Kuchař odhalil tajemství bramborového salátu bez brambor a spustil lavinu: Teď ho jíme třikrát denně
Bramborový salát je v podstatě tradicí českých Vánoc a málokterá rodina se bez něj u vánoční tabule obejde. I když se na první pohled zdá, že každá rodina připravuje salát podobně, není tomu tak. Někdo nemá rád maso, a tak dělá salát bez šunky, druhý zas nejí kyselé okurky, a proto je do salátu nepřidavá. Ačkoliv to může působit zvláštně, existuje i recept na bramborový salát bez brambor.
Představa bramborového salátu bez brambor vás možná překvapí. Kuchařské umění je ale plné odvážných experimentů, a proto jeden šéfkuchař přišel s originálním receptem, který nahrazuje brambory dietnější a lehčí alternativou. Výsledek vás možná šokuje. Salát totiž chutná výborně a navíc obsahuje méně sacharidů, což uvítají příznivci zdravého životního stylu.
Jde to i bez brambor
Brambory mají pevné místo na našich talířích, jedná se totiž o velmi oblíbenou přílohu. Přestože byly brambory dříve kritizovány kvůli vysokému obsahu škrobů a sacharidů, dnes už víme, že nejsou v hubnutí překážkou. Brambory totiž obsahují méně sacharidů než třeba rýže nebo těstoviny, navíc obsahují vlákninu, vitamin C, železo a hořčík.
Navzdory těmto výhodám má tato oblíbená příloha několik nevýhod. Pokud se brambory konzumují zelené, mohou obsahovat glykoalkaloidy, jako je solanin, a ten je ve větším množství toxický. Další nevýhodou je jejich vyšší glykemický index. I přes svou relativně nízkou kalorickou hodnotu existují alternativy, které jsou ještě dietnější a zdravější. Pokud si chcete váhu během Vánoc udržet, neváhejte je vyzkoušet.
Jak na bramborový salát bez brambor?
Alternativ k bramborám je několik. Nejméně kalorickou náhradou brambor mohou být cukety, díky kterým můžete připravit chutný a lehký salát. Pro přípravu tohoto netradičního „bramborového“ salátu bez brambor budete potřebovat: 3 menší pevné cukety, 1 cibuli, 1 větší mrkev, 1 jablko, čtvrtku celeru, 2 vejce natvrdo a kyselé okurky. Podle chuti pak šunku, majonézu, sůl a pepř. I když to tak nemusí působit, tato kombinace společně vytváří chutný a zdravý salát, který navíc připomíná tradiční recept.

Jak začít? Nejdříve si na páře uvaříme cukety, mrkev a celer. Všechny tyto ingredience doporučujeme nechat v celku, jelikož do sebe nenasáknou tolik vody a budou mít pevnější strukturu. Vedle si na drobné kousky nakrájíme cibuli, jablko, vejce, okurky a šunku, tak, jak jsme zvyklí u klasického salátu. Jakmile zelenina v hrnci změkne, necháme ji vychladit a následně ji nakrájíme na kostičky a přidáme ke zbytku směsi. Salát osolíme, opepříme, a nakonec promícháme s majonézou. Pro výraznější chuť jej necháme několik hodin uležet v lednici, a za pár hodin můžeme servírovat.
Cuketa není jedinou možností
Pokud vám cuketa nechutná, můžete ji nahradit jinou zeleninou. Zajímavou volbou je třeba květák, který si i po správném uvaření zachovává pevný tvar a křupavost. Nevýhodou je, že květák dokáže svou výraznou chutí přebíjet ostatní ingredience. I na to ale existuje jednoduchý trik, stačí, když květák povaříme s trochou jablečného octa, ten jeho typické aroma zjemní.

Další možností může být také petržel, která zaujme svou příjemnou texturou. Nezapomeňte, že může být trochu nasládlá, proto při vaření přidejte pár kapek jablečného octa, který sladkost zmírní. Skvělou alternativou je také kedlubna, i když je trochu nasládlá, ostatní potraviny nepřebije. Možné je také vyzkoušet tuřín, dýni muškátovou nebo Hokkaidó, počítejte ale s tím, že jsou tyto ingredience chuťově výrazné.
Každá z alternativ brambor nabízí rozdílnou chuť a texturu, to může váš salát učinit jedinečným. Zatímco petržel, kedlubna a cuketa jsou vhodné pro svou neutrální chuť, tuřín, či květák dokáží salát ozvláštnit a chuťově zvýraznit. Záleží na vašich preferencích – pokud jste milovníky ostřejších chutí, sáhněte třeba po dýni Hokkaidó.