Přidejte tuto zeleninu do bábovky a zůstane čerstvá a vláčná i po 5 dnech
Občas trávíme v kuchyni hodně času jen proto, že se snažíme vylepšit nějaký recept. Hledáme vhodné náhrady a stále dokola zkoušíme jídlo, kterému pořád něco chybí. Podobně je tomu i u pečení, protože některé dezerty hned po dni od upečení vyschnou a nejsou moc dobré. Přitom by stačilo přidat jednu ingredienci, kterou právě teď najdete v každém obchodě. O jakou surovinu jde?
Pro někoho je kuchyně místem, kde se naučil mnoho receptů od maminky nebo babičky. A v dospělosti zde vaří celé rodině nebo zlepšuje své kulinářské dovednosti. Pro další jedince je to místo, kterému se raději vyhýbají. Někteří lidé si totiž myslí, že když neumí vařit, nikdy se to nenaučí. Jenže z jakého důvodu by jinak existovaly kuchařky, pořady o vaření nebo babské rady?
Kromě toho i profesionální kuchaři se neustále učí a zlepšují své dovednosti. Takže pokud se právě trápíte s nějakým jídlem a máte dojem, že receptu pořád něco schází, možná by stačilo zaměnit nebo doplnit jednu jedinou ingredienci. Na radu se můžete zeptat známých, umělé inteligence nebo zapátrat ve starších kuchařkách a najít originální recept.
Něco podobného se často děje těm, kteří rádi pečou. Do trouby vkládají bábovku nebo buchtu s přesvědčením, že to bude pochoutka. A po půl hodině vytahují bábovku, která opravdu vypadá i chutná dobře. Jenže hned druhý den ztratí vláčnost a vyschne. V případě, že se vám stává něco podobného a nechcete neustále kupovat šlehačky nebo různé polevy, zkuste při pečení použít jeden druh zeleniny. O jakou zeleninu jde?
Levná surovina, kterou si můžete vypěstovat sami
Tou zázračnou ingrediencí, která může váš recept vylepšit, je cuketa. Nejenom, že ji v obchodě koupíte v hlavní sezoně (srpen – září) asi za dvacet korun, ale také si ji můžete sami vypěstovat na zahrádce. K tomu potřebujete jen semínko nebo rostlinku. Obojí koupíte v zahradnictví.
Pěstování cuket nevyžaduje žádné zkušenosti ani drahou výbavu, takže si to můžete zkusit i přesto, že se nepovažujete za zahradníka. Jednoduše zasaďte semínko nebo rostlinu na slunné stanoviště a pravidelně ji zalévejte. Jestliže nemáte zahradu, nezoufejte. Tuto zeleninu můžete pěstovat i ve větší nádobě na balkoně.

Z jednoho keře sklidíte několik plodů týdně. Někdy jich bývá tolik, že už nevíte, kam s nimi. S nadbytečnými cuketami můžete obdarovat sousedy, rodinu nebo známé. A pokud jich mají i oni dostatek, použijte je do bábovek nebo je zamrazte. Během zimy si pak budete moci udělat cuketovou bábovku nebo cukety plněné mletým masem. Kromě praktického využití v kuchyni má cuketa i řadu zdravotních výhod.
Zdravotní benefity
Mnoho lidí tuto zeleninu přehlíží, protože jim přijde chuťově nevýrazná a vlastně ani netuší, co by si z ní mohli udělat. Jenže právě cuketa má spoustu zdravotních benefitů. Má vysoký obsah vody, takže tělo hydratuje a přirozeně odvodňuje. Obsahuje také hodně vlákniny, snižuje hladinu cholesterolu a zasytí na delší dobu.
Je bohatá na vitamíny skupiny B a vitamín C, které posilují imunitu, dodávají energii a pomáhají proti únavě. Obsahuje také draslík, který prospívá srdci a pomáhá udržovat zdravý krevní tlak. Nesmíme zapomínat i na to, že obsahuje spoustu antioxidantů.

Recept na cuketovou bábovku
Říkáte si, proč vlastně používat cuketu při pečení a jaké jsou její výhody? Odpovědí je, že její chuť je neutrální. To znamená, že nijak neovlivní chuť bábovky. Zároveň má vysoký obsah vody a vlákniny, díky čemuž zůstává těsto dlouho vláčné a měkké, i když bábovku necháte na stole několik dní.
Pokud byste si rádi vyzkoušeli domácí cuketovou bábovku a nebojíte se pečení, můžete si jednu takovou sami připravit. Budete potřebovat: 3 vejce, 1 a půl hrnku cukru, 1 vanilkový cukr, 1 hrnek oleje, 2 hrnky nastrouhané cukety, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička soli, 1 lžička skořice a 1 prášek do pečiva.
Bábovku začněte připravovat tak, že si vyšleháte vejce s cukrem. Postupně přilévejte olej a stále šlehejte. Nakonec vmíchejte nastrouhanou cuketu a ostatní suché ingredience. Těsto na bábovku následně vlijte do předem vymazané pečicí formy a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 160 °C. Bábovka by se měla péct asi hodinu. Ke konci pečení zkontrolujte špejlí, zda je bábovka propečená. Pokud na špejli nic nezůstane, máte dopečeno.
Zdroje: zena-in, bydleni, zdravopedie