Toto je nejjedovatější ovoce u nás. Teď je všude v akci a Češi ho kupují na kila
Sladké, voňavé, šťavnaté, červenají se na pultech supermarketů i na farmářských trzích a lákají na cedulky „české“, „od farmáře“ nebo „přímo z pole“. Kdo by si jich v červnu a červenci nedopřál plnou misku? Jenže málokdo tuší, že právě tento symbol léta, dětství a osvěžujících dezertů patří podle odborníků k nejjedovatějšímu ovoci, které v Česku běžně jíme. A teď, když je všude v akci a Češi jej kupují na kila, je ten pravý čas podívat se mu na zoubek.
Jde o obyčejné jahody, které si dáváme do jogurtu, na dorty, mixujeme do koktejlů, zkrátka konzumujeme na sto způsobů. Proč právě ony? Důvod je jednoduchý – jahody jsou každoročně na špičce žebříčků nejvíce chemicky zatíženého ovoce na světě. Podle americké organizace EWG, která sleduje obsah pesticidů v ovoci a zelenině, obsahuje většina jahod z běžného pěstování stopy až dvaceti různých pesticidů. A to nejen v Americe, ale i v Evropě a Česku.
Tak trochu jiný koktejl
Nedávné laboratorní testy, které proběhly v Polsku a jejichž výsledky se objevily i v českých médiích, ukázaly, že jahody, ať už z trhu, nebo ze supermarketu, obsahují často více druhů pesticidů najednou. Některé vzorky měly stopy až sedmi různých látek, včetně těch, které jsou v některých zemích už zakázané kvůli podezření na karcinogenitu nebo negativní vliv na nervovou soustavu. V Česku je situace velmi podobná: Podle testů dTestu obsahuje běžné ovoce z obchodů zbytky několika různých pesticidů, a jahody jsou v tomto směru rekordmany.

Proč právě jahody? Odpověď je jednoduchá. Jsou velmi náchylné k plísním, škůdcům a chorobám, a proto se na jejich pěstování používá velké množství chemických postřiků. Jahoda má navíc jemnou slupku, která pesticidy snadno absorbuje a nechrání dužinu tak, jako třeba slupka banánu nebo pomeranče. Omytí pod vodou sice část pesticidů odstraní, ale zdaleka ne všechny. Některé zůstávají uvnitř plodu nebo těsně pod slupkou.
Co všechno v jahodách najdeme
Nejčastěji jde o fungicidy (proti plísním), insekticidy (proti škůdcům) a herbicidy (proti plevelům). Některé z těchto látek jsou spojovány s rizikem poškození nervové soustavy, hormonálními poruchami nebo dokonce s rakovinou. V menším množství se v jahodách objevují i rezidua pesticidů, které byly v EU už zakázány, ale v půdě přetrvávají.
A jak je to s jahodami od farmáře? Bohužel, ani ty nejsou vždy bez chemie. Podle testů z Polska i z Česka obsahovaly jahody z trhů podobné množství pesticidů jako ty ze supermarketu. Rozdíl je často jen v tom, že menší farmáři používají jiné typy postřiků nebo je aplikují v jiných fázích růstu. Pokud chcete skutečně „čisté“ jahody, musíte hledat bio certifikaci.
Řešení existuje
Odborníci radí: Jahody vždy důkladně omývejte pod tekoucí vodou, případně je na pár minut ponořte do vody s trochou octa nebo jedlé sody. Část pesticidů se tím odstraní, ale ne všechny. Nejlepší je střídat zdroje, kupovat menší množství a dávat přednost bio kvalitě, pokud je to možné. Pokud si proto můžete vypěstovat vlastní jahody na zahrádce, máte vyhráno – budete přesně vědět, co jíte.

Takže jestli příště uvidíte v akci kilo jahod za lákavou cenu, vzpomeňte si, že tohle ovoce je sice symbolem léta, ale také chemickým koktejlem, který byste možná nečekali. Ale není třeba se jich bát! Stačí jen trochu opatrnosti, zdravého rozumu a informovanosti. Protože i to, co nám chutná nejvíc, může být zároveň nejjedovatější ovoce na našem stole.