Tento tradiční český pokrm získal ocenění za nejlepší jídlo světa. Většina Čechů ho přitom nesnáší
V minulosti byly husté i řidší polévky považovány za jídlo pro chudé rodiny. Jak ale víme, dnes už jsou mnohdy považovány za nedílnou součást hlavního jídla, jsou navíc velmi výživné a zdraví prospěšné. Jednou z nich je právě česnečka. Zjistěte, jak vypadal původní recept, jak si připravit staročeskou česnečku podle tradičního receptu a jaké účinky má tato superpotravina, kterou má každý doma.
Ve středověkém Česku bylo oblíbených několik polévek, které si lidé připravovali pořád dokola. Jednou z nich byl oukrop, což byla velmi jednoduchá česneková polévka, jež se připravovala přelitím chleba s česnekem horkou vodou. Pak už se přidalo jen sádlo a kmín, a výborná polévka se mohla servírovat. Její příprava nebyla časově náročná a česnek si tehdy lidé běžně pěstovali na svých zahradách, takže byla považována za velmi levný pokrm.

Dnes už se česnečka připravuje různými způsoby, přidávají se do ní mimo česneku i brambory, slanina, vejce nebo i sýr, který jí dodává dokonalou chuť. Ačkoliv je tato polévka velmi chutná a tím pádem populární, najde se i spousta Čechů, kteří její výraznou chuť přímo nesnáší. To se však nedá říct o zahraničních turistech. Ti měli možnost tradiční česnekovou polévku vyzkoušet při své návštěvě Česka. Na internetovém fóru zaměřeném na cestování se mnoho z nich zmínilo, že lepší polévku v životě neměli. Mnozí se pak shodli, že se jedná o jedno z nejlepších jídel na světě.
Česnek a jeho významné účinky na zdraví
Je dobře známo, že česnek má na lidské zdraví ohromné účinky. Proč? Lze ho totiž považovat za přírodní antibiotikum, protože ničí škodlivé bakterie, plísně i viry, což z něj činí perfektní potravinu v boji proti chřipce a nachlazení. To je jeden z důvodů, proč se v čínské medicíně používá už asi tři tisíce let. Česnek je nabitý bioaktivními látkami a pouhým jedním stroužkem denně podpoříte své srdce i cévy. Pomáhá snižovat vysoký tlak, zlepšuje krevní oběh a působí preventivně proti nebezpečným kardiovaskulárním onemocněním.
Tato superpotravina také dokáže z těla odstraňovat toxické těžké kovy. Doporučuje se strouhat, drtit, krájet či žvýkat – zkrátka narušit strukturu, aby se mohly plně uvolňovat všechny důležité látky. Konzumace česneku se doporučuje také lidem, kteří nadměrně pijí alkohol, protože má schopnost chránit játra před poškozením způsobeným chronickou konzumací alkoholu. A co potěší pravděpodobně každého, je schopnost látek obsažených v této superpotravině bojovat proti zubnímu kazu (konkrétně s bakteriemi rodu Streptococcus, vyskytujícími se v dutině ústní).
Recept na tradiční českou česnekovou polévku
Většina z nás už si nejspíš česnekovou polévku doma někdy uvařila, pokud jste ji ale ještě nevyzkoušeli, připravte si ji podle tradičního receptu na staročeskou česnečku, kterou si zamilujete zejména pro její bohatou chuť. Příprava není nijak náročná, stačí mít po ruce potřebné ingredience a pustit se do práce.
Co budete potřebovat:
- česnek (1 palice)
- 300 g brambor
- 150 g cibule
- 100 g slaniny
- 50 g sádla
- 2 vejce
- litr hovězího vývaru
- kmín (drcený)
- majoránka
- sůl, pepř

Postup přípravy:
Na sádle orestujeme cibuli a slaninu, ke které následně přidáme najemno nakrájený česnek. Jakmile znovu krátce orestujeme, přilijeme vývar, přidáme oloupané brambory nakrájené na kostičky, kmín, sůl a pepř. Vše necháme na mírném plameni vařit po dobu asi 30 minut. Jakmile je polévka uvařená, přidáme ještě rozšlehaná vejce, majoránku a necháme krátce vařit.
A jelikož jsou nedílnou součástí česnekové polévky také krutony, tak ani ty v tomto receptu nesmí chybět. Nakrájíme na kostičky chleba, které dáme do předehřáté trouby (200 °C) na přibližně 10 minut. Krutony lze osmažit také na pánvi na sádle, ale tato varianta je příliš kalorická, proto doporučujeme krutony opéct v troubě. Pak už nezbývá nic jiného, než si dokonalou česnekovou polévku v klidu vychutnat. Přejeme dobrou chuť!