Míchaná vajíčka podle Pohlreicha: Většina Čechů je dělá složitě a pak jim vznikne šlichta. Toto je správný postup
Míchaná vejce jsou klasikou nejen na českých talířích. Každý je dělá trochu jinak a někdy z toho vzejde ne úplně dobrý pokrm. Děláte si je taky například na snídani? A neděláte u toho náhodou základní chyby? Podívejme se na tipy od proslulého českého kuchaře, Zdeňka Pohlreicha. Potom už nebudete chtít míchaná vejce dělat jinak.
Pravdou je, že u míchání vajec existují dva tábory. Ten první je má rád s různými přísadami a trochu sušší, ten druhý je pak připravuje v krémové konzistenci a v podstatě jen s nasekanou pažitkou.
Co děláme na míchaných vejcích špatně
Nejhorší věc, která se nám u míchaných vajec může stát, je jejich úplné vysušení a připálení. V takovém případě chutnají podobně, jako vajíčka z prášku. Bohužel, to je nejčastější chyba v českých kuchyních a stává se to kvůli tomu, že vejce na pánvi smažíme na příliš vysokou teplotu, děláme je na sucho a dlouho, nebo přidáváme přímo na pánev další ingredience a čekáme, až se prosmaží spolu s vejci.
Další chybou je použití špatné pánve. Na přípravu míchaných vajec je ideální ta, která nemá přilnavý povrch. Také záleží na množství vajec a velikosti pánve. Nemá smysl vejce míchat v příliš velké pánvi, pokud jich nepřipravujeme pro více než jednu osobu.

Jak na nejlepší míchaná vejce pod sluncem
Zdeněk Pohlreich v jednom ze svých receptů ukázal, jak se podle něj míchaná vejce připravují správně. A možná vás překvapí, že k tomu vůbec nepoužijete zmíněnou pánev. Jde totiž o francouzský postup nad vodní lázní. Vedle vajec budete potřebovat také máslo a smetanu. To jsou ingredience, které se postarají o to, že budou vejce krásně krémová.
Jaký je tedy ideální postup? Připravte si nejdříve samotnou vodní lázeň. V hrnci nechte vařit vodu na střední plamen. Najděte si prosklenou mísu, která by měla být větší, než hrnec, aby do něj zapadla maximálně do poloviny, a zároveň se nedotýkala horké vody.
V nahřáté míse si rozpusťte lžíci másla, ale nepřidávejte ani kapku žádného oleje. Pak mísu vyndejte a vyklepněte do ní dvě až čtyři vejce, podle toho, pro kolik lidí vaříte. Ta zalijte jednou až dvěma lžícemi smetany ke šlehání, nikoliv na vaření. Vraťte do lázně a nepřestávejte rychle míchat. Vhodným nástrojem je metlička. Díky použití metličky se při míchání do vaječné směsi dostává více vzduchu, takže bude výsledný pokrm příjemně nadýchaný a lehoučký.
Jakmile mají vejce konzistenci kaše, je to signál, že jsou hotová. Vyndejte mísu z lázně a přidejte do ní zelené bylinky, například pažitku, která se k vejcím perfektně hodí. Smíchejte dohromady a servírujte na talíř s pečivem.

Chcete toho přidat víc? Vše si připravte dopředu
Zdeněk Pohlreich si pažitku naseká nožem během chvíle uprostřed míchání vajíček. Pokud ale chcete mít větší klid, nachystejte si zelené bylinky, včetně chilli a všech ostatních ingrediencí dopředu. Nebudete tak v presu z toho, že se vám vejce vysouší.
Máte rádi míchaná vejce třeba s klobásou? Existují recepty, kdy se připravují se smaženým chorizem nebo jelítkem. Vše si usmažte ještě předtím, než se pustíte do přípravy vajíček a pak ingredience jen vyskládejte na talíř, třeba rovnou na vejce.