Díky tomuto nenápadnému fíglu vám vydrží houbička na nádobí 3x déle
Houbička je nezbytná věc potřebná pro mytí špinavého nádobí, ale pokud se o ni dobře nestaráte, dlouho nevydrží. A to je škoda, protože při vhodném zacházení vydrží poměrně dlouho, což vám nejen ušetří pár korun navíc, ale také tím šetříte životní prostředí.
Stačí jen pár maličkostí, pomocí kterých zabráníte růstu bakterií v houbičce na nádobí. Díky tomu vám bude sloužit delší dobu. Houbička se nedává do pračky ani se nijak složitě nečistí. Pokud ji chcete udržet co nejdelší dobu v kondici, je důležité ji vždy pořádně opláchnout a zajistit, aby mohla po každém použití důkladně proschnout. Připravili jsme pro vás praktické tipy, díky kterým vám houbička poslouží i 3x déle než obvykle.

I houbička na nádobí potřebuje péči
Někomu houbička vydrží spolehlivě několik týdnů, někomu jen pár dnů. Jak je to možné? Záleží to na péči, kterou jí věnujete. Pochopitelně se nejedná o nic složitého, ale jen o pár snadných triků, které budete dělat automaticky. Cílem je, aby se v houbičkách neskrývaly a nemnožily bakterie, které jsou zodpovědné za její zápach. Jak se o houbičku tedy starat?
Vždy ji opláchněte horkou vodou
Jakmile umyjete nádobí, houbičku vždy důkladně opláchněte horkou vodou se saponátem a co nejvíce ji vyždímejte. Cílem je, abyste houbičku zbavili zbytků jídla a nečistot, které by v ní mohly zůstat. Nakonec je důležité, aby v ní zůstalo jen minimum vlhkosti.
Po každém použití ji nechte proschnout
Za žádných okolností houbičku nenechávejte ve vodě, na dně dřezu ani na mokrých površích. Tímto způsobem byste houbičku museli každých pár dní vyhodit. Důvodem je právě vlhkost, která podporuje množení a růst bakterií a různých patogenů. Proto si najděte místo, kam budete suchou houbičku pokládat, aby volně proschla. Ideálně na mřížku s dobrým prouděním vzduchu.
Nepoužívejte ji na horké a příliš mastné věci
Houbičku nepoužívejte na horké pánvičky ani jiné nádobí, dejte si pozor i na příliš mastné předměty – v takovém případě nádobí nejdříve vytřete papírovou utěrkou, kterou následně vyhodíte do koše. Uvidíte, že si tímto způsobem výrazně ulehčíte práci a vaše houbička bude déle čistá.

Pozor na křížovou kontaminaci
Pokud používáte houbičku i na jiné předměty než je nádobí (například na kuchyňskou linku, čištění odkapávače), mějte k těmto účelům jinou. Houbička na nádobí by měla být používána opravdu pouze na nádobí a na nic jiného. Pokud byste houbičky nerozlišovali, mohlo by dojít ke křížové kontaminaci.
I když se o houbičku budete pečlivě starat a zvýšíte její životnost, nezapomeňte ji pravidelně měnit za novou. A kdy ji měnit? Ihned, jakmile si všimnete, že houbička začíná zapáchat. V ideálním případě ji vyměňte za novou minimálně jednou za dva týdny.
Některé druhy houbiček vydrží déle než jiné
Nejkratší dobu vydrží levné a vysoce savé houbičky, které snadno pohltí každou nečistotu i vlhkost. Některé materiály však vydrží déle. Mezi nejoblíbenější patří méně savé a tvrdší houbičky, které parádně čistí i silnější nečistoty. Jsou také schopné odolávat připáleninám a častému ždímání. Dobré ohlasy mají také přírodní houbičky (lufa), které vydrží i několik týdnů – jejich ždímání je ale náročnější. No a samozřejmě také kvalitní houbičky s abrazivní vrstvou a složkami, mezi které patří například PUR aktivní povrch.
Zdroje: Prozeny.cz, Vlasta.cz, Nasdum.eu