Pokud na účtence z restaurace najdete tato 3 písmena, znamená to, že vás okradli. Funguje to v Praze i všude jinde
V České republice není legální automaticky započítávat v podnicích spropitné do ceny. Takzvané dýško by měl zákazník dát obsluze jen tehdy, když to sám usoudí za vhodné. Pokud tedy na své účtence najdete slovo TIP, pak jste pravděpodobně byli ošizeni.
Pokud patříte mezi Čechy, kteří hodlají strávit léto v naší krásné zemi, pak byste si měli dát pozor na praktiky některých podniků – zejména v turistických oblastech se můžeme často setkat s vyššími cenami, jež zcela neodpovídají běžným cenám. To se ale neděje jen v Česku, ale i zahraničí. Ačkoliv si podniky mohou účtovat vyšší ceny, v některých případech se oddávají praktikám, které u nás nejsou legální.

Spropitné v Česku musí být dobrovolné
Když zamíříme do jakékoliv restaurace, kavárny nebo cukrárny v Česku, můžeme se sami rozhodnout, jestli obsluze zanecháme spropitné (TIP) a jaká bude jeho případná výše. To je velká výhoda, za kterou vděčíme zákonům.
Jenže mnohé restaurace (hlavně v centru Prahy) si spropitné účtují, ačkoliv trochu jinak, než byste čekali. Schovávají je za různé naprosto nesmyslné poplatky, ze kterých by jednomu zůstal rozum stát – může se jednat o poplatek za použití příborů, stolu nebo dochucovací prostředky. V Česku ale nic takového povolené není a pokud na vás bude restaurace zkoušet podobné praktiky, můžete se bránit.
Pokud si jídlo a pití vezmete s sebou, můžete zaplatit nepřiměřeně vysoký poplatek za krabičky. Proto doporučujeme vždy pečlivě sledovat ceny včetně poznámek psaných malým písmem. V opačném případě se může stát, že z jídelního lístku vyčtete cenu 250 Kč, ale obsluha po vás bude požadovat 400 Kč. Na podobné chování můžete narazit v Praze poměrně běžně, upozorňují na to i čeští Youtubeři známí jako Kluci z Prahy.
A co v takovém případě dělat? Pokud najdete na účtence položku „TIP“ nebo jiný poplatek, který nebyl předem dohodnutý, máte právo požadovat jeho odečtení. Reklamaci je nejlepší řešit ihned přímo na místě s obsluhou nebo vedoucím provozu. Pokud s vámi obsluha nebude chtít problém řešit, můžete se obrátit na Českou obchodní inspekci (ČOI) nebo Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI).
„Když mi do Prahy přijedou anglicky mluvící kamarádi, chodíme do restaurací v centru města. Někdy se stává, že na nás zkouší různé praktiky, které zkouší jen na turisty. Většinou se jedná o absurdní poplatky. Vysoké ceny nejsou výjimkou, ale na tom není nic nelegálního,“ popisuje Kryštof, který žije v Praze dvanáct let a setkal se se zakázanými praktikami už několikrát.

Co byste měli před návštěvou podniků vědět:
- Vždy si zkontrolujte cenu včetně informací psaných malým písmem
- Pokud s něčím nesouhlasíte nebo vám podnik nedá detailní informace, můžete se bránit
- Jestliže vám podnik nevyhoví (například reklamace), obraťte se na příslušné státní orgány
- Požadujte po obsluze účtenku a zkontrolujte si naúčtované položky
V některých zemích je započítání spropitného do ceny legální
Ačkoliv je v Česku automatické započítávání spropitného do ceny zakázané, v zahraničí je situace jiná. Na započítané dýško v ceně pokrmu či nápoje můžete narazit například ve Francii (pourboire nebo service compris), Itálii (mancia) nebo Řecku (φιλοδώρημα – filodórima), případně ve Španělsku (propina). Ve zmíněných zemích se nejedná o přestupek, ale o běžnou praxi, se kterou musíte počítat.
Abyste se vyhnuli případným nedorozuměním, doporučujeme si vždy před vycestováním do dané země předem zjistit podobné informace, abyste se pak na místě zbytečně nedohadovali s obsluhou – pravda totiž může být na jejich straně. V každé zemi mají jiné zvyklosti a to, co platí u nás, nemusí platit u našich sousedů ani na opačné straně světa.