Lidé ho považují za delikatesu, ale běda, když to nasypete hrabošům do díry. V panice vypálí ze zahrady jak namydlený blesk
Pro někoho synonymum pro kulinářský zážitek, pro jiného nenápadný zázrak přírody, který dokáže v kuchyni i na zahradě hotové divy. Stačí špetka a obyčejné jídlo se promění v pikantní delikatesu. Ale málokdo tuší, že tahle pálivá červená drť je zároveň noční můrou pro všechny hraboše, myši a další nezvané hosty v zahradě.
Zatímco gurmáni si jej sypou na maso, zeleninu nebo do omáček, zahrádkáři s ním vedou válku proti škůdcům a ti, kdo ho někdy nasypali do hraboší díry, by mohli vyprávět, jak rychle dokáže proměnit zahradní podzemí v místo panického útěku.
Kajenský pepř je vlastně jemně mletá pálivá paprika, původem z Jižní Ameriky, která si našla cestu do světových kuchyní i domácích lékáren. Obsahuje kapsaicin, látku odpovědnou za onu pověstnou pálivost, která rozproudí krev nejednomu milovníkovi ostrého jídla. Právě kapsaicin ale způsobuje, že se kajenský pepř stal postrachem zahradních škůdců. Pro člověka je pálivost příjemným vzrušením na jazyku, pro hraboše a další hlodavce je to však zážitek, na který nezapomenou – a hlavně se mu budou snažit vyhnout obloukem.
Zahrádkáři, kteří už mají dost podzemních chodeb, okousaných kořenů a zničených záhonů, sahají po kajenském pepři jako po přírodní zbrani. Jeho použití je jednoduché. Stačí nasypat prášek přímo do hraboší díry, případně kolem rostlin, které chcete ochránit. Pálivý prášek dráždí čichové a chuťové receptory hlodavců natolik, že se v panice dávají na útěk.
Někteří doporučují ještě účinnější směs – domácí odvar z chilli papriček, cibule a kajenského pepře, kterým se postříká okolí děr nebo přímo jejich vchody. Podle zkušeností mnoha zahrádkářů je účinek okamžitý. Hraboši prý mizí rychlostí blesku.
V čem je ten fígl?
Kapsaicin, který dává pepři jeho sílu, je pro savce – tedy i hraboše – extrémně dráždivý. Zatímco ptáci tuto látku vůbec nevnímají a mohou si na pálivých papričkách pochutnávat bez problémů, savci mají v ústech a na sliznicích receptory, které kapsaicin aktivuje. Výsledkem je silné podráždění a pálení. Proto hraboši, myši, ale i veverky, srnky nebo slimáci dávají přednost jiným místům a vaší zahradě se raději vyhnou.

Kajenský pepř má ale i další výhody. Odpuzuje nejen hlodavce, ale také mravence, mšice, slimáky a některé druhy hmyzu. Stačí jej rozsypat kolem záhonů, vstupů do domu nebo smíchat s vodou a použít jako postřik. Výhodou je, že jde o čistě přírodní prostředek, který neškodí rostlinám ani půdě, pokud jej používáte s mírou. Po dešti nebo silném větru je ale potřeba aplikaci zopakovat, protože pepř se snadno smyje a ztrácí účinnost.
Užitečný v kuchyni i na zahradě
Zajímavé je, že zatímco v kuchyni je kajenský pepř ceněný pro své zdravotní účinky – podporuje trávení, urychluje metabolismus, pomáhá při hubnutí a dokonce působí jako přírodní antioxidant – v zahradě je to spíš ochránce než léčitel. Přesto je dobré s ním zacházet opatrně. Ve větším množství může dráždit nejen škůdce, ale i domácí mazlíčky, kteří by se mohli v ošetřených místech začít drbat, kýchat nebo si podráždit tlapky. Proto je vhodné aplikovat pepř hlavně tam, kde se zvířata běžně nepohybují, a po aplikaci si vždy důkladně umýt ruce.
Někteří zahrádkáři doporučují kombinovat kajenský pepř s dalšími přírodními odpuzovači – například s česnekem, cibulí nebo esenciálními oleji. Výsledný efekt bývá ještě silnější a škůdci si rychle najdou jiné působiště. Pokud se rozhodnete pro postřik, smíchejte lžíci kajenského pepře s litrem vody a trochou jemného mýdla, vše promíchejte a nastříkejte na ohrožená místa. Suchý pepř lze zase rozsypat kolem záhonů nebo přímo do děr. Vždy ale platí, že méně je více. Přílišná dávka může ublížit užitečným živočichům nebo narušit rovnováhu v zahradě.

A co když se vám nechce do zahrady sypat koření, které byste raději použili na steak? Věřte, že investice do pár lžic kajenského pepře se vyplatí. Nejenže ochráníte úrodu, ale také se vyhnete používání chemických jedů a pastí. Navíc si můžete být jistí, že hraboši si vaši zahradu budou dlouho pamatovat jako místo, kde pálí tráva pod nohama.
Kajenský pepř je tedy nejen delikatesa na talíři, ale i spolehlivý ochránce vaší zahrady. Pokud se vám někdy stane, že vás hraboši připraví o nervy i úrodu, vzpomeňte si na tento přírodní trik. Stačí pár špetek a z vaší zahrady se stane místo, kde škůdci nevydrží ani chvíli. A vy si můžete v klidu užívat krásu a plody své práce bez nezvaných podnájemníků.