Tohle EU přehnala! Chce Čechům zakázat tradiční pochoutku, kterou milují všechny generace, muži i ženy
Evropská unie se snaží regulovat otázky týkající se zdraví občanů svých členských států. Proto občas zakáže umělé látky, které mají za úkol dochutit nebo zabarvit konkrétní pochoutku. V novém případě se jedná o tekutý kouř, který se používá v celé řadě potravin. Některé z nich má většina z nás ráda, a tak se budeme muset připravit na nové složení, případně úplný zákaz.
Konkrétní potraviny mohou kvůli tekutému kouři obsahovat genotoxické karcinogeny, které zvyšují riziko tvorby rakoviny.
Co je tekutý kouř a kde se používá
Tekutý kouř je chemická látka, která dodává potravinám typicky kouřovou nebo slaninovou a BBQ chuť. Jde o koncentrát spáleného dřeva, zkapalněný a přidávaný do potravin, aby napodoboval uzený charakter.
Čeští spotřebitelé si tuto příchuť oblíbili zejména u chipsů. Využívá se ale i pro dochucení hotových omáček, masných výrobků marinovaných pro grilování nebo i uzených ryb.
Proč je tekutý kouř tak nebezpečný?
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) se tekutým kouřem zabýval už v roce 2003, kdy stanovil první regulaci pro využívání tohoto aromatu v potravinách.
Regulace se postupně zvyšovala a s tím také vědecké poznatky o tekutém kouři. Aktuálně testy ukázaly, že aroma může obsahovat rakovinotvorné látky a zvyšuje riziko dědičných nemocí. V rámci testů vědci nedokázali určit přesné množství, které znamená bezpečnou spotřebu.
Zároveň výzkum nepopírá, že toxický potenciál nemusí být tak velký, ale nelze jej vyloučit. Látka tedy bude zakázána preventivně. Někomu se to může zdát zbytečné, nicméně prevence je součást evropského programu bezpečnosti potravin.

Jak ovlivní zákaz tekutého kouře složení a prodej potravin
Než bude tekutý kouř úplně zakázán, ještě chvíli to potrvá. Výrobci tak získají dostatek času ke změně receptury svých výrobků, aby byly zdravotně méně závadné. Možná, že nějakou dobu budou dražší, na druhou stranu jde o polotovary a ne příliš zdravé pochutiny, které mohou čeští zákazníci velmi lehce nahradit kvalitnějšími potravinami. Doba nahrazování by měla být 5 let, přičemž opatření začalo platit už v roce 2024. To znamená, že tyto potraviny mohou být uváděny na trh do roku 2029 a následně doprodány do konce trvanlivosti.
Proč Evropská unie zasahuje do složení potravin
Evropská unie, konkrétně Evropská komise, se řídí politikou, které se říká strategie „Od zemědělce ke spotřebiteli.” Jejím cílem je, aby výroba potravin pro obyvatele států Evropské unie byla férová, udržitelná a neobsahovala žádné nebezpečné látky. Strategie obsahuje opravdu široký komplex témat a opatření, mezi které patří také udržitelnost evropského zemědělství a jeho konkurenceschopnost. Právě zemědělství a potravinářství je klíčové hospodářské odvětví, kterému se EU dlouhodobě věnuje.
Evropská unie je navíc členem celosvětové Komise pro Codex Alimentarius, která existuje už od roku 1963. Založily jej Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) a Světová zdravotnická organizace.

Vybírejte zdravější potraviny
Pokud se nechcete zatěžovat podobnými zprávami, stálo by za to přehodnotit nákupní návyky. Z pohledu zdraví a vitality je důležité, aby strava každého jednotlivce byla vyvážená a obsahovala co nejméně náhražek, včetně omezení spotřeby uzenin.
Že se Češi nestravují zrovna zdravě, to potvrzuje i výzkum Státního zdravotního ústavu z roku 2024, který dokládá, že až 60 % české populace trpí nadváhou, z toho až čtvrtina dětí, zejména ve věku 13 až 17 let.