukózy v krvi), což je zejména pro diabetiky klíčové. Jedná se totiž o fermentovaný chléb. Organické kyseliny, které vznikají během fermentace, zpomalují rychlost trávení i vstřebávání sacharidů. Výsledkem je pozvolný vzestup hladiny glukózy (cukru) v krvi a následně i pozvolný vzestup inzulínu, hormonu, který snižuje množství glukózy v krvi po jídle.
Nejen jako prevence diabetu
Některé studie ukázaly prospěšnost pravidelné konzumace kváskového chleba jako prevence diabetu. Stabilizovaná hladina glukózy v krvi je klíčová pro zdraví každého z nás. Dokonce ovlivňuje i tělesnou hmotnost. Prudké výkyvy glykemie totiž doprovází nezvladatelný hlad, při kterém se člověk přejí. Kváskový chléb, zejména ten celozrnný, naopak stabilizuje hladinu glukózy v krvi. Navíc dokáže na delší dobu zasytit, což je klíčové při hubnutí i udržení si tělesné hmotnosti.

Není kvásek jako kvásek
Kváskový chléb dělá jedinečným kvásek. Pod pojmem kvásek si obvykle představíme nakynuté droždí, rozdrobené v mléce, do kterého jsme přidali trochu cukru. Kvásek v žitném chlebu nemá s droždím nic společného. Droždí je průmyslově zpracovanou potravinou, obsahující pouze jeden kmen vyšlechtěných kvasinek.
Kvásek v žitném chlebu je zdrobnělina názvu kvas. Na rozdíl od droždí (lidově nazývaného kvasnice) vzniká kvašením mouky. Obsahuje až 100 druhů bakterií a kvasinek. Díky kyselině mléčné a kyselině octové, vznikajících během kvašení, působí jako konzervant. Obě zmíněné kyseliny totiž brání plesnivění chleba.
Kromě chleba lze s jeho pomocí připravit různé druhy pečiva, například dalamánky, buchty, lívance. V Krkonoších z něho dokonce připravují místní specialitu kyselo. Kvas na kváskový chléb se připravuje z žitné mouky.
Na přípravu kvásku budete potřebovat nemalou dávku trpělivosti.
Upečte si ho doma
V ochodech se pod názvem kváskový chléb často skrývá chléb z droždí, do kterého bylo přidáno nepatrné množství kvasu na ochucení. Naštěstí si ho můžete upéci doma. Na přípravu kvásku potřebujete pouze 175 g celozrnné žitné mouky a stejné množství odstáté vlažné vody.
Nejprve smíchejte ve sklenici 50 g mouky s 50 ml vlažné vody, přikryjte utěrkou a nechte stát při pokojové teplotě. To samé udělejte druhý a třetí den a směs důkladně promíchejte. Čtvrtý den přidejte do něho 25 ml vody a 25 g mouky. Pátý den můžete začít péci chléb. Nezačnete-li s pečením, nechte sklenici s ním otevřenou a dejte ho do lednice. Zhruba po pěti dnech ho přikrmte lžičkou žitné mouky a trochou vody.

Jak si upéci bochník
Večer před pečením v míse smíchejte 1 polévkovou lžíci žitného kvásku s 250 g žitné celozrnné mouky a 250 ml odstáté vlažné vody. Vzniklý rozkvas přikryjte talířem nebo poklicí a nechte 12 hodin pracovat. Druhý den odeberte do skleničky lžíci kvásku na příští pečení a uložte jej do lednice. Nezapomeňte ho do příštího pečení přikrmovat moukou a vodou.
Druhý den přidejte do mísy, ve které je rozkvas, 550 g pšeničné celozrnné mouky, 330 ml odstáté vlažné vody, 20 g mořské soli a 7 g kmínu. Promíchejte směs, uhněťte z ní těsto, přikryjte mísu utěrkou a nechte ho kynout asi 2 hodiny. Potom ho vyklopte na pomoučený vál, znovu důkladně prohněťte, zpracujte bochánek a vložte ho do moukou vysypané ošatky. Přikryjte ho utěrkou a nechte zhruba 1 hodinu kynout.
Vložte plech s pečicím papírem do trouby a rozpalte ji na 250 °C. Až se plech rozpálí, vyklopte na něho vykynutý bochánek. Po deseti minutách pečení ztlumte troubu na 200 °C a pečte 35 až 40 minut. Upečený chléb nechte vychladnout na mřížce.
Zdroj: verywellhealth.com, tandfonline.com, tandfonline.com, toprecepty.cz, fresh.iprima.cz, youtube.com