V Tescu se objevilo maso se salmonelou. Potravinářská inspekce varuje zákazníky
Nikdy nemůžeme mít stoprocentní jistotu, že potraviny, které kupujeme jsou nezávadné. Při běžném nákupu se totiž může stát, že pořídíme produkty, které obsahují škodlivé bakterie nebo jiné nežádoucí složky. Není to zároveň nic neobvyklého, snad každý už jednou zažil, že mu po nějaké potravině nebylo dobře i přesto, že byla potravina v na pohled dobrém stavu.
Důležité je být obezřetný a kromě data spotřeby kontrolovat i vůni a vzhled dané potraviny. Stěžejní je také dbát na správné skladování, na některé problémy si můžeme zadělat vlastní vinou. Bakteriím, jako je salmonela, se ale můžete vyhnout jednoduchým trikem.
Co je to Salmonelóza
Salmonelóza je onemocnění způsobené bakteriemi salmonely. Dochází k ní právě po požití syrového masa, vajec nebo cukrářských výrobků. Inkubační doba trvá zhruba 12–48 hodin a jeho příznaky jsou průjmy, horečka a zvracení. Horečka většinou ustoupí do 48 hodin, průjmy ale přetrvávají několik dní.
Těžké průjmy mohou vést k dehydrataci, která může způsobit zvýšený tep, halucinace a křeče. V nejhorších případech může dojít až k selhání ledvin. Tato nemoc je riziková zejména pro malé děti, nemocné a oslabené jedince, těm hrozí závažné komplikace. Proto s návštěvou lékaře raději neváhejte.
Dejte si ale pozor, při salmonelóze se nedoporučuje užívat antibiotika. Ty sice dokáží zkrátit dobu trvání příznaků, ale zároveň prodlouží vylučování salmonel. Doporučené je spíše užívání probiotik, buď ve formě doplňků stravy, nebo potravin jako je kysané zelí nebo kysané mléčné výrobky.
Kontaminované maso v českém obchodě
V obchodním řetězci se nedávno objevilo maso, které obsahovalo bakterie salmonely. I když jeho datum spotřeby dávno uplynulo, někteří z nás ho mohou stále mít v mrazáku. Pokud ho u sebe v mrazáku najdete, měli byste ho zlikvidovat.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce na toto maso upozornila na svých webových stránkách. ‚‚Laboratorní rozbor potvrdil v uvedené šarži potraviny přítomnost bakterií rodu Salmonella Typhimurium, které jsou původcem onemocnění salmonelóza,” potvrdil mluvčí Pavel Kopřiva.
Jedná se o produkt Mleté maso míchané značky TESCO. Inspektoři tuto nakaženou potravinu objevili v provozovně Tesco Stores ČR a.s. v Tachově. Tento produkt má datum spotřeby do 20. října 2024, chov a porážka proběhla v Polsku s veterinárním identifikačním označením: PL 24770305 WE.

Jak nakládat s masem kontaminované bakterií
Pokud máte podezření, že jste zakoupili maso nakažené bakterií salmonely, pokuste se jej nejdříve vrátit do obchodu. K vrácení zboží byste měli mít účtenku. Mělo by to ale být možné i bez dokladu, pokud je zřejmé, že maso pochází od daného prodejce. V případě, že vrácení masa není možné, neváhejte a maso raději zlikvidujte. Ponechte jej v původním obalu a vhoďte do směsného odpadu. Při manipulaci použijte rukavice a dávejte pozor, aby se šťáva z masa nedostala k jiným potravinám, nebo na kuchyňskou linku.
Nezapomínejte jakékoli maso dostatečně tepelně upravit, jen tak můžete zamezit případným problémům. Bakterie se ničí při teplotě 70 °C. Dbejte také na to, aby maso bylo dodělané a nebyla v něm žádná červená místa. Při manipulaci se syrovým masem také dodržujte hygienická pravidla. Nemějte v blízkosti jiné potraviny a po manipulaci s masem veškeré nádobí a náčiní umyjte horkou vodou a jarem. Maso byste také neměli mít pod tekoucí vodou, aby nedošlo k šíření bakterií na okolní povrchy.
Tyto bakterie navíc přežívají v extrémních podmínkách. Ani zmrazení masa nepomůže, bakterie se pouze přestanou množit, ale zůstávají aktivní. Proto vždy dodržujte tato doporučení a dbejte na správnou hygienu a dostatečnou tepelnou úpravu. Pokud se vám potravina jen trochu nezdá, raději ji nekonzumujte.