Zapomeňte na zubní pastu: Tento jednoduchý domácí nápoj čistí zuby přirozeně
Snaha docílit zdravých a krásně bílých zubů se někdy zdá být nemožná, i když se je snažíte pečlivě čistit. Ačkoliv existuje spousta způsobů, jak docílit čistých zubů, některé jsou tak jednoduché, že se vám jim ani nechce věřit. Jedním z nich je bylinný nálev, který si během chvilky připravíte doma.
Zuby jsou jedním z nejčastějších zdravotních potíží, které občas potrápí snad každého. Nejen, že umí být nepříjemně bolestivé, ale případné řešení potíží vám může pořádně provětrat peněženku. Naštěstí existuje prevence, v rámci které se můžete o své zuby postarat nejlépe jak umíte.
Přirozeně zdravé zuby díky přírodním pomocníkům
I když se to tak nemusí zdát, tak jedním ze způsobů, jak si udržet zuby v co nejlepší kondici, je preventivní používání bylinných nálevů, které čerpají sílu z přírody. Jedním z nich je šalvěj s hřebíčkem.
Šalvěj je aromatická bylina s antimikrobiálními účinky chránící zuby před mikroby způsobujícími zubní plak, který vede k zubnímu kameni a kazu. Navíc bylo i vědecky prokázáno, že má šalvěj schopnost ničit bakterie Streptococcus mutans, které způsobují zubní kaz. Ten vzniká při hromadění plaku na zubech, proto je nutné je každý den co možná nejlépe čistit.

Hřebíček je velmi známý pro své protizánětlivé a analgetické účinky. Často se přikládá k bolavému zubu jako první pomoc, když člověk nemá nic jiného u sebe. Skvěle ale funguje i jako prevence, má totiž čisticí a antibakteriální účinky, které přirozeně pomáhají odstraňovat plak, a zejména mu úplně předcházet. Existuje spousta způsobů, jak hřebíček využít. Jedním z nich je hřebíčková silice, která je velmi silná a je k sehnání v lékárně. My se ale zaměříme na domácí způsoby využití.
Nálev pro zdravé a čisté zuby
Jelikož mají šalvěj a hřebíček tak úžasné účinky na zuby, je vhodné si z nich připravit nálev, kterým si můžete ústa vyplachovat nebo rovnou čistit pomocí kartáčku namočeného v nálevu. Nálev je možné popíjet i jako čaj, ale pouze v nižších dávkách, protože šalvěj je ve vyšších dávkách mírně toxická. Jak si ho připravit? Na tom není nic složitého. Budete potřebovat čerstvou či sušenou šalvěj a hřebíček, a to přibližně jednu lžičku na jeden šálek. Můžete si ale udělat i silnější odvar. Směs smíchejte a zalijte horkou vodou a přiveďte k varu. Poté odstavte ze sporáku a nechte směs louhovat asi 15-20 minut. Nakonec přeceďte bylinky a nálev si uskladněte v uzavíratelné sklenici nebo lahvi. Nálev můžete používat několikrát denně podle potřeby, ideálně teplý nebo alespoň při pokojové teplotě. Studený nálev by mohl být nepříjemný, a to zejména v případě, že máte citlivé zuby.

Ideální jako první pomoc při bolesti zubů i ústní voda
Nálev má skvělé využití jako ústní voda, kterou můžete používat dvakrát denně, klidně ho ale můžete nanášet na kartáček i místo zubní pasty – to, že je oproti zubní pastě příliš tekutý, ničemu nevadí. Při pravidelném používání můžete docílit čistých a svěžích zubů s minimem plaku. A když vás náhodou chytne bolest zubů, budete mít silný odvar připravený k okamžitému použití a rychlé úlevě od bolesti. Nespoléhejte ale na to, že vaši bolest zubů vyřeší, a co nejdříve navštivte svého zubního lékaře.