Češi si ze supermarketů nosí plné košíky tohoto zla. Škodí i malé množství, varují lékaři
Trans tuky zní jako něco z chemické laboratoře a ono to vlastně není daleko od pravdy. Vznikají při výrobě částečně ztužených rostlinných tuků, které se do potravin přidávají proto, aby byly levnější, déle vydržely a měly „správnou“ konzistenci. Sušenka pak krásně křupe, poleva se netaví a kobliha vydrží měkká i po týdnu. Výrobci je milují. Jenže pro naše tělo jsou tyhle tuky podobně přívětivé jako třídenní pařák bez klimatizace.
Tady nejde o žádné výživové módy nebo hysterii ze zdravé stravy. Trans tuky opravdu škodí zdraví, a to i v malém množství. Zvyšují hladinu špatného cholesterolu LDL, snižují ten dobrý HDL, podporují záněty v těle a zvyšují riziko infarktu, mrtvice a cukrovky druhého typu. A to všechno klidně kvůli jedné nevinné oplatce ke kávě.
Odborníci se shodují, že už 2 gramy trans tuků denně výrazně zvyšují riziko srdečních onemocnění. Jenže kde je vlastně najdeme? A jak zjistit, že jsme si je právě dali?

Kolik je moc a jak poznat, že už to není legrace
Světová zdravotnická organizace doporučuje nepřekračovat 1 procento denního energetického příjmu trans tuků, což odpovídá zhruba 2 až 2,5 gramům denně. A to není moc. Jedna jediná sladkost z levného pečiva nebo čokoládové tyčinky vás může klidně dostat nad tenhle limit.
Evropská unie se rozhodla trans tuky regulovat. Od dubna 2021 platí nařízení, že v potravinách nesmí být víc než 2 gramy trans tuků na 100 gramů tuku. Výborně, řeknete si. Ale bohužel to má háček.
Výrobci v Česku nemají povinnost uvádět na obalu množství trans tuků, takže i když etiketu čtete jako detektiv, nemusíte se dozvědět vůbec nic. Maximálně najdete výraz „částečně ztužený tuk“. A to je přesně to, co nechcete najít.
V čem se trans tuky nejčastěji schovávají
Trans tuky se rády maskují. Často je najdete v potravinách, které vypadají naprosto nevinně. Levné sušenky, oplatky, koblihy, trvanlivé pečivo s náplní, levné náhražky čokolády, chipsy, instantní polévky, dresinky a margaríny určené na pečení. Prostě všechno, co je levné, dlouho vydrží a chutná „až podezřele dobře“.
Pokud kupujete výrobek, který má na obalu napsáno „částečně ztužený tuk“, je skoro jisté, že obsahuje právě trans tuky. Nejde o přírodní tuky, ale o uměle upravené mastné kyseliny, které jsou pro tělo doslova toxické.
Jak si stojí Češi? Méně než dřív, ale pořád dost
Vědci zkoumali složení mateřského mléka českých žen a zjistili, že v roce 2018 obsahovalo jen asi 0,9 procenta trans tuků. To odpovídá zhruba 0,3 procenta z celkového denního příjmu energie. Jinými slovy, čeští strávníci už jedí mnohem méně trans tuků než dřív, což je rozhodně dobrá zpráva. Ale úplně vyhráno ještě nemáme. Některé levnější potraviny a dovozy ze zahraničí nás můžou stále překvapit. A právě proto je dobré dávat si pozor dál.
Jak poznat trans tuky v obchodě bez lupy a laboratorního vybavení
Řešení je jednoduché. Sledujte složení. Pokud je tam napsáno „částečně ztužený tuk“, dejte to zpět do regálu. Vyhýbejte se levným sušenkám, tyčinkám, sladkému trvanlivému pečivu a pečicím tukům, které tenhle výraz obsahují.
Naopak margaríny určené na mazání na chleba bývají dnes většinou bezpečné. Pokud si chcete dát něco sladkého, sáhněte po kvalitní čokoládě nebo domácím pečivu, kde víte, co do toho padlo.

Shrnutí bez zbytečných řečí
Trans tuky jsou extrémně škodlivé, i když jich sníte málo. Zvyšují riziko nemocí, a ještě k tomu se často schovávají ve zdánlivě nevinných potravinách. Nejsou cítit, nejsou vidět, ale škodí jako máloco.
Evropské limity sice existují, ale u nás pořád chybí povinnost uvádět je na obalu, takže spotřebitel tápe. Když budete číst složení a vyhýbat se potravinám s částečně ztuženými tuky, uděláte pro svoje zdraví obrovskou službu. A až si příště budete vybírat ke kávě něco sladkého, možná si vzpomenete, že jedna sušenka může být malá, ale její vliv na vaše cévy rozhodně ne.