Alergie na arašídy. Předcházet se jí dá podle vědců konzumací arašídů v nízkém věku
Alergie často začíná v dětství, pak může být konzumace arašídů nebezpečná. Vědci tvrdí, že našli způsob, jak tomu zabránit.
Pokud děti od kojeneckého věku do 5 let pravidelně konzumují produkty obsahující arašídy, míra alergií na arašídy v dospívání klesá podle týmu vědců přibližně o 70 procent. Vědci ze studie vyvozují, že je možné předcházet alergiím na arašídy konzumací arašídů v raném věku, uvádí deník Spiegel.
V rámci studie vědci pozorovali 640 dětí od kojeneckého věku do 5 let. Polovina subjektů pravidelně konzumovala arašídové produkty, druhá polovina se jim vyhýbala. Následně zúčastněné děti ve věku 5 až 6 let neměly konzumovat arašídové produkty. Děti ze skupiny, které dříve jedly arašídy, byly také chráněny před alergií ve věku 6 let.
Vědci však chtěli také otestovat, zda tato ochrana vydrží až do dospívání. Za tímto účelem sledovali 508 dětí z původní skupiny, kterým bylo v průměru 13 let, když byly zařazeny do studie. Asi polovina konzumovala arašídy, druhá polovina se jim vyhýbala.
Riziko alergie nižší v dospívání
V bezpečném prostředí vědci nakonec dali dětem k jídlu arašídy. Množství se pomalu zvyšovalo – na pět gramů, což odpovídá více než 20 arašídům. Studijní tým se také zeptal účastníků na jejich minulou spotřebu arašídů a ověřil vlastní tvrzení měřením.
Výsledek: 15,4 procenta účastníků ze skupiny, kteří se v raném dětství vyhýbali arašídům, mělo alergii na arašídy ve věku 12 let a více. Ve skupině, která konzumovala arašídy v raném dětství, to platilo pro 4,4 procenta. Riziko alergie v dospívání bylo tedy sníženo o 71 % včasnou a pravidelnou konzumací arašídů, píší vědci.
U mnoha pacientů alergie začíná v dětství, ale ne u všech dětí se příznaky rozvinou.
Zdroj: Spiegel