Ochucené jogurty nebo cereálie. Nová studie varuje před rizikem rakoviny
Ultra-zpracované potraviny jsou spojeny se zvýšeným rizikem rakoviny a úmrtí. Nová výzkumná studie z Imperial College London naznačuje možnou souvislost mezi vyšší konzumací ultra-zpracovaných potravin a zvýšeným rizikem vzniku rakoviny i úmrtí na ni.
Výzkumníci z londýnské Imperial College School of Public Health vypracovali dosud nejkomplexnější hodnocení souvislosti mezi ultra-zpracovanými potravinami a rizikem vzniku rakoviny. Ultra-zpracované potraviny jsou potraviny, které byly při výrobě silně zpracovány. Jejich příklady jsou:
- limonády a energetické nebo sportovní nápoje
- balené sušenky
- cukrovinky
- předpřipravená pizza a balené maso
- slazené a ochucené jogurty
- instantní polévky a jiné směsi
- slazené džusy
- pečivo vyrobené z hydrogenovaného rostlinného tuku, emulgátorů a dalších přísad
- většina snídaňových cereálií
Ultra-zpracované potraviny jsou často relativně levné, pohodlné a silně propagované, často jako zdravé. Tyto potraviny však také obvykle obsahují více soli, tuku, cukru a umělých látek. V současné době je dobře zdokumentováno, že jsou spojeny s řadou špatných zdravotních výsledků, včetně obezity, cukrovky a kardiovaskulárních onemocnění.
První britská studie svého druhu využila záznamy britské Biobanky ke shromáždění informací o stravě 200 000 dospělých účastníků středního věku. Výzkumníci sledovali zdravotní stav účastníků po dobu 10 let a zabývali se celkovým rizikem vzniku jakéhokoli nádorového onemocnění i specifickým rizikem vzniku 34 typů rakoviny. Sledovali také riziko úmrtí na rakovinu.

Studie zjistila, že vyšší spotřeba ultra-zpracovaných potravin byla spojena s vyšším rizikem vzniku rakoviny celkově, konkrétně s rakovinou vaječníků a mozku. Byla také spojena se zvýšeným rizikem úmrtí na rakovinu, zejména na rakovinu vaječníků a prsu.
Na každých 10 % zvýšení ultra-zpracovaných potravin ve stravě se zvýšil výskyt rakoviny o 2 % a konkrétně u rakoviny vaječníků o 19 %, jak uvádí web Medical News Today.
Každé desetiprocentní zvýšení spotřeby ultra-zpracovaných potravin bylo také spojeno se zvýšením úmrtnosti na rakovinu celkově o 6 %, spolu s 16procentním zvýšením úmrtnosti na rakovinu prsu a 30procentním zvýšením úmrtnosti na rakovinu vaječníků.
Tyto souvislosti zůstaly zachovány i po úpravě na řadu socioekonomických, behaviorálních a stravovacích faktorů, jako je stav kouření, fyzická aktivita a index tělesné hmotnosti (BMI).
Zdroj: thelancet.com, medicalnewstoday.com