Velký test droždí: Odborníci odhalili, že nejlepší seženete v Tescu
Droždí je nepostradatelnou součástí mnoha oblíbených dobrot, bez kterých si jen těžko dokážeme představit naše stravování. Ať už se jedná o voňavý chléb, křupavé rohlíky, nadýchané buchty nebo třeba pizzu, droždí hraje v jejich přípravě důležitou roli. Obzvláště v období Vánoc se pak bez droždí neobejdeme při pečení tradičních vánočních specialit, například vánočky. Kvalita droždí však může významně ovlivnit výsledek našeho pečení. Ne všechna droždí jsou totiž stejná a je důležité vybrat to správné.
Aby pekařští nadšenci měli jistotu, že své kulinářské výtvory dovedou k dokonalosti, rozhodli se odborníci podrobit dostupná droždí důkladnému testu. Výsledky ukázaly, že nejlepší droždí seženete v obchodech Tesco.
Existují dva hlavní typy droždí, které se běžně používají v kuchyni
Čerstvé droždí se často prodává v malých kostkách zabalených v alobalu nebo papíru. Má světle béžovou barvu a drobivou konzistenci. Čerstvé droždí je aktivnější než sušené, což znamená, že těsto s ním kyne rychleji. Nevýhodou čerstvého droždí je jeho kratší trvanlivost. Musí se skladovat v chladničce a spotřebovat do několika týdnů. Před použitím je obvykle nutné čerstvé droždí rozdrobit a rozpustit v troše vlažné tekutiny, například mléka nebo vody.
Sušené droždí je dehydratovaná forma droždí. Prodává se v malých sáčcích. Má světle hnědou barvu a granulovitou konzistenci. Sušené droždí má delší trvanlivost než čerstvé a lze ho skladovat při pokojové teplotě. Existují dva druhy sušeného droždí: aktivní sušené droždí a instantní sušené droždí. Aktivní sušené droždí se před použitím musí aktivovat v teplé tekutině s trochou cukru. Instantní sušené droždí se může přidávat přímo do suchých ingrediencí, aniž by se aktivovalo.

Mezi sušeným droždím vyniká tato značka
Odborníci z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze ve spolupráci s Potravinovým Sherlockem otestovali několik druhů droždí, jak čerstvého, tak sušeného. Cílem bylo zjistit, které droždí je nejlepší pro domácí pečení. Hodnotila se schopnost kynutí, nadýchanost výsledného pečiva a také chuť.
V kategorii sušeného droždí se na první místo probojovalo Labeta Sušené droždí. Toto droždí získalo celkovou známku 2-, což jej řadí mezi nejlepší sušená droždí v testu. Balení o hmotnosti 7 gramů stojí 9,90 Kč. Těsto s tímto droždím nakynulo nejvíce a bylo nejnadýchanější ze všech testovaných sušených droždí. Chuť pečiva však byla hodnocena jako mírně podprůměrná.
Absolutního vítěze testu pořídíte v Tescu
V kategorii čerstvého droždí zvítězilo Pečení nás baví Fala Čerstvé pekařské droždí, které je k dostání v Tescu. S celkovou známkou 1- se stalo absolutním vítězem testu. Balení o hmotnosti 42 gramů stojí 11,90 Kč. Pečivo upečené s tímto droždím bylo nejnadýchanější ze všech testovaných vzorků. Zkouška potvrdila, že toto droždí obsahuje nejaktivnější kvasinky. V senzorickém hodnocení, což je hodnocení všemi pěti lidskými smysly, obsadilo druhé místo, přičemž odborníci mu vytkli pouze lehce nestejnorodou barvu povrchu.

Tohle sušené droždí skončilo na posledním místě
Droždí Balírny Unima se v testu umístilo na poslední příčce. S celkovou známkou 3- se řadí mezi nejméně uspokojivé produkty.
Sušené droždí Balírny Unima se prodává v 10g balení za cenu 12,90 Kč. Již při samotném pečení se projeví jeho hlavní nedostatek – pomalé kynutí. Kvasinky v tomto droždí se zdají být poněkud „líné“ a proces kynutí trvá déle než u ostatních testovaných produktů. Pro pekaře to znamená nutnost obrnit se trpělivostí a počítat s delší dobou přípravy.
Výsledkem pomalého kynutí je i menší objem upečeného těsta. V porovnání s ostatními droždími v testu, těsto s droždím Balírny Unima dosahuje nejmenšího objemu, což může být pro některé pekařské recepty zásadní problém.
Zdroj: pochutnamsi.cz, testypotravin.cz, nakup.itesco.cz