Český zákusek ze školních jídelen dobývá Asii: Číňané ho milují. Uhodnete, jaký to je?
Co pro Čechy představuje nostalgickou vzpomínku na dětství, to v Číně začíná být gastronomickým hitem. Tradiční buchtičky s vanilkovým krémem, na které někteří Češi pohlížejí jako na školní jídelnový stereotyp, si nacházejí cestu na asijské stoly. Čínští kuchaři a food bloggeři jim dokonce dodávají vlastní lokální nádech.
Buchtičky s krémem, měkké kynuté pečivo podávané s vanilkovou omáčkou, představují pro většinu Čechů vzpomínku na školní jídelnu. V Číně se ale tento dezert začíná objevovat v nabídce vyhlášených restaurací i na domácích talířích. Lokální adaptace receptu zahrnují přidání čajových příchutí či využití kokosového mléka místo klasického kravského, aby dezert lépe odpovídal asijským chuťovým preferencím.

Popularita na vzestupu
Na čínských diskusních fórech a sociálních sítích se objevují nadšené příspěvky o buchtičkách s krémem. Někteří uživatelé sdílejí tipy na přípravu tohoto dezertu v domácím prostředí, jiní zase diskutují o úpravách, které by vyhovovaly tradiční čínské kuchyni. Velkou oblibu si získal například recept, ve kterém je vanilkový krém nahrazen jemně oslazenou omáčkou z matcha čaje, což dodává dezertu zcela nový rozměr.
Jak si buchtičky připravit doma
Buchtičky:
- 620 g hladké mouky,
- 250 ml vlažného mléka,
- 32 g čerstvého droždí,
- 75 g cukru krystal,
- 5 g soli,
- 2 malá vejce,
- 140 g másla + 50 g na potření,
- strouhaná kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu.
Smíchejte mouku, cukr a sůl, do středu vytvořte důlek a přidejte mléko, droždí, vejce a máslo. Po vypracování těsta nechte kynout asi 40 minut, poté vytvořte malé kuličky, které vyskládejte na plech a potřete máslem. Pečte při 165 °C asi 25 minut dozlatova.
Vanilkový krém:
- 1 l plnotučného mléka,
- 175 g cukru,
- 4 žloutky,
- 1 vanilkový lusk,
- 250 ml smetany ke šlehání.
V míse rozmíchejte část mléka s kukuřičným škrobem, zbytek mléka ohřejte s cukrem a vanilkou. Pomalu přidávejte směs se škrobem a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Po zchladnutí přimíchejte žloutky a smetanu.
Vanilkový lusk je nezbytný
Chcete, aby byl váš vanilkový krém opravdu luxusní? Pak zapomeňte na přípravu obyčejného vanilkového pudinku tak, jak to můžete znát ze školy. Tajemství dokonalé chuti krému je vanilkový lusk. Zrníčka z vanilky získáte jednoduše – lusk si podélně rozřízněte a zrníčka z něj opatrně vyškrabejte. Lusk nevyhazujte, po jeho vysušení jej můžete rozmixovat s cukrem a mít vlastní vanilkový cukr.

Tradiční pokrm v novém kabátě
Popularita českých buchtiček s krémem v Číně jen ukazuje, jak se tradiční evropské recepty mohou stát globálním fenoménem. Jejich adaptace na místní chutě dokazuje, že i jednoduchý pokrm může být univerzálně přitažlivý. A to pro každého, ať už žije kdekoliv. Jestli si chcete tuhle dobrotu připravit doma, inspirujte se nejen původní recepturou, ale také kreativními úpravami, které jídlu dodají zcela jiný nádech.
Vzhledem k tomu, že se v Číně zvyšuje zájem o české buchtičky, některé restaurace dokonce pořádají kurzy a workshopy, kde návštěvníci mohou krok za krokem sledovat, jak tento dezert připravit. Stále více čínských kuchařů experimentuje s tímto evropským pokrmem a vytváří nové varianty, které oslovují širší spektrum zákazníků.
V některých regionech se kromě klasického vanilkového krému používají exotické přísady, jako je čaj z mučenky nebo zázvor, které ještě více umocňují chuťový zážitek. Takto adaptované buchtičky se pomalu stávají součástí moderního kulinářského trendu, který spojuje tradiční evropské pečivo s asijskými vlivy a příchutěmi.