Zde je česká odpověď na tiramisu: Babiččin tvarohový dort je 100x oblíbenější
Dorty, koláče a zákusky jsou v Česku velmi oblíbené. Osvědčené recepty našich babiček často sklízejí mnohem větší úspěch než zahraniční speciality, mezi které patří například populární tiramisu. To u nás s klidem převálcuje dobrota, jako je tvarohový dort, který se s čokoládou navrchu ujal pod názvem Míša dort. Pojďte si s námi dort připravit.
Na přípravě tvarohového dortu není nic těžkého, zvládnete to i v případě, pokud jste ještě nikdy žádný dort nepekli. Klíčem k úspěchu je správný recept, na kterém postavíte základy, poté už si dort můžete přizpůsobit zcela podle sebe. Můžete ho nechat čistě tvarohový, přidat více čokolády nebo jej ozdobit ovocem.

Jak postupovat, aby se vám tvarohový dort zaručeně povedl
Nejdříve si pojďme připomenout několik základních pravidel, díky kterým budete mít jistotu, že bude váš tvarohový dort dokonalý.
- Nešetřete na surovinách: Kupte si kvalitní tučný tvaroh osvědčené značky, abyste měli jistotu, že bude výsledná chuť dortu co možná nejlepší
- Používejte pouze čerstvé suroviny: Pokud je to možné, používejte co možná nejčerstvější suroviny, protože i to bude mít výrazný vliv na chuť
- Dejte si s přípravou záležet: Nesnažte se přípravu dortu uspěchat. Jednotlivé ingredience důkladně míchejte či šlehejte, při pečení pak dodržujte správnou teplotu, aby korpus nebyl výrazně popraskaný
- Nechte dort vychladnout: To je sice nejtěžší část, ale opravdu nechte dort vychladnout v lednici, jeho chuť pak bude mnohem výraznější.
Recept na tvarohový dort
Pojďte si s námi připravit lahodný tvarohový dort podle osvědčeného receptu babiček, který si můžete upravit podle sebe přidáním ovoce, čokolády nebo třeba karamelu.
Potřebné ingredience:
- 4 kusy vajec
- 750 gramů tvarohu
- 250 gramů másla
- 150 gramů moučkového cukru
- 4 lžíce polohrubé mouky
- 4 lžíce moučkového cukru (na korpus)
- 60 gramů hořké čokolády
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžíce mléka
- prášek do pečiva
Postup přípravy:
Nejdříve si připravíme korpus na dort, který je třeba upéct. Oddělíme žloutky od bílků čtyř připravených vajec, poté vyšleháme žloutky se čtyřmi lžícemi moučkového cukru a jednou lžící oleje do bíložluté pěny. Vezmeme si druhou mísu, ve které ušleháme bílky do tuhé pěny. Do vyšlehaných žloutků prosijeme 4 lžíce mouky, prášek do pečiva a kakao, nakonec přidáme i vyšlehané bílky a opatrně promícháme. Jakmile budeme mít těsto dokonale promíchané, vylijeme ho do tukem vymazané dortové formy. Těsto pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15-20 minut, během pečení zkoušíme těsto špejlí. Po upečení vyndáme z formy a necháme úplně vychladnout. Po vychladnutí vrátíme korpus zpět do formy.

Jakmile máme hotový korpus, můžeme se pustit do náplně dortu. Ta už je o něco jednodušší. Vyšleháme 200 gramů rozpuštěného másla a 750 g tvarohu, a přidáme moučkový cukr (podle chuti, přibližně 150 gramů). Jakmile budeme mít ušleháno v jemný krém, navrstvíme ho na korpus dortu.
Nyní nám zbývá pouze poleva, kterou můžete (ale nemusíte) na dort dát. My to ale samozřejmě doporučujeme všemi deseti. Nejdříve rozpustíme 60 g hořké čokolády ve vodní lázni, přidáme lžíci mléka a zamícháme. Poté čokoládu rovnoměrně rozprostřete na tvaroh. Jakmile budete mít hotovo, dejte dort do lednice a nechte ho tuhnout několik hodin. Nejvhodnější je nechat ho v lednici přes noc. Pak si můžete s radostí vychutnat jeho jedinečnou chuť třeba u dobré kávy nebo čaje. Pokud nechcete čokoládovou polevu, můžete dort ozdobit lesním ovocem – buď přímo na tvaroh, nebo na čokoládovou vrstvu.