Šílenství v Lidlu: Ovoce, kterého Češi snědí 6 kilo ročně, za pouhých 10 Kč/100g
Oblíbený obchodní řetězec Lidl nabídne akci, která rozhodně přiláká davy zákazníků. Od čtvrtka 27. února totiž aktuální leták slibuje mimořádnou nabídku čerstvého ovoce. Tento druh ovoce průměrný Čech spořádá až šest kilo ročně. Jedná se o ovoce, které je pro lidské tělo nesmírně zdravé. Pomáhá tělu zbavovat se odpadních látek.
Až do neděle 2. března přichází Lidl s lákavou nabídkou, která potěší všechny milovníky drobného ovoce. V rámci této akce totiž bude možné v obchodě zakoupit hroznové víno za pouhých 10 korun na 100 gramů, což odpovídá zhruba 100 korunám za kilogram. Tato cena je výrazně nižší než cena běžného hroznového vína na českém trhu, která se běžně pohybuje kolem 55,20 korun za kilo.
Ovoce bohaté na minerály
Hroznové víno dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější druhy ovoce v Česku. Podle dostupných statistik průměrný Čech zkonzumuje ročně kolem 5-6 kilogramů vína. Tato spotřeba odráží rostoucí oblibu tohoto ovoce, které je nejen chutné, ale také bohaté na minerály a vitamíny. Je zdrojem spousty prospěšných látek. Obsahuje např. vysoké množství antioxidantů, a to zejména flavonoidů a resveratrolu. Tyto látky pomáhají neutralizovat volné radikály v těle, čímž chrání buňky před poškozením. Snižuje se tak riziko chronických onemocnění.
Díky obsahu resveratrolu a dalších polyfenolů mohou hrozny přispívat i k ochraně srdce. Látky v nich obsažené totiž snižují krevní tlak, zlepšují funkci cév a snižují hladinu „špatného“ LDL cholesterolu v krvi. Některé studie navíc naznačují, že konzumace hroznů může mít i protizánětlivé účinky, a to díky obsahu specifických sloučenin, které snižují zánětlivé procesy v těle. Hroznové víno je také dobrým zdrojem vlákniny, která podporuje lepší trávení a pravidelnou stolici. Díky vysokému obsahu vody (až 80 %) jsou hrozny skvělé i pro hydrataci, zejména v letních dnech. „Díky většímu množství draslíku lze hrozny využít i jako energetický životabudič,“ doporučuje bylinkářka Jarmila Podhorná.

Univerzální surovina
Hroznové víno je univerzální a lze jej využít v mnoha kulinářských úpravách. Čerstvé je vhodné jako svačinka, ale ideální je i jako přísada do salátů. Hodí se do dezertů i do smoothie drinků. Nabídka hroznů za 10 korun na 100 gramů v Lidlu je skvělou příležitostí, jak si toho chutné ovoce dopřát za výhodnou cenu. Akce probíhá od 27. února do 2. března. PPro více informací si přečtěte aktuální leták.

Šťáva z čerstvě vymačkaných hroznů má mírně tonizující účinky. Pokud tedy potřebujete svou pleť tonizovat trochu silněji, udělejte si z hroznového vína masku. Postačí vám k tomu trocha vymačkané hroznové šťávy, 2 polévkové lžíce červeného jílu a 1 kávová lžička oleje z hroznových zrníček. Šťávu, jíl a olej vymíchejte ve skleněné misce tak, aby vám vznikla hladká směs. Tu poté aplikujte na obličej a krk. Vyhněte se oblasti kolem očí. Po dvaceti minutách masku důkladně omyjte a pleť ošetřete svým oblíbeným krémem. Budete nadšení, jak „znovuzrozeně“ se budete cítit.
Listy vinné révy jsou dobré i v případě aknózní pokožky. Můžete si z nich připravit pleťovou vodu. Listy dejte do studené vody, přiveďte k varu a vařte asi 3 minuty. Poté je pod pokličkou luhujte 15 minut. Přeceďte a do připravené luhoviny namočte obklady. Ty na zhruba 30 minut přiložte na pleť. Připravená voda vám v ledničce vydrží až tři dny.