Tuto nechutnost dělají u stolu jen Češi. V Japonsku by vás za to rovnou zavřeli
Pro každou rodinu by mělo být důležité, aby i v pracovních a školních dnech strávili spolu alespoň krátkou chvíli. Ideální příležitostí je setkání u stolu, ať už při snídani nebo večeři. Zvyklosti u jídla se ale liší nejen mezi rodinami, nýbrž i mezi zeměmi. Zatímco u nás se nad lecčím mávne rukou, v Japonsku by některé naše stolovací návyky působily skoro jako trestný čin.
Jak se říká, jiný kraj, jiný mrav. Jenže u mnoha lidí to není ani tak o tradicích, ale spíše o výchově. Takže zatímco nám Čechům připadá normální, když se u stolu podíváme na telefon nebo gestikulujeme s příborem v ruce, tak například v Japonsku takové chování považují za nepřijatelné a od takové osoby se distancují.
Japonci jsou zkrátka tišší, skromnější a mají řadu zvyklostí, které dodržují velmi pečlivě. Proto jejich chování při jídle působí na nás Čechy trochu zvláštně, možná až přehnaně formálně. Zatímco u nás si jí každý podle svého stylu a lidé se spolu baví jeden přes druhého, v Japonsku se naopak oceňuje klid a ohleduplnost k ostatním.
Příbory se neolizují
Každý z nás už určitě někdy olízl lžičku, nůž či vidličku, aby dojedl i poslední kousek marmelády, pomazánky nebo omáčky. Když to uděláme v momentě, kdy jíme doma o samotě, nevadí to. Jenže když to uděláme na rodinné sešlosti, pravděpodobně se na nás všichni strávníci podívají s údivem. Jde totiž o neslušné chování a i v Japonsku to považují za nevychovanost. Pokud tedy máte takový zlozvyk, pokuste se ho zbavit.

Pozor na hůlky
Když už jsme u těch příborů, neměli bychom zapomínat na tradiční japonské hůlky. Mnoho Čechů je neumí používat, ale to by nebyl takový problém. Horší situace nastává, když někdo zapíchne hůlky směrem vzhůru do rýže jen proto, že si dává při jídle pauzu a neví, kam má hůlky položit. Jenže přesně tímto způsobem se umisťuje miska s rýží a hůlkami na pohřbu před rakev zesnulého. Abyste se vyhnuli nepříjemné situaci, raději hůlky pokládejte před sebe rovnoběžně s okrajem stolu.
Jak správně jíst sushi?
Ti, kteří navštíví japonskou restauraci nebo přímo Japonsko a rádi by si dali sushi, by měli vědět, jak se správně jí. Prvním pravidlem je to, že se začíná jíst bílými rybami a až poté se přesouváte k těžším jídlům. Kromě toho byste měli vědět, že se wasabi dává nahoru na sushi a jen malé množství. Kousek sushi poté namočte přímo do sójové omáčky, ale wasabi se do ní nedává.
A co vlastně dělat se zázvorem, který je často součástí sushi? To byste rozhodně neměli dávat na něj podobně jako wasabi. Zázvor totiž není kořením, které by mělo zlepšit chuť jídla, ale používá se jako čistič chuti mezi jednotlivými sousty.
Když potřebujete smrkat, vzdalte se od stolu
Další věc, která Čechům připadá naprosto normální, je smrkání do ubrousku přímo u stolu. Naše etiketa to sice nedoporučuje, ale běžně se to děje a nikdo z toho nedělá tragédii. V Japonsku je to však považováno za vyloženě neslušné. Správně byste se měli tiše omluvit a odejít se vysmrkat mimo místnost, ve které se právě jí.

Tohle Čechům vadí, ale Japoncům ne
I když máme některé zvyky s Japonci společné, existuje jeden, který naopak Češi považují za neslušnost a japonská populace jej vidí jako projev úcty k jídlu. Hlasité srkání nudlí je u nich naprosto běžné a znamená, že si jídla váží. Dalším prohřeškem, který by Češi netolerovali, je pití polévky přímo z misky. Pro Japonce je to však naprosto normální a v pořádku.
Chovejme se slušně a inspirujme se u ostatních
Když si to tak shrneme, v Japonsku mají podobné zvyky jako u nás, jenže u nás se od některých už upustilo. Obyvatelé Japonska mají stolovací návyky velmi podobné napříč celou společností. Každý ví, co se sluší a co ne. V Česku se to liší podle rodiny a i když tu uděláme chybu v etiketě, nikdo nás za to nezavře. Přesto bychom se měli snažit chovat slušně, znát základní pravidla a co nejméně obtěžovat ostatní svým chováním u stolu.
Zdroje: jenprocestovatele, tripsavvy, g.cz