Nová studie: káva může pomoci předcházet Alzheimerově chorobě. Zabraňuje množení odpovědné bílkoviny. Stačí tři šálky denně

Dobrá zpráva pro milovníky espressa. Nedávno publikovaná studie přináší důkaz, že káva může zabránit množení bílkoviny, která je spojována s Alzheimerovou chorobou. Dokazuje to studie zveřejněná 19. července v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry, píše web Inverse.

Alzheimerova choroba je neurodegenerativní onemocnění mozku projevující se ztrátou nervových buněk v některých částech mozku. Jedná se o nejčastější typ demence u osob starších 65 let. K prvním příznakům patří poruchy paměti, postupně se přidává poškození kognitivních, intelektuálních a fyzických schopností.

Ačkoli není přesně jasné jak Alzheimerova choroba začíná nebo jak se vyvíjí, na vině je zřejmě agresivní shlukování bílkoviny zvané Tau v mozku.

Univerzita v italské Veroně se zaměřila na účinky kávových sloučenin na shluky bílkoviny Tau. Ukázalo se, že kofein a další sloučeniny kávy zabraňují shlukování Tau bílkoviny, což působí jako ochrana před ztrátou kognitivních funkcí.

Současné léčebné postupy zatím nedokážou Alzheimerovu chorobu zvrátit ani jí zabránit, ačkoli odborníci neustále postupují v jejím poznávání, ať už jde o léky, které ji mohou zpomalit nebo o změny životního stylu, které mohou příznaky oddálit, píše web Science alert.

Pokud jde o kávu a její složky, je toho mnohem více než jen to, že nás po ránu probere. „Předložili jsme velké množství důkazů o tom, že káva espresso, široce konzumovaný nápoj, je zdrojem přírodních sloučenin, které vykazují příznivé účinky při zmírňování nežádoucího shlukování Tau,“ píší vědci.

Vědci dodávají, že „mírná konzumace kávy“ v množství dvou nebo tří 40 mililitrových šálků espressa denně „může poskytnout dostatečné množství bioaktivních molekul, které mohou zabránit shlukování Tau bílkoviny“.

Zdroje: inverse, science alert, wikipedie