Toto ovoce by neměli vůbec jíst senioři. Rozleptává cévní stěny a zvyšuje tlak
Pod pojmem zdravá strava si většina z nás představí jídelníček bohatý na zeleninu a ovoce. Ne vše, co pochází ze zahrádek a sadů, je ale pro naše tělo dobré. Týká se to především jednoho druhu ovoce, který bychom měli konzumovat jen při výjimečných příležitostech. Senioři by ho neměli jíst raději vůbec. Rozleptává jim cévní stěny a zvyšuje krevní tlak.
Ovoce je považováno za vyváženější alternativu ke sladkostem. Když vás honí mlsná, výživoví poradci doporučují sáhnout právě po něm. Vaše touha po sladkém bude uspokojena zdravější cestou, a zároveň si doplníte zásoby vitamínů.
Přestože jablko či banán prokážou vašemu tělu lepší službu než kus dortu, neměli byste to s nimi však přehánět, protože se stále jedná o bohatý zdroj cukru, v tomto případě fruktózy. Některé varianty pak mohou být přímo hrozbou pro váš organismus. Starší lidé by je ze svého jídelníčku měli úplně vyškrtnout, pokud jim záleží na zdraví jejich srdce a cév.

Tradice z českých kuchyní
Moderní gastronomie se bez něho obejde. V kultuře našich rodičů a prarodičů byl však natolik zakotvený, že si bez něj skoro nešlo představit sváteční oběd. I to je důvod, proč si ho mnoho Čechů dopřává dodnes.
Řeč je o ovocném kompotu. Češi jsou milovníci zavařování, a tak ve sklenicích končí kdeco, od meruněk přes višně až po jablka. Strávníci z některých zahraničních zemí by se mohli ošívat, ti tuzemští ale vědí, jak dokonale sladká chuť doplňuje třeba kuřecí maso.
Zatímco mladí kuchaři a kuchařky od tradice kompotu k hlavnímu jídlu upouštějí, u starších lidí se můžeme s tímto obyčejem stále setkat. Právě senioři si častou konzumací kompotu přitom nejvíce koledují o zdravotní potíže. Hlavní ingrediencí je totiž cukr, díky kterému si zavařené ovoce uchovává čerstvost až po dobu dvou let.
Skrytý zabiják
Konzumace velkého množství jednoduchých cukrů vede ke zvýšené hladině glukózy v krvi, což má přímý dopad na cévní stěny a regulaci krevního tlaku. U oslabených a poškozených vnitřních stěn cév dochází k jejich zúžení a sníženému průtoku krve do srdečního svalu. To může vést až k infarktu. Ohroženy jsou zejména starší ročníky. S přibývajícím věkem totiž cévy ztrácejí svou pružnost.
S nadměrnou spotřebou cukru je spojena také cukrovka 2. typu. Výzkumy ukazují, že cukrovka 2. typu a kardiovaskulární onemocnění u jedinců nad 60 let zkracují průměrnou délku života až o 12 let.
Cukry se skrývají i v potravinách, které se na první pohled mohou jevit jako zdravé. Klasický kompot obsahuje množství přidaného cukru, které dalece přesahuje přirozený obsah cukru v čerstvém ovoci. Ve 100 gramech meruňkového kompotu najdete kupříkladu skoro 12 gramů cukru.

Doporučení (nejenom) pro seniory
- Ovoce konzumujte čerstvé. Plody, které jste právě utrhli ze zahrady nebo koupili v obchodě, nemají žádný přidaný cukr. Zároveň z nich vytěžíte maximum výživových látek.
- Ukládejte ho do mrazáku. Když máte doma hodně ovoce, které nestihnete hned spotřebovat, nemusíte se ho zbavovat. Namísto zavařenin ho ale uložte do mrazáku. Bublaninu si tak připravíte i v zimě. Ze zmražených plodů si můžete také snadno připravit zmrzlinu. A zkoušeli jste už zmrzlé jahody, maliny nebo ostružiny polít rozteklou čokoládou? Tuto alternativu za sladkosti ocení i vaše děti.
- Ovoce sušte. Bohatou úrodu můžete zužitkovat také tímto způsobem. Vyhněte se však použití cukru.
- Vyzkoušejte kompoty bez cukru. Současný trh s potravinami je nepřeberný a najdete na něm i kompoty bez přidaného cukru. Hledejte v obchodech se zdravou výživou nebo na farmářských trzích. Připravit si je můžete i sami doma. Jedinou nevýhodou je, že je musíte co nejdřív zkonzumovat.