Tisíce žen nad 40 let běží do Lidlu. Představil za 349 Kč absolutní nutnost do kuchyně
Supermarket Lidl zařadil do své nabídky užitečnou kuchyňskou pomůcku, kterou obzvlášť oceníte, pokud máte zahradu nebo jste chalupáři. Možná ji ještě stále nemáte. Pravděpodobně to bude ale způsobeno tím, že nevíte, jak moc by vám mohla zlepšit život.
Při vyslovení pojmu „vakuová svářečka“ můžete mít snadno dojem, že se spíše jedná o příslušenství dílny. Ve skutečnosti ale patří do kuchyně a slouží k uchovávání potravin.
Vakuová svářečka je nyní v Lidlu součástí slevové akce. Svářečku tak můžete koupit za 349,90 oproti obvyklým 599,90 korunám. V nabídce je od čtvrtka 3. dubna do 6. dubna, proto máte na nákup pouze omezený čas.

Vakuování se hodí úplně každému, jen o tom nevíte
V čem přesně spočívá vakuování potravin? Jistě jste si již někdy koupili například uzeniny nebo pečivo, které se nacházelo právě ve vakuovém balení. Pravděpodobně víte, že takové jídlo sice není chuťově tak bohaté jako čerstvé, zato ale vydrží ve vaší lednici mnohem déle, aniž by se zkazilo.
Vakuová svářečka vám umožní docílit podobného efektu v domácích podmínkách. Princip je poměrně jednoduchý. Potraviny určené k uchování vložíte do speciální fólie. PPoté z ní pomocí svářečky odsajete vzduch, čímž ji hermeticky uzavřete a žádné bakterie ani plísně se tak nemohou dostat dovnitř. Trvanlivost potravin se tak znatelně prodlouží.
Velkou výhodou je, že není nutné použít žádné konzervační látky. Jídlo ve fólii nevysychá, takže zůstává téměř stejně svěží jako v den, kdy bylo zavakuováno. Oproti běžnému uložení volně do lednice se ale jeho životnost prodlouží až pětkrát. Díky odsátí vzduchu je navíc balíček menší, a tak v lednici či mrazáku zabere mnohem méně místa.
Uchovávat můžete prakticky cokoliv
Vakuovat můžete v podstatě jakékoliv potraviny. Zvlášť pěstitelé ovoce a zeleniny jistě ocení možnost uchovat takto plody své práce. Lze ale vakuovat také maso, pečivo, ale také hotové pokrmy včetně salátů, dětské výživy nebo polévek.
Vakuovou svářečku dnes koupíte na běžném eshopu s domácími potřebami, nebo také v supermarketu, což je nyní případ Lidlu. Potřebovat kromě ní budete také k tomuto účelu určenou fólii. V případě vakuovačky Silvercrest, kterou jsme vám v tomto textu ukázali, je již sada fólií součástí balení.
Jak dlouho můžete vakuované potraviny skladovat, záleží na tom, o co konkrétně jde. Nejkratší dobu vydrží ryby, a to maximálně pět dní. Ostatní maso vydrží dva týdny a pokud ho předtím naložíte do marinády, může se jeho životnost prodloužit až na měsíc. Pokud ale nepoužijime lednici, ale mrazák, mohou správně zavakuované potraviny vydržet dokonce tři roky.

Vakuovačka má místo také ve vysoké gastronomii
Důležité je, abyste všechny balíčky důkladně popsali a uvedli nejen, co obsahují, ale také kdy přesně jste balíček do mrazáku vložili. Předejdete tak situacím, kdy se v rohu mrazící zásuvky krčí nevábně vypadající sáček a vy netušíte, co by mohl skrývat.
Vakuovačku ale můžete využít také při vaření, a to konkrétně při francouzské úpravě pokrmů, které se říká sous-vide. Vakuované maso či zelenina se po dobu několika hodin vaří buď při velmi nízké teplotě, nebo v páře. Výsledek je poté vynikající. Zvlášť maso se uvaří rovnoměrně, zůstane šťavnaté. Přestože je křehké, na talíři si dovede udržet tvar.
Možnosti vakuování jsou zkrátka nepřeberné. Prakticky nenajdete takovou potravinu, kterou by nebylo možné zavakuovat. To platí dokonce i pro tekuté pokrmy jako například omáčky nebo vývar. Technicky je sice postup o něco komplikovanější, ale s trochou cviku to zvládnete. Doporučujeme najít si na internetu video s návodem, které vás procesem provede srozumitelně krok za krokem.