České jídlo bylo zvoleno nejhorším na světě. Chtějí ho zakázat, ale Češi ho stále dávají svým dětem k večeři
Je večer. V kuchyni to voní, ale ne tak, jak by člověk čekal. Není to smažený řízek, není to svíčková. Není to vlastně ani pořádné jídlo. A přesto se právě teď v jedné české domácnosti servíruje pokrm, který už stihl pobouřit svět a rozdělit český internet na dvě nesmiřitelné poloviny. Na jedné straně stojí ti, kdo to považují za sladkou nostalgii z dětství. Na druhé ti, kteří mluví o gastronomickém zločinu. Jeden z diskutujících na sociálních sítích to dokonce označil za „cukrový masakr, který by měl být zakázán zákonem“.
Co je na tom nejpřekvapivější? Že tohle jídlo se v Česku stále běžně podává. A mnohdy dětem. Česká kuchyně se v posledních letech dostává čím dál víc do hledáčku světových foodblogerů. Bohužel ne vždy v tom nejlepším světle. V jedné z internetových anket na webu TasteAtlas, který mapuje tradiční jídla z celého světa, se jistý sladký pokrm z Česka dostal mezi nejhůře hodnocené pokrmy planety.
Češi to stále vaří svým dětem
Spolu s vlašským salátem, utopenci nebo tresčí pomazánkou se v diskuzi objevila i dobrota, která má kořeny v českých školních jídelnách a domácnostech sedmdesátých a osmdesátých let. A právě ta vzbudila vlnu emocí, jakou český internet dlouho nepamatoval. Na Facebooku, v diskuzích i na Redditu se rozhořela debata, která by se klidně mohla nazvat národní aférou. „Tohle mi dělala babička, a když jsem to teď viděla po dvaceti letech na talíři u kamarádky pro její děti, málem jsem omdlela,“ píše jedna z diskutujících. Jiný komentář je ještě ostřejší: „Tohle není jídlo. To je trest.“ A přesto si to Češi vaří dál.

Proč by to někdo jedl dobrovolně?
To je otázka, která se neustále vrací. Proč by někdo sáhl po něčem, co připomíná hutnou, lepivou směs, která se nedá pořádně žvýkat ani polykat? A proč by to ještě podával dětem? Odpověď je jednoduchá: nostalgie. Pro mnohé to byla sladká odměna po škole. Pro jiné rychlá večeře, když nebylo nic jiného v lednici. A pro některé? Jen zvyk.
Jídlo, které se u nás objevuje minimálně od 70. let, totiž kombinuje několik věcí, které děti milují: sladkost, teplou kašovitou konzistenci a hlavně cukr na povrchu, který křupe mezi zuby. Stačilo ho polít trochou mléka, zasypat kakaem, zalít medem, přidat lžíci másla a promíchat. Zní to jako dezert? Možná. Ale Češi to celé dekády servírují jako plnohodnotnou večeři.
A teď to konečně pojmenujme
Ten pokrm, který někteří obhajují jako „sladkou bombu z dětství“ a jiní zatracují jako „nejhorší jídlo všech dob“, jsou smažené vločky na cukru s medem a kakaem. Neexistuje na to žádný oficiální název. Někteří tomu říkají „vločky po česku“, jiní „dětské müsli naruby“, ale recept se v podstatě nemění: Ovesné vločky se krátce osmaží na másle nebo oleji, pak se zasypou nepřiměřeným množstvím cukru, přidá se kakao, med, někdy i sirup nebo zahuštěné mléko. Vše se podává teplé, někdy ještě s trochou másla navrch. Výsledek? Sladké, mastné, syté a mezi lidmi velmi diskutabilní jídlo.

Mezinárodní reakce? Šok
V diskuzích pod články o české kuchyni se začaly objevovat snímky tohoto receptu a reakce ze zahraničí na sebe nenechaly dlouho čekat. Mnozí diskutující byli v šoku, že něco takového skutečně existuje a že se to navíc stále podává dětem jako běžná večeře. Komentáře poukazovaly na extrémní sladkost jídla, některé z nich přirovnávaly pokrm k nutriční hrozbě nebo varovaly před jeho vlivem na zdraví, zejména u dětí.
Na druhé straně se v diskuzi ozývali i Češi, kteří jídlo hájili. Pro mnohé představuje nostalgii z dětství a rychlé řešení, když není čas na složité vaření. Někteří přiznávají, že ho stále připravují pro své děti, protože chutná celé rodině. Navzdory kontroverzi tak zůstává tento pokrm pevnou součástí české domácí kuchyně, byť mnozí o něm mluví s dávkou sebeironie.
Mělo by se to zakázat?
Zákaz samozřejmě nikdo vážně nenavrhuje, ale debaty o tom, jestli by se tohle mělo ještě vůbec vařit, nabírají na obrátkách. V době, kdy roste obezita u dětí, cukrovka druhého typu se objevuje u čím dál mladších ročníků a odborníci bijí na poplach kvůli nadměrné spotřebě cukru, je těžké to obhájit jako nevinnou večeři. Nutriční odborníci se shodují: Jednou za čas? Proč ne. Ale rozhodně ne pravidelně. Tento pokrm totiž neobsahuje téměř žádnou vlákninu, protože je převařena nebo přebita cukrem a tukem.