Za socíku to byla z nouze ctnost a babičky to strkaly do sklepa. Dnes by za to rozmazlení boháči platili tisíce
Pamatujete ty časy, kdy babičky každý podzim skládaly sklenice plné ovoce do sklepů a spíží? Nedělaly to však jen proto, abychom měli v zimě švestkový kompot jako doplněk k obědu, ale spíš jako nutnost. Ovoce prostě bylo potřeba nějak uchovat, aby vydrželo do další sezóny. Tehdejší hospodyňky tomu říkaly pragmaticky „dělat zásoby“ a tak sklepy českých chalup byly plné sklenic s ovocem v nálevu.
Kdo by to čekal, že se někdy stanou kompoty symbolem luxusu a něčeho trochu extra. Hlavně pro lidi, kteří sice mají peníze, ale času nebo znalostí, jak na domácí zavařování, už moc ne. A proč by taky ne, když jsou teď v obchodech a farmářských trzích k dostání hotové lahůdky, ručně nakládané švestky v rumu, višně s portským vínem nebo třeba hrušky se skořicí a vanilkou. Už se vám také sbíhají sliny?

Jak se zrodily kompoty
Historie kompotů sahá až do starověku. Už Egypťané a Římané měli metodu, jak si uchovat ovoce přes zimu. Tehdy se ovoce zalévalo medem nebo koncentrovaným cukrovým sirupem. Klasické zavařování, jak ho známe dnes, se ale rozšířilo až v 18. století. Vynález vzduchotěsných sklenic a později kovových víček úplně změnil způsob, jak se potraviny uchovávaly. Díky tomu kompotování ovládlo domácnosti napříč Evropou. V Čechách byly kompoty dlouhá léta takřka nutností. Jablka, švestky nebo hrušky se nakládaly do sladkého nálevu, někdy s kořením, někdy bez. Zvlášť oblíbené byly v zimě, když nebylo k dispozici čerstvé ovoce. Ale i dnes se kompoty těší veliké oblibě, jen se mění receptury, hledají netradiční ingredience a možná i důvod, proč si je doma vyrábět sami, než si je koupit.
Jak si vyrobit domácí kompot
Příprava kompotů není nijak složitá. Potřebujete hlavně kvalitní ovoce, sklenice s těsným uzávěrem, cukr, vodu a případně nějaké koření. Ovoce je potřeba před uložením do sklenic dobře očistit, někdy oloupat (podle druhu), nakrájet na přibližně stejné kousky a naplnit do čistých, sterilizovaných sklenic. Pak už je jen zalijete horkým cukrovým nálevem, zavíčkujte a sterilizujte. A právě na sterilizaci záleží úplně nejvíce. Díky ní ovoce vydrží jedlé i několik let.
Zavařování kompotu v troubě
Zavařování v troubě je jednoduchý a dostupný způsob, jak si doma uchovat úrodu bez nutnosti vlastnit speciální zavařovací hrnec. Stačí vám běžná trouba, elektrická, plynová nebo horkovzdušná, a trocha vašeho času. Je důležité, aby byly sklenice i víčka důkladně umyté a sterilizované, i to můžete provést přímo v troubě. Na hluboký plech nalijete pár centimetrů vody, naskládáte do něj sklenice s víčky a při 100 °C sterilizujete 10–15 minut. Poté sklenice ihned naplníte připravenými surovinami, zavřete a vrátíte zpět na plechu s vodou. Teplotu nastavte podle typu trouby. U elektrické se doporučuje 170 °C na horní a dolní ohřev, u horkovzdušné 150 °C. Doba zavařování závisí na druhu potravin i velikosti sklenic, obvykle se pohybuje mezi 30 a 50 minutami. Po vypnutí trouby nechte sklenice ještě půl hodiny stát, pak je opatrně otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Po vychladnutí zaťukejte na víčko. Jasný zvuk znamená, že se zavařování podařilo, dutý naopak značí, že sklenice špatně těsní.

Proč kompoty stále milujeme
Kompoty jsou nejen skvělý způsob, jak uchovat ovoce, ale mají i řadu zdravotních benefitů. Jsou bohaté na vlákninu, prospívá tedy trávení, zvláště po těžkých jídlech, jako jsou třeba knedlíky nebo pečené maso. Jsou také vhodnější alternativou ke sladkostem, protože obsahují mnohem méně kalorií než třeba koláče nebo zákusky. Na druhou stranu, je dobré dávat pozor na množství cukru v nálevu. Pokud si kompoty připravujete doma, nálev by měl obsahovat přibližně půl kila cukru na litr vody. Cukr lze v některých případech nahradit přírodními alternativami. Kompoty bez přidaného cukru jsou dnes čím dál populárnější a dokážou být stejně chutné jako jejich sladší verze.
Moderní kompotování jako životní styl
V poslední době zažívají kompoty novou renesanci. Nejen jako nostalgická vzpomínka na dětství, ale hlavně jako způsob, jak si dopřát trochu domácího luxusu. Ať už si je připravujete sami nebo si je kupujete od lokálních výrobců, kompoty se opět staly nedílnou součástí českých domácností, teď už ale ne ze zoufalství, nýbrž z čisté radosti a gurmánské vášně. Ať už tedy patříte mezi ty, kteří mají sklep plný vlastnoručně zavařených sklenic, nebo jen rádi občas sáhnete po nějaké té luxusní lahvičce z farmářského trhu, kompoty jsou zkrátka klasikou, která jen tak nezmizí.