Američané vyvinuli máslo z oxidu uhličitého. Chutná jako máslo
Americký start-up Savor představil svůj nejnovější produkt v podobě másla vyrobeného z oxidu uhličitého. Nová potravina nejenže nepotřebuje živočišné tuky, ale dokonce ani samotné zemědělství. Tvůrci tvrdí, že se má jednat o jeden z prvních plně syntetických potravinářských výrobků, který má šanci uspět na trhu, píše portál Newscientist.
Unikátní máslo Savor připomíná spíše petrochemický výrobek než typickou potravinu a proces jeho výroby nemá nic společného s biologií. Nedochází k tradičnímu šlehání smetany, dříve odstřeďované z mléka. Místo toho Savor získává elementární uhlík z uhlí, metanu nebo oxidu uhličitého. Z těchto sloučenin a materiálů se vytváří tzv. syntézní plyn, který se skládá z uhlíku a vodíku.
V procesu Fischerovy-Tropschovy syntézy se plyn přemění zpět na uhlovodíky s dlouhým řetězcem, které se v dalším kroku oxidují. Vznikají tak mastné kyseliny, ke kterým se přidává glycerol, čímž vznikají triglyceridy. Takto vzniklý tuk se v dalším kroku „ochutí“ vodou a emulgátorem a později také beta-karotenem kvůli barvě a rozmarýnovým olejem kvůli chuti.
Výsledný produkt má chutnat jako máslo, jak tvrdí Kathleen Alexanderová ze společnosti Savor. Podle ní má být výroba tohoto typu syntetických potravin šetrná k životnímu prostředí a snižovat emise uhlíku. Navíc se má také skvěle hodit v nouzových situacích, pokud by nastal problém s přístupem k tradičním potravinám. Zástupce společnosti Savor upozorňuje, že alternativní tuk by v budoucnu mohl úspěšně nahradit také palmový a kokosový olej, jejichž výroba dlouhodobě vyvolává řadu kontroverzí.
Výběr másla jako prvního produktu je dán tím, že je to prozatím jediná potravina, kde Savor může cenově konkurovat svému tradičnímu protějšku. Alexander se však domnívá, že s rostoucím rozsahem výroby bude syntetický tuk atraktivním konkurentem biologické potraviny.
Zdroj: Newscientist