Toto české národní jídlo dobylo Ameriku. V Texasu je slavnější než Havel a Jágr dohromady
Češi jsou v Americe známí řadou věcí, nejspíš by vás ale nenapadlo, že jednou z nich bude jídlo. Přesto je to právě tak. Zvlášť v Texasu se totiž překvapivě těší velké oblibě jeden z našich tradičních dezertů. Budete překvapeni, jakou tradici si zde dokázal vybudovat.
Na přelomu 19. a 20. století do USA vycestovala řada českých imigrantů. Ti si do nového domova přinesli nejen svoje zvyky, ale také gastronomické zvyklosti a recepty, které byly pro Američany naprostou novinkou. Některé příliš nezaujaly, to se ale netýká sladkého pečiva, které patří v Česku mezi naprostou klasiku.
V Texasu si místní velmi oblíbili klasické české koláče, a to do té míry, že se zde staly velmi oblíbenou položkou na snídaňovém menu. Postupně se také odsud rozšířily do dalších částí Spojených států a kolache, jak zde tomuto pečivu říkají, se staly pojmem. V Texasu se dokonce každoročně konají koláčové festivaly, které jsou zde nesmírně populární.

Kde se koláče vlastně vzaly?
Koláč, který známe jako svačinu, kterou nám maminky balily do školy, případně z babiččiny kuchyně, má původ v moravských a slezských krajích. Původně se pekl především s tvarohem, povidly nebo mákem. V Česku se pekly již v 17. století a je možné, že se k nám dostaly z Bavorska. Jejich vynálezce ale pochopitelně není známý.
Když se čeští imigranti usadili v USA, koláče se pro ně staly jedním ze spojení s rodnou zemí. Když si chtěli zavzpomínat, prostě si je upekli. Postupně recept převzali i místní, zejména v texaské oblasti, které se kvůli vysokému počtu českých přistěhovalců přezdívá „Czech Belt“.
Koláče Američané povýšili na nový level
Řada pekáren a cukráren se zde na koláče specializuje a místní si pro ně chodí ráno cestou do práce, aby měli ke kávě co snídat. Rozhodně přitom nelze říci, že by se Texasané drželi pouze tradičních receptur. Sice stále najdete koláče s povidly nebo tvarohem, ale dá se říci, že si tento zákusek místní přizpůsobili svým chutím.
Mnoho z nich se tak přímo vyžívá v různých netradičních náplních, jako například neobvyklé druhy ovoce. Jedním z důvodů je to, že některé suroviny se v USA shánějí hůř. Kupříkladu tvaroh, který je u nás zcela běžnou surovinou, zde není nijak populární, a tak jej při pečení nahrazuje „cream cheese“, což si můžeme představit například jako mascarpone, používané při přípravě italského tiramisu.
Mletý mák se zde také příliš často nevidí, nejspíš kvůli představě, že se jedná o drogu. Z nezralých makovic se připravuje opium, a tak se mnohdy cizinci zhrozí, když se dozví, že Češi si dávají mák do sladkého pečiva.
Slané koláče, které vás šokují
Protože jsou Američané nejspíš opravdu fajnšmekři, začali koláče péct dokonce i se slanými náplněmi. Některé z nich tak obsahují klobásy, najdete ale také verze s mletým masem, houbami, jalapeňo paprikami nebo dokonce butter chicken, tradičním indickým pokrmem, který se skládá z kuřecích kousků v krémové omáčce.
Ženy českého původu poměrně často pořádají kurzy pečení koláčů, kde své dovednosti předávají dál. Nejspíš vás nyní již nepřekvapí, že bývají beznadějně vyprodané dlouhou dobu dopředu.

Koláčová horečka nezná mezí
Zmiňovali jsme již, že se v Texasu konají také koláčové festivaly. Jedná se například o Caldwell Kolache Festival, který se pořádá již téměř čtyři desítky let. Nejde zdaleka jen o trh, kde si můžete koláče koupit.
Na programu bývají také pečicí workshopy, soutěže o nejlepší koláče, živá hudba a mnoho dalších zábavných aktivit. Zatímco v Česku si užíváme pivní slavnosti nebo vinobraní, v Texasu se zkrátka vydávají pojídat koláče.