Tohle jídlo Češi vyhazují do koše, ale pro Američany je to národní lahůdka
V mnoha domácnostech skončí některé potraviny v koši, zatímco jiní je považují za naprostou lahůdku. Objevte s námi recept, který je jedním z nejoblíbenějších v barech za oceánem. A nejen, že si pochutnáte, nebudete ani plýtvat jídlem.
Asi už jste někdy slyšeli o životním stylu “zero waste” – tedy stylu, který se snaží co nejvíce snížit množství odpadu na minimum. Přestože problém vyhazování potravin je starý jako lidstvo samo, až v posledních dekádách se ukazuje, jak je plýtvání jídlem rozšířené. Mezi potraviny, které často končí v koši, patří především bramborové slupky. Přitom je můžete úplně jednoduše přeměnit na chutný snack, stejně jako to dělají Američané. Protože s trochou kreativity se z obyčejných slupek stane chuťovka, kterou byste si rádi dali znovu a znovu.

Recept na Potato skins
Populární americký snack Potato skins se často podává v barech nebo na párty. Patří mezi jednu z nejoblíbenějších pochoutek, ačkoliv je připravený z obyčejných bramborových slupek. Ty se pečou do křupava a plní nejrůznějšími dobrotami. V Americe se často konzumují s jemným tvarohem a pažitkou nebo třeba se směsí sýra, slaniny, tvarohu nebo zeleniny. Zní to dobře? Pojďte si je připravit spolu s námi.
Budete potřebovat:
2 kilogramy brambor
350 g jemného tvarohu
350 g pomazánkového másla
30 g pažitky
20 g chilli papričky
10 g olivového oleje
10 g soli
Větší brambory důkladně omyjte kartáčkem a dejte je péct do trouby předehřáté na 180 °C na přibližně 15 minut podle velikosti. Upečené brambory podélně rozpulte a vydlabejte, aby na slupce zůstala jen tenká vrstva brambor. Vydlabaný vnitřek použijte na šťouchané brambory nebo kaši. Slupky pokapejte olivovým olejem, osolte mořskou solí a na 8 minut je dejte zpátky do trouby na 180 °C.
Mezitím vyšlehejte tvaroh s pomazánkovým máslem a nakrájejte pažitku a chilli papričky na malé kousky. Do křupava opečené bramborové slupky naplňte tvarohovou pomazánkou a posypte pažitkou s chilli papričkami.
Chipsy ze slupek
Další možností, jak bramborové slupky upotřebit, je, vyrobit z nich křupavé chipsy. Buď je můžete osmažit ve vyšší vrstvě oleje, nebo upéct v troubě, což je zdravější varianta.
Budete potřebovat:
slupky z brambor
rostlinný olej
dle chuti sůl, sušený česnek, mletou pálivou papriku nebo bylinky
Slupky důkladně očistěte a namočte je na 30 minut do studené vody, tím je zbavíte škrobu a budou křupavé. Slupky osušte a promíchejte v míse s dostatečným množstvím oleje. Přidejte koření podle chuti. Plech vyložte pečicím papírem a rovnoměrně na něj rozložte slupky v jedné vrstvě. Pečte v předehřáté troubě na 190 °C asi tak 10-15 minut. Slupky můžete také smažit na pánvi ve vyšší vrstvě oleje. Osolte a podávejte.

Proč jsou brambory zdravé
Brambory jsou jedno z nejvíce podceňovaných jídel. Jsou totiž plné živin, jako jsou vitaminy skupiny B, vitamin C, draslík, hořčík, vápník, vláknina a dokonce i antioxidanty. A pokud je jíme ve správné formě, mohou být opravdu skvělým základem pro zdravý jídelníček. Tedy pokud je nekonzumujeme v podobě smažených a tučných pokrmů jako jsou bramboráky nebo smažené hranolky. A právě bramborové slupky obsahují většinu vlákniny a spoustu minerálů. Další jejich předností je, že neobsahují lepek a proto jsou vhodné i pro celiaky. A přestože obsahují škrob, řadí se mezi dietní potraviny. Ve 100 g brambor totiž přijmeme pouze 75 kcal. Pozor si však musíme dát na kvalitu brambor. Pokud jsou brambory staré, zelené nebo poškozené, raději jejich slupky nejezte, mohly by obsahovat jedovaté látky. Takže pokud chcete konzumovat slupky, rozhodně je důkladně omyjte a také vybírejte pouze kvalitní brambory, a to nejlépe ty české: „České brambory patří mezi nejkvalitnější. A to především proto, že věnujeme pozornost každému detailu. Třeba tomu, kde je pěstujeme, jak je ošetřujeme, skladujeme a také jak se dostanou ke spotřebiteli. Domácí brambory poznáte jednoduše – jejich původ musí být uveden v případě balených brambor na sáčku, u volného prodeje na ceduli,“ vysvětluje Ing. Josef Králíček, předseda Českého bramborářského svazu na webu Akademie kvality.
Co ještě dělat ze slupek:
A co když zrovna nemáte čas dělat Potato Skins? Pak vězte, že slupky nepatří do směsného odpadu! Pokud máte zahrádku, rozhodně je přidejte do kompostu, kde se rozloží a přemění na cenné přírodní hnojivo. A pokud kompost nemáte, hoďte je do hnědých popelnic na bioodpad.