Italský šéfkuchař ochutnal českou pizzu: „Tohle s Itálií nemá nic společného, je to urážka našeho jídla!“
Pizza je celosvětově jedním z nejoblíbenějších jídel, v každém státě se ale může připravovat odlišně, i když třeba jen nepatrně. Originální receptura pochází z Itálie, proto jsou Italové na způsob přípravy a kvalitu pizzy velmi přísní a netolerují nic, co by na pizze být nemělo. Třeba ananas. Co ale říkají na českou pizzu?
Historie pizzy sahá až do středověkého Řecka a Říma, kde se pekly ploché chleby posypané bylinkami, olivami a dalšími ingrediencemi. Pizza, kterou známe dnes, vznikla ale až v 17. století. Tradiční italská receptura vznikla v Neapoli, odkud se začala šířit i do dalších zemí světa. Tehdy vznikla pizza Margherita, která byla pojmenovaná po královně Margheritě. Pro svou jednoduchost si ji oblíbila nejen královna, ale nakonec i celý svět. Dnes už je tato pizza naprostou klasikou, která nechybí v žádné pizzerii.
Nejlepší pizza je neapolská, její příprava není snadná
Pokud byste si chtěli pochutnat na opravdu dobré pizze, nezáleží až tak na tom, jestli se nacházíte v Česku nebo v Itálii, ale na samotném způsobu přípravy. Za úplně nejlepší je považována křehká neapolská pizza. Tu vám ale nepřipraví v každé restauraci, protože pro její upečení existují určitá pravidla, která mohou být pro některé podniky příliš náročná. Neapolská pizza se peče v peci na dřevo rozpálené na 485 °C, a to pouze po dobu asi 90 sekund. Tento způsob přípravy zajistí její křupavé okraje a neodolatelně měkké těsto uprostřed.

Pro Italy je česká pizza příliš sytá
Možná přemýšlíte, čím se liší česká pizza od té italské. Ačkoliv se těsto v Česku připravuje podobně jako udává tradiční italská receptura, trochu jsme se od ní odlišili. Jiné jsou zejména suroviny, které Češi na pizzu dávají téměř bezmyšlenkovitě. Zkrátka si na ni dají všechno, co mají rádi – často je to klobása, hermelín, slanina a další lokální suroviny, což je pro Italy až příliš syté. V létě však upřednostňujeme lehčí varianty s rukolou, mozzarellou, rajčaty a bazalkou. Přesto těsto není natolik křehké, což se Italům nemusí líbit.
Pizza Hawai je kontroverzní, někteří Italové ji ale chválí
V Česku, ale i dalších zemích, se na jídelním lístku mnoha restaurací vyskytuje pizza Hawai, která lidi rozděluje na dva tábory. Někteří ji milují, jiní na ni nesnesou ani pohledět. K velkému překvapení se jí v minulosti zastal i neapolský pizzař Gino Sorbillo, držitel několika ocenění za přípravu nejlepší italské pizzy, který se Hawai pizzu rozhodl zařadit do nabídky své restaurace. Jako správný šéfkuchař ji však musel ochutnat – ačkoliv chvíli váhal, tak mu nakonec skutečně chutnala. „Lidi, přísahám, že je vynikající,“ řekl ve svém videu publikovaném na Instagramu. Tím pobouřil spoustu lidí, kteří mu do komentářů psali nepříliš pozitivní vzkazy.

Většina Italů však považuje pizzu Hawai, která je velmi oblíbená i v Česku, za jakousi urážku a rozhodně se jim nelíbí, že pizza s těmito ingrediencemi existuje. Podobně vnímají Italové také slavnou americkou pizzu Chicago Style, která má velmi hluboké těsto, zvláštní náplně a podle mnohých Italů nemá s tradiční pizzou vůbec nic společného. Chicagská pizza jim připomíná spíše koláč.
Roste poptávka po vegetariánských pizzách
V posledních letech se zvyšuje poptávka po vegetariánských variantách pokrmů, což můžeme vidět například v nabídce oblíbených fast foodů. Lidé ale vyhledávají i vegetariánskou pizzu, proto se neustále objevují nové trendy příchutě – například pizza s grilovanou zeleninou, s houbami a lanýžovým olejem nebo s artyčoky a sušenými rajčaty.