Toto svým vnoučatům nikdy nekupujte, i kdyby vás na kolenou prosila. Ohrožujete jejich zdraví
Každý prarodič chce pro své vnouče jen to nejlepší. Ať už jde o hračky, pohádky nebo drobné radosti všedního dne, láska babiček a dědečků bývá bezpodmínečná a často i sladká. Není výjimkou, že při společné procházce skončí v dětské ručce barevná pochoutka, která vypadá nevinně, ale může obsahovat látky, které nejsou vhodné pro častou konzumaci u dětí.
Jenže ne všechno, co se tváří jako neškodná dobrota, je pro dětské zdraví skutečně ideální. Některé výrobky, které najdeme zejména v létě téměř na každém rohu, obsahují kombinace barviv, sladidel a konzervantů, které by odborníci doporučovali u dětí spíše omezit.
Některé letní dobroty jsou plné éček
Letní pochoutky mají jedno společné: vypadají nádherně a chutnají sladce, takže si je děti snadno oblíbí. Právě tato kombinace však bývá varovným signálem. Mnoho těchto produktů je totiž doslova přehlídkou syntetických aditiv, především umělých barviv, aromat a sladidel.
Zejména u dětí může častá konzumace těchto látek způsobit nepříjemné reakce. Mezi nejčastější patří podrážděnost, přecitlivělost, kožní vyrážky, bolesti hlavy nebo neklid. Například barviva E110 (žluť SY), E122 (azorubin) nebo E129 (červeň Allura) byla v některých zemích částečně zakázána nebo regulována. V Evropské unii musejí výrobci u vybraných barviv uvádět upozornění, že mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí.

Britská „Southampton Study“ (2007), zveřejněná v časopise The Lancet, prokázala, že kombinace některých umělých barviv a konzervantu benzoanu sodného zvyšuje projevy hyperaktivity u dětí, a to i u těch, které dříve neměly diagnostikovanou poruchu pozornosti. Na základě této studie zavedla EU povinné varování na etiketách vybraných výrobků.
Co se dětem líbí, tělu často škodí
Na jazyku příjemně chladivá, oblíbená v každém stánku. Ledová tříšť bývá častou „odměnou“ za hezky strávené odpoledne. Jenže co skrývá její zářivá barva a ovocná chuť?
Mnoho druhů tříští obsahuje syntetická barviva a umělá sladidla, například aspartam (E951) nebo acesulfam K (E950). Tyto látky mohou být u citlivých osob spojeny s bolestmi hlavy, nevolností nebo trávicími potížemi. U některých lidí byly popsány i možné neurologické reakce.
Navíc se někdy přidávají i konzervanty jako kyselina benzoová (E210). Podle FDA a EFSA může za určitých podmínek (přítomnost vitamínu C, teplo, světlo) dojít k tvorbě benzenu, látky klasifikované WHO jako potenciálně karcinogenní. To neznamená, že ho každá tříšť obsahuje, ale kombinace těchto složek by měla být u dětských výrobků důkladně sledována.
Éčka najdete i v této letní klasice
Barevné nanuky, ať už ovocné nebo mléčné, patří k nejoblíbenějším letním pochoutkám dětí. I v jejich složení ale často najdeme dlouhý seznam aditiv, od barviv přes emulgátory až po aromata, která s opravdovým ovocem mají společného jen málo.
Například brilantní modř (E133) nebo indigotin (E132) se běžně používají pro dosažení sytých odstínů, ale byly opakovaně spojovány s alergiemi a dýchacími potížemi u citlivých osob.

Raději čtěte etikety
Nemusíte se stát výživovým detektivem, ani vnoučatům upírat každou radost. Stačí být trochu obezřetní. Kupujte produkty s krátkým a srozumitelným složením. Hledejte označení bez barviv, bez umělých sladidel nebo s přírodním původem. V domácích podmínkách navíc snadno připravíte osvěžující variantu sami – z čerstvého ovoce, vody a případně trochy přírodního sirupu.
A hlavně: čtěte etikety. Pokud vidíte dlouhý seznam „E“ kódů, zejména barviv a konzervantů, je dobré se zamyslet. Někdy stačí sáhnout po jiné značce – nebo po zmrzlině s čistším složením.