Chléb zůstane čerstvý o 7 dní déle a bez plísní: Stačí přidat tuto nečekanou věc do sáčku
Jen málo co chutná Čechům tak moc jako čerstvý chleba s máslem. Potíž je v tom, že jeho čerstvost moc dlouho nevydrží. Ačkoliv kvalitní chleba z pekárny chutná skvěle i tři dny, ten ze supermarketu je obvykle druhý den už poměrně suchý. Jak prodloužit jeho trvanlivost? Stačí vám obyčejná vychytávka.
Kdo zbožňuje pečivo, ten musí počítat s každodenním docházením do obchodu. Jeho trvanlivost totiž není příliš dlouhá. Možná i proto si někteří lidé pečou chleba doma, aby jim tato povinnost odpadla. Dobrou zprávou je, že si můžete čerstvost chleba prodloužit a užít si tak více dní bez suchých kůrek a plesnivých částí.
Většina lidí skladuje chleba úplně špatně, protože ho nechávají v plastovém sáčku, ve kterém ho koupí. Ačkoliv se to může zdát jako dobrý nápad, chleba v tomto neprodyšném obalu nemůže dýchat, což vede k jeho plesnivění a vysušování. Tento problém vyřešíte snadno výměnou obalu a přidáním základní suroviny, kterou máte doma.

Jak udržet chleba déle čerstvý?
Každý typ chleba může vydržet jinou dobu. Rozdíl je i mezi tím, jestli je chleba předem nakrájený či nikoliv. Nejlepším způsobem pro jeho uskladnění je ho vložit do pytlíku, který je prodyšný – to splňuje plátěný pytlík, který pomáhá udržovat přirozené vlastnosti chlebu a nijak je nenarušuje.
Ještě lépe pomůžete chlebu udržet si svou čerstvost, když do plátěného pytlíku přidáte jednu bramboru. Díky ní bude chleba vláčný přibližně o týden déle než obvykle. Pokud bramboru řádně vyčistíte, nemusíte se bát žádného nežádoucího pachu.
„Aby si chléb zachoval optimální kvalitu, musíte mu umožnit dýchat. Skladování v košíku na chléb nebo v plátěném sáčku tak, aby vychladl na pokojovou teplotu, je vždy tou nejlepší volbou,“ řekl odborník ze společnosti Too Good To Go.
Voskovaný pytlík na chleba je trendy
Čím dál oblíbenější variantou pro uskladňování potravin je také voskovaný pytlík. Ten sice stojí i několik stovek, ale jedná se o chytrou investici. Chleba (a případně i ovoce a další potraviny) v něm vydrží být čerstvé dvakrát až pětkrát déle než obvykle. Prodává se v několika vzorech i velikostech, a skládá se ze 100% bavlny, včelího vosku a několika dalších surovin. Je zcela přírodní a pro vaše potraviny tak nebude představovat žádné bezpečnostní riziko. Voskovaný pytlík je omyvatelný a vydrží vám přibližně 1-2 roky. Pokud se vám ale do sáčku investovat nechce, můžete si ho vyrobit sami. Na internetu najdete spoustu návodů, které vám poradí krok po kroku.

Zmrazení chleba
Pokud máte dostatek místa v mrazáku, chleba můžete nakoupit do zásoby a zmrazit ho. Předtím je vhodné chléb nakrájet a rozdělit do několika sáčků, abyste z mrazáku vytahovali vždy jen tolik chleba, kolik na daný den potřebujete. Chleba vždy umístěte do uzavíratelné nádoby nebo vzduchotěsného sáčku, aby se nijak nepoškodil.
Chleba bude po vytažení z mrazáku za několik hodin čerstvý a s největší pravděpodobností ani nepoznáte, že by byl skutečně v mrazáku. Pokud vám bude připadat málo křupavý, dejte ho před konzumací na chvíli do trouby. Uvidíte, že si tento postup oblíbíte – ušetří vám spoustu cest do obchodu.