80 % restaurací, které prošly televizním pořadem, nakonec zavřelo. Důvod je prostý
Spousta restauratérů si do svých podniků pozvala šéfkuchaře Gordona Ramseyho a doufali, že jim pomůže odrazit se ode dna. A to se u řady z nich skutečně podařilo. Dlouho si ale úspěchu neužívali.
Britský pořad Kitchen Nightmares (v Česku uvedený pod názvem Ano, šéfe s Gordonem Ramseym) měl být pro řadu restaurací spásou. Majitelé skomírajících podniků si k sobě pozvali známého šéfkuchaře, aby jim ukázal, co dělají špatně, jak změnit přístup k práci a na co si dát pozor, aby k nim zákazníci rádi chodili.
Nejenže během natáčení pořadu spousta restaurací prošla velkou proměnou, ale také si pochopitelně díky televizi udělali pořádnou reklamu. O návštěvníky tak po odvysílání různých epizod neměly podniky nouzi. I přesto je ale dnes drtivá většina z nich zavřená.

Udržet se dokázala jen hrstka
Během natáčení pořadu Kitchen Nightmares Gordon Ramsey navštívil celkem 105 restaurací. Show se natáčela jak ve Velké Británii, tak také ve Spojených státech, ve Francii a Španělsku. Ze všech podniků dnes funguje ale jen 19.
Dle průzkumu zhruba 25 procent restaurací bylo nuceno zavřít během 12 měsíců od skončení natáčení. Na tom se podílela celá řada faktorů. Nutno říci, že mnozí z restauratérů do pořadu šli až ve chvíli, kdy byly jejich podniky ve velkých ztrátách a dlouhodobě se jim nedařilo
Po natáčení se v mnoha restauracích zdálo, že se jim blýská na lepší budoucnost. Bohužel se ale poměrně rychle všechno vrátilo do starých kolejí, a tak zoufalým majitelům nezbylo nic jiného, než své podniky zavřít. I když se tedy jejich podnikům začalo dařit, finanční ztráty byly natolik rozsáhlé, že se je nepodařilo nijak dohnat.
Problém, se kterým nikdo nepočítal
Fungování drtivé většiny podniků pak také výrazně ovlivnila pandemie koronaviru. Restaurace, které už tak byly ve velkých ztrátách, pochopitelně přišly o statisíce zákazníků.
Komu se tedy po natáčení konečně začalo dařit, těm pandemie udělala pořádnou díru do rozpočtu. A to v mnoha případech takovou, kterou už nešlo nijak opravit. Svůj provoz ukončilo 80 % všech restaurací, které se účastnily natáčení.
Stinná stránka
Našly se ovšem i takové restaurace, které kvůli natáčení přišly o poslední hrstku hostů, která je pravidelně navštěvovala. Když se totiž na záběrech objevily otřesné podmínky, ve kterých kuchaři připravovali jídlo, reputace podniků spadla na samé dno.
Není proto divu, že řada majitelů později podala žalobu jak na samotného Gordona Ramseyho, tak také na producenty pořadů. Podnikatelé se bránili, že byly jejich restaurace v pořadu záměrně vykresleny špatně, což poškodilo jejich jméno.
Další se pak snažili získat peníze žalobami, dle kterých Ramsey vytvořil pro jejich podniky novou nabídku pokrmů, o kterou ve výsledku zákazníci vůbec nestáli. S tím ale nijak neuspěli.
Podobná situace nastala i v Česku
Pořad velmi podobný Kitchen Nighmares vznikl i v České republice, a sice pod názvem Ano, šéfe!. V něm různé restaurace objížděl šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který se, stejně jako Ramsey, snažil podniky zachránit a ukázat jim nový směr fungování.

Ani ty ale neměly zrovna velké štěstí a po natáčení byla řada z nich uzavřena. Některé z nich si to přitom vůbec nezasloužily. Například Westy Restaurant, kterou vlastnili manželé Ludwig a Jana Westermairovi. Z restaurace byl při návštěvě Zdeněk Pohlreich naprosto nadšený. Po natáčení se pak z podniku stalo velmi oblíbené místo. To ale nakonec nestačilo. V roce 2022 se manželé rozhodli ukončit provoz restaurace kvůli rychle se zvyšujícím nákladům.
Podobný osud pak potkal i restauraci U Štěpána nedaleko Sušice. I jí Zdeněk Pohlreich na konci natáčení udělil hodnocení 3 hvězdiček. V roce 2022 se ovšem majitelé rozhodli podnik uzavřít. Už o rok později ho ale znovu přivedli k životu a nadále se mu daří.